Skocz do zawartości

Zachowanie wydajności RAMu

Recommended Posts

Mam pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników więc prosiłbym o wypowiedzi osób znających się w temacie.

Posiadam obecnie 8GB pamięci RAM (2x4GB) o częstotliwości 1600MHz.

Jest to ilość śmiesznie mała i strasznie mi komputer muli podczas pracy. Chciałbym trochę poprawić warunki użytkowe PCta i dołożyć Gigabajtów.

Niestety 2x4GB obecnie kosztują zamiast 180zł jak jeszcze rok temu aż 260zł, trochę szkoda mi płacić tyle więcej za to samo. Myślę więc żeby zamiast drugiej takiej samej pary kupić 2x2Gb (1600Mhz etc etc.). W sumie otrzymam 12GB RAMu. Niezbyt wiele ale pracować się powinno trochę wygodniej.

Teraz pytanie. Z tego co wiem to Dual chanel zostanie utrzymany ale czy będzie to w jakiś choćby marginalny sposób wolniej działało niż gdybym miał po prostu 4x4Gb?

Procesor i5 2500K @5Ghz
ASRock Z68 Extreme3

Jeżeli taktowania i timingi mają takie same to nie będzie to miało najmniejszego wpływu - tak naprawdę ilość ma znaczenie, więc nawet się nie zastanawiaj i dokładaj - możesz też rozważyć opcję i poszukać kości 8GB - może jakaś używka się trafi w dobrej cenie. Za jakiś czas dokupisz drugą i wskoczysz na 24GB, a to już w miarę przyzwoita ilość do edycji video. Pamiętaj żeby slotów ddr3 nie zawalać - masz ich tylko 4szt. Obsadzając się kośćmi 2GB szybko zabraknie miejsca na kolejną rozbudowę 

Wiesz, niby masz rację ale i tak posiadam system Windows 7 Home Premium a ten nie obsługuje więcej niż 16GB ramu.

Musiałbym też zmienić system na wersję "prof" a to już 1000zł za BOXa... Wredny ten Microsoft.

Edytowane przez Szymon331

Tak samo. Jedyna roznica to wieksze nagrzewanie kontrolera pamieci, ktory znajduje sie w CPU.

Ale mam pytanie, bo 99% uzytkownikow zle wiaze "mulenie" z realna recepta na poprawe. Jestes pewien, ze to przez 8 GB (ktore jest wielkoscia ponadwystarczajaca dla przecietnego uzytkownika), a nie co innego ? Wrzuc screena z menedzera zasobow, zakladka pamiec.

Gdzie mam szukać czegoś takiego jak menadżer zasobów. O jakie dane konkretnie CI chodzi bo o swoim komputerze trochę wiem.

Sorry, ale to sie wzajemnie wyklucza - sadze wiec, ze jestes w tych 99% procentach, o ktorych wspominalem.

Wciskasz CTRL+ALT+DEL, wybierasz "uruchom menedzera zadan", zakladka "wydajnosc", monitor zasobow wciskasz i tam zakladka "pamiec".

No a skad ja to mialem niby wiedziec ? Screenshot rowniez nic takiego nie pokazuje :) Ech, trzeba bylo wrzucic shota z pracy, kiiedy wlasnie cos muli - bo chyba o to wlasnie chodzi, by rozwiazac problem "mulenia podczas pracy", ale wowczas jeszcze prosze o zakladki "procesor" oraz "dysk" - idealnie byloby, gdyby uchwycone byly w momencie mulenia - zapusc ow projekt, poatrzymy, co tam (o ile jeszcze) zawadza.

Podczas pracy zrobiłem kilka zrzutów ekranu z monitora zasobów.

Pamięć:

http://imageshack.us/a/img832/7123/2wg0.jpg

Dyski:

http://imageshack.us/a/img836/8564/bzs8.jpg

Procesor:

http://imageshack.us/a/img17/9051/yvs7.jpg

Jak dla mnie to ewidentny brak Ramu przez co komputer zbyt często musi odwoływać się do dysków twardych które nie grzeszą wydajnością. Zastanawiam się tylko czy dodatkowo  marne 2x2GB coś poprawią...?

Stary - 16GB ładuj, lub 32GB, albo dalej się zastanawiaj czy 2Gb coś dadzą - pisałem na początku o kościach 8GB to wyskakujesz z OSem że nie podoła - jak nie stać na wymianę to nie wymieniaj.

Nie ucz się jechać na półśrodkach, bo nie raz wyjdzie Ciebie to drożej niż zakup przyzwoitych podzespołów. Uzbieraj kaskę najlepiej i zainwestuje w nowy sprzęcior na i7 z 16-32GB ramu, albo baw się w dokładanie 2 czy tam 4GB i miłej pracy życzę.

Pierwsza sprawa zmień OS na wersję PRO, później dokup ramów tak  żeby wyciągnąć minimum 16GB, co i tak nie jest żadną dużą wartością - AE zadławi taką ilość w ciągu kilku minutek pracy.

Do tego zainteresuj się jakie zasoby są zużywane przez jakie aplikacje - masz forum ADOBE gdzie wszystko jest podane jak na tacy i bez większych problemów możesz ustalić w czym tkwi problem.

Wiesz, niby masz rację

niby mam rację ....  :roll: Rób chłopie jak chcesz - nie ma zamiaru tłumaczyć jak krowie na rowie w czym tkwi problem.

Jedno pytanie - na kij kupowałeś win7 Home premium ? W ogóle co to za sprzęt - i5 i 8GB ramu do pracy z video ? Kto to składał ?

Ogólnie zalecał bym wymianę, ale nie ramu tylko całej maszynki  ;) na konkretną i7 z konkretną ilością ramu.

• Popieram 5

+1 dla Stelek.

32 GB to juz bedzie ograniczenie z kolei dla procesora i podstawki 1155, wiecej mozna tylko na nowej podstawce 2011 albo AMD bodaj FM2, juz nie pamietam dokladnie. 2x2 GB dodatkowe dla AfterEffecta - moze pomoc symbolicznie. Najlepiej byloby sprawdzic zajetosc calego projektu (fizyczna lacznie ze swapem) i kupic odpowiednio RAM - ale to dzialanie pod konkretna robote, a nie uniwersalne 32 GB, jesli brakuje kapuchy. 16 GB limit jest dla Win Home, to juz wiesz - nie martw sie o cene 1000 zl za Pro, bo przeciez Home sprzedasz. Albo szukaj upgrade'u, ktory powinien byc tanszy.

Swapa nie wylaczysz (przynajmniej nie zaleca sie, bo czesc programow moze zglupiec), wiec dla takich prac dobrze kupic sobie dodatkowy, szybki dysk - moze nawet 74 GB Raptora, albo jakis kontroler SCSI320 i odpowiedni dysk - po to, zeby postawic na nim system i trzymac swapa (albo samego swapa i tempy, jesli nie chcesz reformatowac dyskow). SSD bylyby lepsze, ale szybko sie zuzyja - mi by bylo szkoda. Dyski do zapisywania projektow tez moglbys polaczyc w macierz RAID-0 - z dwoch, trzech albo i czterech dyskow - przy zabawie z video to jest w duzej czesci zapis sekwencyjny.

• Popieram 1

Otóż posiadam szybki SSD pod SATA III i tam zrobiłem wirtuala który pracuje sporo wolniej niż RAM ale za to kilka razy szybciej niż na HDD.

Chyba macie rację, szkoda się bawić w +4GB do mojego zestawu. Szarpnę się w swoim czasie i dowalę maksymalną ilość obsługiwaną przez Win Home. Obecnie nie mam w finansach wolnych 1000+zł za BOxa wersji PRO.

stelek i5 faktycznie do pracy Video jest średnim wyborem ale jak go kupowałem to na takiego mnie było stać. Wyrwałem sztukę kręcącą się do 5.1GHz co wież mi daje niezłego kopa podczas pracy. Do tej podstawki max co mogę wsadzić to i7 2700K albo to samo w niższym procesie co nazywa się Ivy Bridge. Tylko nie mam pewności czy takiego i7 podkręcę ponad te 4.8GHz. Myślę że to co daje HT da się odrobić dodatkowymi +300Mhz. Bym poczuł jakąś różnicę w wydajności musiałbym zmienić podstawkę i procesor na coś z serii "E" Intela a to jest dla mnie abstrakcja jak ja się o głupi RAM teraz gryzę.

Tak czy inaczej łapcie po plusie.

Myślę że to co daje HT da się odrobić dodatkowymi +300Mhz
HT to +30%, czyli nie 300MHz, na oko około 1200MHz  ;)

Do komfortowej pracy potrzebujesz :

- kupę ramu - 16GB na start, z 32GB jest już całkiem znośnie, 64GB jest jeszcze bardziej znośnie 

- szybki dysk najlepiej macierz dysków HDD pod cache / SWAP

- następna szybka macierz dla plików projektu i zapis renderów

- dysk SSD na OS i programy

W sumie potrzeba 3 fizycznych dysków, w tym jeden SSD i dwie macierze RAID, ewentualnie jedna, ale konkretna macierz - mowa o macierzach na +4 dyskach HDD np. RAID10 na 12xHDD; RAID0 na 4xHDD itp. Tutaj należy co nie co poczytać jaką macierz zastosować - Raid0 jest najwydajniejszy, ale najmniej bezpieczny, z kolei RAID10 jest o około 50% słabszy w zapisie względem RAID0, ale masz zabezpieczone dane przed awarią jednego z dysków.

Do tego mocny CPU.

Całość musi być zbalansowana odpowiednio - szybki procek + mało ramu + 1xSSD + 1xHDD to raczej średnio udany pomysł. Lepiej już przyoszczędzić na CPU i zainwestować w RAM przede wszystkim - to on głównie ogranicza i zamula pracę. Następnie szybkie dyski i na koniec do tego w miarę szybki CPU i masz jako tako złożoną maszynkę do pracy z video. Podstawa to kupa ramu i macierze RAID, oraz i7 z HT. Cena takiej maszynki na tą chwile to koszt rzędu około 10tysięcy złotych TUTAJ masz coś w ten deseń złożone - z monitorem 12K złotych.

PS. sorka za moją poprzednią agresywną wypowiedź - po prostu trzeba czasem pocisnąć żeby coś dotarło  ;) Do spokojnych ludzików też nie należę, więc sorka jeżeli zbyt mocno argumentowałem to co chciałem przekazać.

Zawsze mozesz na ebayu poszukac jakiegos serwera z PCIe, kontrolerem sata/sas, 32 giga ramu i z dwoma czterordzeniowymi xeonami ;D i w ~3k PLN sie zamkniesz ;) tam zazwyczaj sa juz odpowiednie narzedzia do obslugi RAIDu. Wada jest taka ze jest to cholerstwo strasznie glosne jak obciazysz wszystkie rdzenie. Ale to i tak raczej abstrakcja badz bardziej ciekawostka ;D

@up 

Jak w grę wchodzą używki to nie jest to głupi pomysł z tą stacją roboczą - sam niedawno dopadłem mniej więcej coś takiego :

- HP Z800, z tym że za ponad 5 tysięcy z RAID0 1TB (z konkretnym kontrolerem), FirePRO 8700, 20GB ECC.

Tego typu maszynki dają całkiem nieźle radę, problem jest przy rozbudowie takiego cuda - o ile pamięci ECC idzie jeszcze kupić za niezbyt duże pieniążki, nawet kolejny CPU do pary to nie jest zbyt duży wydatek (750zł z cłem itd., tylko zabawy z prowadzaniem z tailandi), to za głupie chłodzenie CPU do Z800 trzeba szykować ponad 800zł ! 

• 3 tygodnie później...

Cóż, na stację roboczą mnie chwilowo nie stać. Odkładam na Canona C100 albo może REDa lub BMC ale nie jestem jeszcze pewien.

Cóż, stanęło na tym że zmieniłem swoje 2x4GB 1600MHz na 2x8GB 1600MHz.

Programy zapychają RAM znacznie później i nie tracę stabilności po otwarciu i After Effects i Premiera na raz oraz próbie jednoczesnej na nich pracy. Szczególnie multi CPUs render nareszcie nie wysypuje się z braku odpowiedniej ilości ramu podczas Renderingu

Myślę jednak że maksymalny komfort osiągnąłbym dopiero przy 32GB RAMu a to z moim Windows 7 nie jest możliwe.
Na razie mam nadzieję że 16Gb jakoś da radę ogarnąć pracę, później się zobaczy.

Myślę jednak że maksymalny komfort osiągnąłbym dopiero przy 32GB RAMu
Nie jeden tak myślał (ja też się łapie do tej grupy) ...

Niestety realia są takie że przy 15sec kompozycji 32GB ramu to jeszcze zbyt mało dla takiego AE. Dodam że na 64GB jest niewiele lepiej. Obserwując maszynki profesjonalistów można zauważyć że są dwie "drogi" :

1. Przerzucenie roboty na GPU i inwestycja w wydajne układy gamingowe pokroju gtx680 / gtx780. Układ SLi z 3x gtx670 jest wstanie renderować w czasie rzeczywistym.

2. Wzmacnianie macierzy z plikiem cache - skoro na ramach brak miejsca, to do roboty zaprzęgany jest scratch disk i tu warto, aby zapis / odczyt był jak najszybszy. Średnio 4xHDD jest używany do tego celu, ale widywałem macierze po 12 dysków.

• Popieram 2

stelek, dzięki że nadal się udzielasz

Ja bardziej zajmuję się montażem filmowym, na razie jeszcze w produkcjach bardzo rzadko aplikuję takie efekty by było co na kartę przerzucić. Nie bawiłem się jeszcze raytracingiem. Karta najbardziej przydaje się do pracy na krzywych RGB, ale ogólnie w Adobe AE przez 80% czasu jest aktywna w 2-8% czyli się nudzi. Niestety całą robotę robi procesor.

Myślałem żeby RAM wspomóc swapem na moim SSD ale zwyczajnie szkoda mi go tak szybko zajechać. Zmniejszyłem plik stronicowania coś do około 870MB.

Zastanawiam się czy nie wrzucić cache programów na SSD. Powinno to dopalić trochę szybkość pracy ale pytanie czy nie zajedzie dysku SSD równie szybko jak swap windowsa....?

Wszystko co potrzebne do wspomagania CUDA mam włączone zarówno w Premiere CS 5.5 jak i w After Effect. Korekcję kolorystyczną wspomaganie karty przyśpiesza mi kilkukrotnie zarówno w podglądzie jak i podczas renderu. Ale ogólnie to w projektach jakie robię karta często się nudzi.