Skocz do zawartości

Komputer do 3000, gry, biuro.

Recommended Posts

Witam

Zastosowanie komputera: po latach grania na konsolach i posiadaniu laptopów postanowiłem wrócić do stacjonarnego kompa. Głównie gry ale też praca (niewymagające mocy programy).

Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 3000 +/- 100/200.

Których części potrzebujesz?: Sam komputer bez systemu

Czy będziesz podkręcać sprzęt?: Od początku byłem przekonany że nie, ale teraz trochę się łamie. Pozostane przy nie, chyba że mnie ktoś przekona :)

Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?: 1920x1080

Specjalne wymagania: Mam zamiara podłączać go do TV (gry) przez amplituner i dlatego najlepiej żeby dzwiek 5.1 szedł z karty graficznej kablem HDMI razem z obrazem.

Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera?: Nie

Własna propozycja zestawu: Tyle ostatnio czytałem o różnych wariantach że trudno mi wybrać. W sumie jestem pewny że bym chciała karte:

Asus GeForce GTX660Ti,

Dysk: Western Digital Caviar Blue 1TB

Pamięć: Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz

Co do reszty to nie wiem szczególnei jesli chodzi o procesor i płytę. Bardzo proszę o pomoc :) i z góry dziękuje.

jakbyś dołożył to mialbyś juz fajny zestawik z podzespołami które chcesz

http://www.morele.net/inventory/info/jzkVLf/ Może w innym sklepie udałoby się wziąć za mniej kasy

Proc i płyta do OC. Podkręcanie Ivy Bridge jest dziecinnie łatwe, każdy sobie poradzi.

Jeżeli definitywnie ma to być 3000 max oraz rezygnujesz z OC to po prostu napisz, pomyśli sie o czymś innym

• Popieram 2

W powyższym zestawie da się zjechać z ceny, jednak kosztem dysku i obudowy, ilości pamięci RAM. (ceny z esc.pl)

Pamięć RAM: Crucial 4GB 1333MHz CL9 Ballistix 99 zł 
Dysk twardy: Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATA600 Barracuda 7200.12 199 zł
Obudowa: SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (bez zasilacza) 149 zł

Ok. 230zł taniej

Edytowane przez florenek

Tak jak mówiłem w innych sklepach ceny moga być niższe. Co do obudowy to bym sie zgodził, można wziąć brutusa. Z ramem to już kwestia dyskusyjna, 4GB to takie rozsądne minimum jak na te czasy. Co do dysku, to większy bufor przydaje się podczas dużego obciążenia dysku, ja bym pozostał przy WD. Można dać 500GB, wtedy będzie taniej, lecz różnica w cenie jest zbyt mała za 2x większą pojemność.

Przekonuje się powoli do tego podkręcania :) rozumiem że jakbym chciał podkręcać w przyszłości dopiero to wtedy mogę dokupić to chłodzenie i 119 zł zaoszczędzić teraz? Jednak jeśli by nie był to kłopot to poprosił bym o wersje bez podkręcania i tak do 3100 max z małym wytłumaczeniem co tracę na tej zmianie. Nie miałbym problemu bo miałem przygotowane 3500 na kompa ale wczoraj zrozumiałem że muszę kupić monitor ponieważ ten co mam nie nadaje się do nowego sprzętu nawet jeśli będę grał głownie na TV. Dlatego może ktoś doradzi jakiś 22 cale w granicach 500. Z góry dziękuje

Zamiast GTX 660 ti, polecam Radeon 7950. Widzę, że masz ( i będziesz miał ) monitor Full HD a przy większych rozdzielczościach 660-tka dostaje w tyłek.

Po lekkim podkręcaniu Radeona 7950 dostajesz model 7970 - czyli burzę mocy :).

660 ti jest po prostu cienka  :menda:

Co do O/C procesora i karty graficznej, za 10 minut roboty dostajesz duży zapas mocy - WARTO kręcić.

Resztę to widać chłopaki fajnie dobrali.

Edytowane przez Pankracy666
  • Popieram 1
ja bym uwazal na tego seagate 7200.12. jest on awaryjny i po prostu mozesz miec loterie. u mnie juz same sie bad sektory sypia. nie lepiej kupic dyski z najnowszych serii?

Miałem kiedyś barracude i faktycznie, była 2 razy w serwisie. Ale równiez w sieci można natknąć sie na wiele negatywnych opinii co do dych dysków właśnie z powodu ich awaryjności. Miedzy innymi dlatego wziąłbym wspomniany wcześniej WD Blue, który jest zwyczajnie także sporo szybszy od seagate

Edit: Proszę, oto kosz numer 2: http://www.morele.net/inventory/info/JxVdyI/ a tracisz na nim w tym wypadku:

- Możliwośc darmowego zwiększenia wydajności poprzec OC procesora (OGROMNA różnica między 3,4 a 4.5 ghz które praktycznie każdy egzemplarz 3570K powinien zrobić)

- dodatkowe 4 GB ram które przyda się do swobodnego działania aplikacji i gier na kompie. 4 to minimum. Niżej niz 4 system "kłóci się" z np. grami o pamięć.

- lepsza obudowę, ta jest troszeczkę mniejsza, trochę gorsza wentylacja ale jeśli nie jesteś maniakiem albo entuzjastą jakimś to ta buda wystarczy.

- cichsze chłodzenie procesora

Płytę dałem P67pro dlatego, bo jeden z forumowiczów przestrzegł  mnie przed łączeniem msi b75 g43 z kartami AMD.

Edytowane przez Abizer
  • Popieram 2

No zobaczymy co autor powie jeszcze, na co się zdecydował

@komers- czemu ta barracuda? 16mb bufor to troche mało

Tak w ogóle to haswell nie jest jakimś przebojem rynkowym... ;)

Edytowane przez Abizer

Spędziłem weekend na rozważaniach :) i doszedłem do wniosku że muszę jednak dołożyć trochę kasy żeby potem nie żałować. Zdecydowałem się Abizer na twój pierwszy zestaw który mi zaproponowałeś i na to że jednak zajmę się podkręcaniem :) Mam zamiar jutro go zamówić i to w morele bo sprawdziłem ceny w techplanet i różnica była niewielka a w morele mogę odebrać osobiście. Mam jeszcze  małe wątpliwości jakby ktoś miał ochotę je rozwiać będę wdzięczny :

- dokładać 30zł do zasilacza 600W?

- kupić monitor LED BenQ 2250 czy dołożyć 50zł i brać LG IPS224?

- i najważniejsze pozostać przy GTX 660 ti czy zainteresować się Radeon 7950?

7950 jest ogólnie trochę wydajniejszy, choć to też zalezy od konkretnej gry. Z tego co wiem to 7950 lepiej się kręci więc jeśli weźmiemy pod uwagę te dwie karty po maxymalnym oc to 7950 będzie odjeżdżać wydajnością w górę od sześćset sześćdziesiątki w wersji titanium. Cenowo jest niewielka różnica, te karty tak na prawdę stoją na jednej półce cenowej.

Edit: Tutaj masz zestaw z 7950, na razie bez chłodzenia jak nie będziesz podkręcał

http://www.morele.net/inventory/info/mjK4hB/

Edytowane przez Abizer
  • Popieram 1