Skocz do zawartości

Monitor do 1200 zł brutto - gry oraz programy typu CorelDRAW, AutoCAD

Recommended Posts

Witam.

Z racji tego, że mój obecny Samsung SyncMaster 226BW uległ zepsuciu w skutek przepięcia, poszukuję nowego monitora.

Siedzę w odległości około 50-60 cm od ekranu. Najczęściej gram we wszelakiej maści FPS, RPG oraz strategie. Przeglądam duże ilości stron internetowych oraz je tworzę. Komputer jest także używany przez innych domowników do takich czynności jak: praca z arkuszami kalkulacyjnymi i dużą ilością tekstu oraz projekty w programach CorelDRAW i AutoCAD. Mój budżet to maksymalnie 1200 zł brutto, a maksymalny rozmiar to 24 cale.

Moja konfiguracja sprzętowa to:

CPU: Intel Core i5 2500K
MOBO: ASRock P67 Extreme4 Gen3
RAM: 2x 8GB G.Skill F3-12800CL9D-8GBXL
GPU: Gigabyte Radeon HD 7950

Przeglądając temat: Chcę monitor za... / chcę monitor do... w oko wpadł mi następujący model: BenQ XL2411T. Ma on możliwość obrócenia ekranu o 90 stopni, co poprawi komfort podczas tworzenia stron oraz pracy z dużą ilością tekstu, a dodatkowo posiada częstotliwość odświeżania 120Hz co powinno poprawić płynność w grach.

Z racji tego, że jest to monitor z założenia przystosowany do gier oraz posiadający matrycę TN zrodziły się w mojej głowie pytania. Czy jest to sprzęt, którego komfortowo będzie można używać do wymienionych wyżej czynności? Może istnieje jakiś inny ekran, na którym będzie się równie dobrze grało, a lepiej pracowało? Proszę o rozwianie moich wątpliwości :)

Pozdrawiam.

PS. W porównaniu do mojego starego monitora, BenQ jest lepszy pod każdym aspektem?

Edytowane przez mi96

PS. Jak sprawuję się WUXGA w grach?

dobrze

Mógłbym prosić o wyjaśnienie dlaczego akurat te monitory, a nie wybrany przeze mnie BenQ?

bo chcesz pracować w CADzie i Corelu, a benq jak w segmencie nazwijhmy to multimedialnym jest ok to na nic więcej tych sprzętów nie stać, dell ujdzie, ale jakbyś jednak mógł to dorzuć do NEC EA244WMi, dobrze na tym wyjdziesz

• Popieram 1
ale jakbyś jednak mógł to dorzuć do NEC EA244WMi, dobrze na tym wyjdziesz

Niestety maksimum to 1200 zł brutto.

W takim razie ten Dell http://allegro.pl/dell-u2410-ips-cad-usb-pivot-wypas-f-vat-gw-i3298177703.html będzie najlepszy, czy jest może coś lepszego do 1200 zł ?

Wysyłane z mojego HTC One SV za pomocą Tapatalk 2

Na 2 monitory nie mam miejsca ;/

@drachenfeles

Najlepszym wyborem spośród wszystkich wymienionych byłby ten NEC EA244WMi, o którym wcześniej wspominałeś? Jak spisuje się w grach oraz czy dobrze odwzorowywuje kolory?

Edytowane przez mi96

Jak spisuje się w grach

dobrze

czy dobrze odwzorowywuje kolory?

sRGB, jak każdy przyzwoity 8 bitowy monitor plus ten ma faktycznie 8 bitowy panel, a nie 6+2afrc, no i w przeciwieństwie do większości można go spokojnie kalibrować

• Popieram 1

@UP

Tuner TV jest mi całkowicie nie potrzebny.

W takim razie, jeśli NEC dobrze spisuje sie w grach oraz jest odpowiedni do pracy z wymienionymi programami, nie pozostaje mi nic innego jak uzyskanie funduszy potrzebnych na jego zakup. Na 99% kupuję NECa.

NEC został zamówiony :) W czwartek ma być dostawa, więc powinien być u mnie w okolicach poniedziałku (24.06). Dziękuję za pomoc :)

Własnie podłączyłem monitor. Jestem bardzo zadowolony z zakupu :) Dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam.

Temat można zamknąć  :zamykamy:

Edytowane przez mi96
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...