Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam , chciał bym się was poradzić w sprawie złożenia komputera.Zazwyczaj nigdy nie pytałem się kogoś , jaki komputer mam złożyć, lecz jakieś obawy mnie naszły :).

Posiedziałem trochę na allegro , ceneo itp. , i złożyłem taki zestaw, przypomnę że cena nie powinna przekroczyć 3,5 - 3,8 tys.

-Płyta główna - ASUS M4A785TD-V EVO

-Procesor - AMD Phenom II Quad Core X4 965 3,4Ghz AM3

-Ram - PATRIOT GAMING Extreme PERFORMANCE DDR3 4GB (2x2GB) 1333MHz Ease Latency for AMD

-Karta Graficzna - His Radeon HD5850 1GB DDR5 256bit PCI-E

-Obudowa - CoolerMaster HAF 922

-Zasilacz - OCZ StealthXStream 700W

-Dysk Twardy - Samsung Spin Point F1 750GB SATA/300 7200rpm 32MB

-Chłodzenie procesora - Corsair Cooling Hydro Series H50 (wodne)

W zestaw nie wliczam monitora , CD/DVD/BD , klawiatury , myszki oraz głośników.

Tak na marginesie chce dodać że za około pół roku będę dokładał kartę graficzną do CrossFireX oraz Ram.I tu pytanie czy jak podkręcę Procka do 4 Ghz , oraz karty graficzne to czy zasilacz wytrzyma? Jestem otwarty na oferty (konkretne) tyle że AMD,ATI. :)

( konf. w opisie nieaktualna )

Zasilacz wez cos nowszego: OCZ ModXStream 500W, wiecej Ci nie trzeba

Dysk: F3 - szybszy

A za pol roku to lepiej bedzie IMO nie kupowac drugiej karty tylko obecna sprzedac i kupic cos lepszego. A jak sie upierasz przy drugiej karcie to zasilacz wez OCZ MXS 700W to bedzie duzo zapasu :)

Obudowa: wg. gustu

chlodzenie: nie mam pojecia, slyszalem rozne rzeczy nt tego co wybrales. Tutaj musi ktos inny CI doradzic :)

Ram mozna tanszy wziac :zamykamy:

http://proline.pl/?id=konfigurator&0:AM ... 600MXSP-EU

Procesor

AMD Phenom II X4 955 Black Edition s.AM3 BOX-575,00

Płyta główna

Gigabyte GA-MA790XTA-UD4 s.AM3 -449,00

Chłodzenie procesora

Scythe Mugen 2 Rev. B SCMG-2100-169,00

Pamięć RAM

A-Data XPG X-Series DDR3 Dual Chanel 4GB 2000 9-9-9-24 XMP Ready OC-395,00

Karta graficzna

Sapphire HD5850 1GB 256 PCI-E GDDR5-1099,00

Dysk Twardy

Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2-180,00

Obudowa

Cooler Master CM 690 II Advanced RC-692-KKN2-GP Pure Black-339,00

Zasilacz

OCZ ModXStream Pro OCZ600MXSP-EU 600W-337,00

Cena zestawu: 3543,00 zł

kuchra bardzo dobry zestaw tylko bym zmienił obudowę na silentumPC Gladius 600, ale to kwestia gustu, a co do reszty to wszystko elegancko, a teraz pytanie do autora Dlaczego tylko procesory AMD? Lepszym zakupem byłby Corei5 750 jest wydajniejszy niż Phenom II X4 965.

Pozdrawiam ! :)

@Kuchra - co mnie razi w tym zestawieniu? Obudowa,Płyta Główna,Mugen II.

Obudowa - nie jestem przekonany co do CM 690 , jedyne obudowy które bym wybrał od CoolerMaster to Elite xxx (za mała na tą grafikę ,chyba) oraz HAF xxx.

Płyta główna - nie jestem przekonany co do możliwości OC Gigabyte :> (chyba że się mylę), i jakoś nie lubię tej firmy.

Mugen II - nie mówię że jest zły czy coś , ale przekonałem się do cieczy . :)

@kowdipapo - :) ,co do CroosFire, to seria 5xxx jest bardzoo wydajna na CF. (wiem to z poprzednich kart , 2x 5750 biły 5870 a cena jest o 400-500 zł mniejsza).

A chłodzenie widziałęm u kuzyna :> ,dajeee możliwości.

I dlaczego uważasz że ten zasilacz nie zda egzaminu ?

Cenię sobie możliwości OC zestawu :) (tak na marginesie)

@toniek-94 - jak się jedzie na Intelowskich komputerach od Pentium II przez Celeron ,Dual Celeron , Dual Pentium , C2D , C2D Quad , to chcę spróbować czegoś innego :P:zamykamy: .

Myślałem nad P55 i od i3 do i7 ale jakoś zrezygnowałem z tego :hahaha: , może zaproponujcie coś z intelem , ale coś sensownego , wydajnego , do mocnego OC .Nie zmienię chłodzenia na powietrzne (to by był krok do tyłu), i proszę bez Gigabyte :/ (chyba że naprawdę dobra oraz sprawdzona)

Myślałem nad P55 i od i3 do i7 ale jakoś zrezygnowałem z tego , może zaproponujcie coś z intelem , ale coś sensownego , wydajnego , do mocnego OC

Intel w zegar w zegar jest szybszy o ok. 20% od AMD więc resztę dopowiedz sobie sam :)

Nie zmienię chłodzenia na powietrzne (to by był krok do tyłu),

I co płacisz prawie 2x więcej za kilka stopni mniej ??

Wg mnie nieopłaca się

i proszę bez Gigabyte (chyba że naprawdę dobra oraz sprawdzona)

Wg mnie ceny produktów Asusa zawierają sporo "podatku od marki", porównywalne płyty GB są tańsze

GB P55-UD3 jest bardzo dobrą płytą, bez większego problemu wyciągniesz na niej 4GHz

Procesor

AMD Phenom II X4 955 Black Edition s.AM3 BOX - 575,00

Płyta główna

Gigabyte GA-MA790XTA-UD4 s.AM3 - 449,00

Chłodzenie procesora

Scythe Mugen 2 Rev. B SCMG-2100 - 169,00

Pamięć RAM

A-Data XPG X-Series DDR3 Dual Chanel 4GB 2000 9-9-9-24 XMP Ready OC - 395,00

Karta graficzna

Sapphire HD5850 1GB 256 PCI-E GDDR5 - 1099,00

Dysk Twardy

Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 - 180,00

Obudowa

Cooler Master CM 690 II Advanced RC-692-KKN2-GP Pure Black - 339,00

Zasilacz

OCZ ModXStream Pro OCZ600MXSP-EU 600W - 337,00

Cena zestawu: 3543,00 zł

Ja bym brał to

Znacznie lepiej dobrany zestaw od Twojego

Lub z procesorem

Intel Core i5 750 (ok. 720zł)

I płytą GB P55-UD3 (ok. 420zł)

Wyszłoby razem ok. 3670,00zł i wg mnie naprawdę watro dołożyć te 100zł do lepszego procesora :)

Hmmm, może i się przestawię znowu na Intela :) , jak na razie mnie przekonaliście.Ignoruss i tak nie powrócę do powietrznego chłodzenia, wodne nie wydziela prawie wcale hałasu(pomijając chłodnice (ale ta i tak nie musi wiać 1600 obr ) tak ze te 5 db wydziela.

Przyznam racje do Intela :zamykamy: (nie wiem co mnie naszło z tym AMD :) )

@edit.

Tak przy okazji, czy opłaca się na razie włożyć i3 a później dopiero i5 , i7? Czy i3 da rade z 5850, będzie, czy nie będzie wąskim gardłem ?

I jak to jest z podkręcaniem i3,5,7 :>

I co płacisz prawie 2x więcej za kilka stopni mniej ??

Wg mnie nieopłaca się

Zyskuje też sporo miejsca. Taki Mugen, czy Zalman nie zmieszczą się razem z 4 kośćmi pamięci, nie zmieszczą się, jeśli planuje pamięci z wysokimi radiatorami. Cena tego chłodzenia oscyluje w granicach ceny Megahalemsa, jeśli dobrze pamiętam.

I jak to jest z podkręcaniem i3,5,7 :>

Ja mam problem z kręceniem i5 750. Ustawiałem wszystko tak, jak na filmikach z youtube'a, ale mój komp nie wstał. Jeszcze pokombinuję, bo 3,2 Ghz to strasznie mało jak na ten procesor. A jeśli nie da rady, to zastanawiam się nad sprzedażą płyty/procka i ponownym kupnem tego samego.

Jak się ma 3 Full HD monitory (dlatego przy się jedna mocna Radeon 5xxx albo CF ) to jakoś się spożytkuje tą moc... , a co do zastosowań domowych... kto powiedział że jak kupuje komputer żeby pograć?.Pakuje się w grafika tak że... , każdy rdzeń się przyda (i mhz tez :wariat:)