Makarons 4 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witam. Wczoraj urwało mi się jedno z śmigiel wentylatora. Wentylator wpada w wibracje przy wysokich obrotach (niewa je często). Zwracam się o pomoc czy uwzględni to gwarancja? A jeśli nie to czy da się wymienić wentylator i na jaki. Śmigło złamało się z mojej winy. Gwarancji mam chyba jeszcze ok 20 dni. Proszę o pomoc. http://i46.tinypic.com/2czug5h.jpg http://i49.tinypic.com/9thheg.jpg http://i50.tinypic.com/dbt9ch.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Uszczerbku mechanicznego Ci na bank nie przyjmą na gwarancję, bo nikt nie uwierzy, że samo pękło (jak Tyś to zrobił? ). Przypuszczam, że w wypadku tego chłodzenia jedynym rozwiązaniem jest wymiana całego systemu chłodzącego. Cytuj Link to post Share on other sites
Makarons 4 Napisano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Czyli gwarancje sobie odpuścimy?? Włączałem w nocy kompa i nie chciałem hałasować to zatrzymałem wentyl a że nie trafiłem w środek to się złamała łopatka. Z oględzin widzę że wentylator można odkręcić ale jaki ja tam włożę na zamianę? Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Jeśli tylko masz możliwość wmontowania tam innego to spoko i podpięcia go do zasilania Aczkolwiek nie wiem czy w chłodzeniu Gainwarda da się ot tak podmienić wentyl Raczej możesz odpuścić gwarancję Nigdy nie dłub niczym przy wentylach i ich nie zatrzymuj Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Jedna łopatka to nie tragedia - wzrosły ci temperatury? Imo póki co może tak zostać. Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 @_nick_ ale wibracje takiego wentyla można porównać zapewne śmiało ze startującym samolotem, także na tym cały wic polega Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Ile mm ma ten wiatrak, znalzałem u siebie pentagrama bez obudowy 70mm z 70cu+, jak pasuje to się możemy dogadać Cytuj Link to post Share on other sites
Makarons 4 Napisano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 cały czas tak działa tylko bardzo mocno drga zwłaszcza przy starcie. Wentylator trzyma się 3 śrubkami. Jedną widać na 2 fotce. Tylko jaki tam wentylator wkręcić później?? Musi być jakiś bez obudowy. Dajcie jakieś namiary albo coś. Zastanawiałem się jeszcze nad kupnem nowego chłodzenie AC. Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 _nick_ sądzę że będzie teraz głośniejszy masa na łożyska będzie rozkładana inaczej spróbuj wymienić sam wentylator... Cytuj Link to post Share on other sites
mazi12435 44 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 zależny ile masz pieniędzy i czy chcesz coś z tym robić (bo oczywiście jak tak zostanie to nic się wielkiego niestanie) jeżeli chcesz to naprawić malym kosztem to odkrec sam wentylator i przymocuj tam w jakiś sposób do obudowy karty graficznej standardowy wentylator np 80mm.sadze ze bedzie ciszej. a jeżeli masz trochę więcej do wydania to kup accelero s1 koszt nowego to kolo 80zl ale ja np znalazłem okazje za 50 zl w bdb stanie jeżeli nie będziesz podkręcać to powinna poradzić sobie w pasywie ale najlepiej założyć tam śmigło 120mm niskoobrotowe(ja tak miałem)cicho i wydajnie.w porównaniu do orginalengo chłodzenia gainwarda (bo miałem gainwarda 9800gt)to różnica w halasnie jest bardzo duza... pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Jeśli masz na to kasę to kup jakieś porządne chłodzenie np. Accelero S1 plus jakiś wentyl 12 cm i masz wydajne i chiche chłodzenie + dodatkowy potencjał OC (tu masz małą reckę: http://forum.pclab.pl/t311450.html) Cytuj Link to post Share on other sites
Makarons 4 Napisano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Myślałem nad tym http://www.allegro.pl/item927161284_arc ... gw_6l.html NIe wiem tylko czy pamięci będą miały cieplej czy zimniej. A co do wentylatora to mam stary z zasilacza, ale czy jak nie podepnę do karty to będzie działać? Podłączyłbym do regulatora. Cytuj Link to post Share on other sites
mazi12435 44 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 dokladnie player1 ma racje accelero s1 + wentyl 120mm=cisza i wydajnosc nie bedziesz musial sie martwic ze pracujacy w nocy komputer obudzi domownikow Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Makarons napisałem ci o moim wentylku, kórego mogę się pozbyć - zmierz ile twój wentyl ma mm. Cytuj Link to post Share on other sites
mazi12435 44 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 no to chlodzenie co wyslales nie jest zle chocaz sadze ze accelero s1 lepsze to chlodznie jest teraz bardzo czesto instalowane wiekszoac radeonow hd 57*** takie ma(np 5770) Cytuj Link to post Share on other sites
Makarons 4 Napisano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Twojego raczej nie biorę. Wyszło by mnie taniej chłodzenie nowe. Przesyłka dużo i jeszcze ty byś chciał trochę. Dzięki za dobre chęci ale nie skorzystam. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Przesyłka to 5zł, a za wentylatr chcę też 5zł, razem 10zł. Imo to nie dużo. Cytuj Link to post Share on other sites
mazi12435 44 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 _nick_ trzeba jednak szczerze przyznac ze dobrym pomyslem jest zakup nowego chlodzenia... sam mialem gainwarda tyle ze 9800gt ale chlodzenie jest bardzo podobne(tylko ze 9800 nie mial obudowy) i wiem ze to chlodzenie orginalne jest calkiem wydajne ale dosc glosne i to po pewnym czasie denerwuje... sadze ze to chlodzenie ktore chcesz kupic Makarons jest git a na pewno jest znacznie cichsze od tego orginalu... proponuje jednak rozejrzeć sie za uzywanym accelero s1 bo to naprawde dobre chlodzenie i jeszcze lepsze od twojej propozycji Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 No raczej nie... Kup accelero s1 do tego wentyl i będzie najlepiej... Sam widzisz ile ludzi ma te chłodzenia i nadal je kupuje... pzdr! Cytuj Link to post Share on other sites
Makarons 4 Napisano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 S1 kosztuje ok. 80zł + jakieś wentylki a L2PRO 55zł Więc myślę że cena tu przeważa. Używanych S1 niema dużo więc ciężko coś znaleźć w dobrej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Wystarczy ci wentyl 120mm dość cichy za 20zł, zephyr np. Cytuj Link to post Share on other sites
mazi12435 44 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 ale nie koniecznie musisz te wentylatorki orginalne kupowac ja mialem normalna 120mm przymocowalem ja takimi poaskami jak sie kabelki laczy i bylo git a jezeli nie spieszy ci sie to daj ogloszenia na forum tutaj w dziale"ogloszenia" ze kupisz s1 moze akurat ktos chce sprzedac a zobacz to http://allegro.pl/item921664886_duorb_v ... _nowe.html fajne i nie drogie nie wiem tylko czy to ciche jest ale napewno cichsze od tego co masz... Cytuj Link to post Share on other sites
Makarons 4 Napisano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 ok dzięki za pomoc. mam jeszcze pytanie czy muszę podłączac wentyl do karty?? I czy duże jest prawdopodobieństwo uszkodzenia karty przy wymianie chłodzenia? Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Albo poszukaj trochę po innych forach(a ten wentyl który podał Ci _nick_ będzie świetny), trochę inwencji... pzdr! Cytuj Link to post Share on other sites
mazi12435 44 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 http://allegro.pl/item921664886_duorb_v ... _nowe.html zobacz sobie to swietne chlodzenie... no jezeli bedziesz ostrozny to nic sie niestanie jest bardzo duzo filmikow jak kolesie wymieniaja chlodzenie np nie musisz zasilania chlodzenia podlaczac do karty mozesz normalnie bezposrednio do MOLEXa podlaczyc pozdro Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts