olsenN1 0 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Witam, Od pewnego czasu mój monitor się długo uruchamiał, aż ostatnio nie chce uruchomić się wcale (dioda na ekranie monitora miga). Szperając po forum dowiedziałem się, że może to być wina 2 rzeczy. Mianowicie wylane kondensatory na monitorze bądź zepsuty zasilacz. Podłączyłem na moment zasilacz z laptopa do monitora by sprawdzić monitor. Okazało się, że monitor odrazu się włączył i zaczął reagować. Tak więc chcę zakupić nowy zasilacz. Chcę to zrobić jak najtańszym kosztem bo ów monitor też ma swoje lata. Według informacji z tyłu monitora potrzebuje on zasilania DC 12V, 4.0 A. Zaś na moim starym zasilaczu piszę 100-240VAC 1.5A 50-60Hz, output 4A. Upatrzyłem sobie już nowy zasilacz, który spełniał by 1 wymaganie mianowicie ma parametry DC 12V 5.0 A, lecz jego parametry wyglądają następująco 100-240VAC 1.0A 50-60Hz, output 5A. Moje pytanie brzmi, czy ta nowa zasiłka będzie kompatybilna z moim monitorem? Wygląda na to, że jest mocniejsza od tej starej, ale to nie ma znaczenia, gdyż jej cena jest niska. Niepokoją mnie te wartości na zasilaczu, gdyż nie wiem co one oznaczają - mianowicie 1,5 A ze starego w porównaniu 1.0 A z nowym - czy to się może odnosi do szybkości ładowania? Proszę o pomoc, z góry dziękuję. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Tomasz.B 8 Napisano 12 Czerwca 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 czy to się może odnosi do szybkości ładowania? Jakiego ładowania To jest maksymalny pobierany prąd z Sieci. Będzie ok. zakładając że to co napisał producent jest zgodne z prawdą. Jako ciekawostkę dodam że znalazłem kiedyś pewien model zasilacza którego prąd zależał od tego pod jaką marką był sprzedawany, jeden deklarował 1A, drugi 1,3A a trzeci 1,5A. I komu tu wierzyć 1 Cytuj Link to post Share on other sites
olsenN1 0 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Czyli wartość prądu pobieranego z sieci w tym wypadku jest nieistotna? Najważniejsze jest to by napięcie było takie samo czyli 12V i natężenie takie samo lub większe niż zaleca producent - dobrze rozumiem? Cytuj Link to post Share on other sites
Tomasz.B 8 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Tak, dodając tylko rodzaj prądu czyli w twoim przypadku DC (prąd stały). Cytuj Link to post Share on other sites
olsenN1 0 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 ok, dzięki Ci wielkie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts