Skocz do zawartości

Absolutna deinstalcja sterów AMD, problem z funkcjonowaniem kompa

Recommended Posts

Witam

Mam dość nietypowy problem ze sterownikami od AMD.
Mój komp to win7 64bit, i7 2600k, 16GB ram, HD7850 i plyta asrock z68

Mianowicie od pewnego czasu ok 2-3 miesięcy, mam problem z wyświetlaniem obrazu:
-np. nie działa V-sync w grach (używałem nawet dodatkowego oprogramowania dołączonego do rivatuner, żeby wymusić V-sync, nie pomaga), zresztą w ogóle nie działa
-ogólny spadek wydajności w grach, losowe dropy FPSów, nawet w grach tych leciwych (wcześniej tego nie było)
-zauważyłem ze w FIREFOXIE "rwie obraz" przy przewijaniu stron (próbowałem rożnych ustawień, z wł./wył akceleracją i innymi bajerami)
-i to co mniej najbardziej boli to photoshop. W lightroomie, w momencie włączonej akceleracji są bardzo duże lagi, zwiechy i opóźnienia na narzędziach które korzystają z GPU. Ściągnąłem trial CS6 i sprawdziłem, tam też funkcje używające GPU "mulą". Kiedy wyłączam wspomaganie GPU, wcześniej wspomniane funkcje działają bez opóźnień, ale też ich charakterystyka jest co mnie nie odpowiada.

Jak dobrze pamiętam problemy, zaczęły się z którąś wymianą sterowników. Oczywiście zawsze usuwałem stare narzędziem AMD Catalyst Un-install Utility, a póżniej instalowałem na świeżo, nigdy przez aktualizacje.
Niestety, teraz jakich bym sterowników nie użył (nawet tych starszych, które wiem, że dobrze działały), problem pozostaje. Szukałem pomocy w google, ale nie znalazłem nawet podobnego wątku.
Nie wiem co robić, zapewne format rozwiąże problem, ale zanim to zrobię chciałem zasięgnąć pomocy.
Czy istnieje jakieś pełniejszy, absolutny sposób usunięcia sterowników AMD z systemu ?
Albo macie jakieś inny pomysł, który mógłby rozwiązać mój problem ?

Pozdrawiam
Michał

Kiedyś też miałem problem, gdy kilka razy wracałem na starsze sterowniki z najnowszych wersji beta. Już przy starcie systemu wywalało mi błędy z programami catalyst (app acceleration i inne) i nic nie dawało usuwanie sterowników i czyszczenie rejestrów. Format pomógł. :)