Skocz do zawartości

Skrzynka wybitnie do gier za 3000zł

Recommended Posts

Witam. Po obejrzeniu teogorcznych targów E3, stwierdziłem, że pora na kupno pierwszego komputera do gier, no bo ile można grać na konsolach.

• Zastosowanie komputera : gry
  • Maksymalna kwota : 3000 zł
  • Których części potrzebuję : sama "buda"
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : nie
  • Rozdzielczość mojego monitora : 1920x1080
  • Inne : chciałbym oprócz zwykłego dysku HDD wsadzić jeszcze jakiś mały SSD, na którym postawiłbym Windowsa

Chciałbym grać komfortowo w najnowsze gry w jak najwyższych detalach. Battlefield 4, Wiedźmin 3, Watch_Dogs - chciałbym grać w nie komfortowo. Jestem w stanie poświęcić SSD kosztem lepszego procesora/kary graficznej, jeżeli jest to konieczne. Za wszelką pomoc serdecznie dziękuje.

dobry procek + karta graficzna zagrasz komfortowo  w/w gry ale czy na najwyższych detalach tego ci nikt nie powie a z czasem możesz też zrobić oc niestety bez dysku ssd

Procesor: INTEL CORE i5-3570K - 3.40 GHz, turbo 3.80 GHz, x4/4, 6 MB, 77W, BOX, s-1155 (905 zł)
Płyta główna: MSI Z77A-G43 - ATX, Z77, 4x DDR3, 1x PCI-E 16x, RAID, VGA, DVI, S-1155 (355 zł)
Pamięć RAM: DDR3 GOODRAM - 8 GB / 1333 (2x 4 GB), CL9 (225 zł)
Dysk Twardy: SEAGATE 500 GB, 16 MB, 7200 obr., 3.5", SATA3 - ST500DM002 (209 zł)
Karta Graficzna: PCIex MSI HD 7870 2048 MB DDR5, 256 bit, DVI, HDMI, D-PORT - R7870-2GD5T/OC (910 zł)
Napęd optyczny: LG GH24NS95 - 24x DVDRW DL, SATA, OEM, czarna (67 zł)
Obudowa: SILENTIUMPC BRUTUS M23 Pure Black - ATX, USB 3.0, bez zasilacza, czarna (149 zł)
Zasilacz: TACENS RADIX VI 550 W- 550 W, PFC, 80+ (185 zł)

Całość: 3005 zł

• Popieram 1

Dziękuje za zaproponowanie zestawu. Jeszcze mam takie pytanie - jak ten zestaw prezentuje się na tle tych oto buildów?

CPU: Intel Core i5-4670K - 930 zł
Płyta główna: ASRock Z87 Pro3 - 439 zł
RAM: Crucial 8GB 1333 MHz Spectek - 179 zł
GPU: Gigabyte GeForce GTX 660 2GB OC - 749 zł
HDD: Seagate 1TB Barracuda - 239 zł
Napęd: Samsung SH-224BB - 69 zł
PSU: Corsair CX500M - 249 zł
Cooler: SilentiumPC Fera Pro HE1224 - 95 zł

http://obrazki.elektroda.pl/2919363600_1369401022.jpg

(Pan wyżej o dwie pozycje wyżej dostałby warna + usunięty post za brak argumentacji, ponadto podaje drogi sklep).

Mój zestaw:

Procesor: Intel Core i5-3570K /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 879 zł
Chłodzenie: do dokupienia później, gdy mocy braknie - najlepiej SilentiumPc Fortis (niewliczone w kwotę)
Płyta główna: MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/ 339 zł
Pamięć RAM: Crucial 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 Ballistix 199 zł
Dysk twardy: Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 239 zł
Karta graficzna: Sapphire Radeon HD7870 XT Tahiti LE 2GB DDR5 256bit (975/6000) 959 zł
Nagrywarka DVD: Samsung SH-224BB SATA (black) 69 zł
Obudowa: SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (bez zasilacza) 149 zł
Zasilacz: SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze 199 zł
Suma:  3032 zł brutto

27 zł drożej a wydajniej.

Zestaw do złożenia na stronie www.esc.pl

kody promocyjne w esc.pl do wpisania w komentarzu na montaż oraz kod do gry gratis (gra do wyboru): X98TY2AZ + Far Cry3 bądź X98TY2AZ + Crysis 3

4 rdzeniowy procek intela z odblokowanym mnożnikiem. Recenzja i test. W takim budżecie to podstawa.

Dobrze wyposażona płyta główna z mocną sekcją zasilania. W sam raz do OC tego procka. Recenzja.

2 kości po 4GB RAM będą aż nadto do gier. Ponadto mamy do dyspozycji dysk o pojemności 1TB. W przyszłości jeśli będziesz chciał to kupisz sobie SDD.

Znakomita w tej cenie karta graficzna. Mieści się wydajnościowo między Radeonami 7870 a 7950. Recenzja i testy.

Dobrze wyposażona przewiewna obudowa. Recenzja.

Zasilacz również Polskiej firmy SilentiumPC, porządny z zabezpieczeniami i certyfikatem 80+ Bronze. Wystarczy by uciągnąć zestaw. Recenzja.

Co do pytań.

Sczerze mówiąc podane przez Ciebie zestawy są nie zbyt udane. Płyty pod Haswelle (procesory Intela z serii 4xxx) są nie opłacalne, gdyż są dużo droższe od ich "starszych" odpowiedników a oferują to samo. Także nowe procesory niczego nowego nie wnoszą po za mniejszym procesem technologicznym. Jest wiele negatywnych opinii na temat Haswellów, więc nie polecam ich obecnie. Teoretycznie nowe zestawy powinno się komponować na "najnowszych bajerach", ale podałem Ci sprawdzony i wielokrotnie polecany zestaw. Żałować na pewno nie będziesz.

Pierwszy zestaw okupiony jest zakupem słabszej grafiki, a drugi ma procesor z zablokowanym mnożnikiem co przy tym budżecie jest głupotą. Jeśli jesteś w stanie dołożyć 100-200zł to możemy bawić się w nową podstawkę i Haswelle.

Edytowane przez florenek
  • Popieram 1

Części sprowadzi dla mnie po cenach hurtowych mój znajomy, który ma sklep komputerowy, także myślę, że nawet dokładając te 100-200 zł, powinienem się zamknąć w przedziale 3000-3100zł, więc jeżeli nie byłoby to dla Ciebie problemem, to z chęcią wysłucham propozycji .

jeśli w przyszłości nie masz zamiaru podkręcać to zestaw 2 który podałeś  jest jak najbardziej optymalny z dobra kartą graficzna i prockiem  ale bez możliwości oc procka   asus ma fujowy seriw s w Polsce podobno najbliższy jest zagranicą zmień na gigabyta lub msi

co do zasilacza desu są pogłoski po forach ze coś nie bardzo z tym zasilaczem im wyszło

florenek jak nie wiesz co to jest argumentacja :o  to do przedszkola  a ze sklep drogi to nic nie poradzę to jest tylko przymiarka do podzespołów każdy kupuje gdzie taniej

Jest wiele negatywnych opinii na temat Haswellów

negatywnych od podkręcaczy

dużo droższe od ich "starszych" odpowiedników

dużo droższe ? różnica cen miedzy i7 3770 a 4770 jest minimalna, płyty są nieco droższe

Czy będę podkręcać sprzęt? : nie

skoro autor nie zamierza podkręcać to po co mu wciskacie droższy procesor "K" ? ;D

w tym przypadku 4570 jest najlepszym wyborem, niby skok wydajności nie jest wybitny, ale różnica w cenie też nie, do tego nie potrzebuje płyty z hiper sekcją zasilania, może być jakaś budżetowa wersja

Edytowane przez fantomaz

Wady haswella to podrkęcanie i tempy przy tym, biorąć pod uwagę co potrzebuje autor tematu, polecanie lga 1150 wydaję się logicznym i dobrym rozwiązaniem. Cena zestawu wychodzi prawie identyczna jakby zaproponować i5 3570(wtedy mobo tańsze o 40 ale sam procek więcej o 30 zł), który raczej jest minimalnie słabszy niż i5 4570.

(Pan wyżej o dwie pozycje wyżej dostałby warna + usunięty post za brak argumentacji, ponadto podaje drogi sklep).

Mój zestaw:

Procesor: Intel Core i5-3570K /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 879 zł

Chłodzenie: do dokupienia później, gdy mocy braknie - najlepiej SilentiumPc Fortis (niewliczone w kwotę)

Płyta główna: MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/ 339 zł

Pamięć RAM: Crucial 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 Ballistix 199 zł

Dysk twardy: Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 239 zł

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD7870 XT Tahiti LE 2GB DDR5 256bit (975/6000) 959 zł

Nagrywarka DVD: Samsung SH-224BB SATA (black) 69 zł

Obudowa: SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (bez zasilacza) 149 zł

Zasilacz: SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze 199 zł

Suma:  3032 zł brutto

27 zł drożej a wydajniej.

Zestaw do złożenia na stronie www.esc.pl

4 rdzeniowy procek intela z odblokowanym mnożnikiem. Recenzja i test. W takim budżecie to podstawa.

Dobrze wyposażona płyta główna z mocną sekcją zasilania. W sam raz do OC tego procka. Recenzja.

2 kości po 4GB RAM będą aż nadto do gier. Ponadto mamy do dyspozycji dysk o pojemności 1TB. W przyszłości jeśli będziesz chciał to kupisz sobie SDD.

Znakomita w tej cenie karta graficzna. Mieści się wydajnościowo między Radeonami 7870 a 7950. Recenzja i testy.

Dobrze wyposażona przewiewna obudowa. Recenzja.

Zasilacz również Polskiej firmy SilentiumPC, porządny z zabezpieczeniami i certyfikatem 80+ Bronze. Wystarczy by uciągnąć zestaw. Recenzja.

Co do pytań.

Sczerze mówiąc podane przez Ciebie zestawy są nie zbyt udane. Płyty pod Haswelle (procesory Intela z serii 4xxx) są nie opłacalne, gdyż są dużo droższe od ich "starszych" odpowiedników a oferują to samo. Także nowe procesory niczego nowego nie wnoszą po za mniejszym procesem technologicznym. Jest wiele negatywnych opinii na temat Haswellów, więc nie polecam ich obecnie. Teoretycznie nowe zestawy powinno się komponować na "najnowszych bajerach", ale podałem Ci sprawdzony i wielokrotnie polecany zestaw. Żałować na pewno nie będziesz.

Pierwszy zestaw okupiony jest zakupem słabszej grafiki, a drugi ma procesor z zablokowanym mnożnikiem co przy tym budżecie jest głupotą. Jeśli jesteś w stanie dołożyć 100-200zł to możemy bawić się w nową podstawkę i Haswelle.

florenek@ Jaką kartę graficzną poleciłbyś do tego zestawu, gdyby budżet wynosił 3500 zł?

Komputer ma służyć przede wszystkim do grania, więc wydaje mi się, że lepiej zainwestować w grafikę. Na horyzoncie next-geny, a do ich premiery/tuż po premierze karta z zestawu mocno się zestarzeje. To znaczy i tak się zestarzeje, wiadomo, ale chcę, aby w tym przedziale cenowym była jak najlepsza.

Przy cenie 990 zł za 660Ti od Asusa zakup 7870Xt nie ma sensu, bo:

Ten konkrenty AMD bardziej się grzeje, ma wyższe TDP, przy OC obu kart 660Ti jest jednak szybszy, 7870XT to odrzuty - karty które nie zakwalifikowały się jako pełnoprawne Tahiti.

florenek@ Jaką kartę graficzną poleciłbyś do tego zestawu, gdyby budżet wynosił 3500 zł?

Poleciłbym wstrzymanie się i SLI 760 (wyjdzie w połowie czerwca, nie wiem jaka cena będzie - nie wywróżę CI). Bądź któregoś Geforca 770.

Generalnie już się w tym temacie nie wypowiadam, bo za dużo tu "mistrzów". Jeśli będziesz miał wątpliwości to pisz do mnie na pw. Z tym, że przy sli trzebaby zmienić płytę na tą: MSI Z77A-G45 bądź nawet MSI Z77A-G55 w porywach.

Edytowane przez florenek

Życzę ci powodzenia przy realizacji gwarancji asusa. supermarket.blox.pl/2013/03/Uwazaj-na-serwis-twojego-komputera-Ten-trik-moze.html forum.pclab.pl/topic/468669-ASUS-serwis-kart-graficznych/

660ti i 7870xt są konkurencyjne. Jednak głupota jest brać asusa przy takim serwisie w Polsce.

Przestan się zachowywać jak dzieciak który wszystkie rozumy pozjadał. Sugeruje 7870xt bo jest dużo tańsza od dobrych odpowiedników z serii 660ti, a twój bełkot nie ma dużego znaczenia... Sam stwierdziłes że mają niemal identyczna wydajność, więc po co wciskasz komuś coś droższego z beznadziejnym serwisem? To że jesteś fanboyem to nie znaczy że autor musi przeplacac za coś o tej samej wydajności...

Edytowane przez florenek

Nie, ja napisałem ze 660ti ma wyższa wydajność co potwierdzają testy kart. Ponadto serwis nie ma znaczenia bo kazdy konsument ma prawo do reklamacji i nie musi korzystać z niekorzystnych uprawnien gwarancyjnych. Ja Cie nie obrazam więc zwolnij troche bo to nie ja sie tu jak rozwydrzone dziecko zachowuje ;) ponadto gdybyś choć troche sie wyedukowal wiedzialbys, ze xt to odrzuty tahiti które nie zakwalifikowały sie jako 7950/7970 - co równiez nienajlepiej wróży karcie. Ale oczywiście - wyższe Tdp i temperatury to niewątpliwie zalety tej karty ;)

Edytowane przez Mephic

Nie ma znaczenia, to zobacz jest w innym wątku jak Komputronik potratował osobę, ale dużo wątków o asusie , jak dla mnie serwis ma duże znaczenie, tak tylko ,że te odrzuty jak to nazwałeś tak samo można nazwać 780 odrzutem  titana, titana odrzutem tesli itp ale to do niczego nie prowadzi, najpierw testy. Ok, 5-10 C w wentylowanej budzie  :)