tobiasson92 5 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Z uwagi na remont komputera mam pewien dylemat odnośnie wyboru płyty głównej i procka. Zastanawiam się nad DFI LanParty T3EH8 lub AsRock Z77 OC Formula. Co do procesora to moje zainteresuje kieruje w stronę Core i7 950 lub core i7 3770k. Zasilacz jakim będę dysponował to OCZ SLI 650W( jeszcze nie został zakupiony, więc mam możliwość zakupu innego w razie czego), a pamięci RAM jakimi dysponuje to ADATA Gaming Series 1600 mhz CL9 8GB(2x Dual Channel). Karta graficzna GeForce gtx 660. Mam 2 sprzeczne opinie odnośnie tych płyt i procków. Jeden kolega skłaniałby się tylko do chipsetu 1366( uważa on 3 generacje i7 i chipset z77 za badziew, proponował mi zakup core2 extreme z wyższej serii lub cora 950, twierdząc, że oba są bardziej wydajne od i7 3770k, choć żadne zestawienia tego nie potwierdzają), drugi zaś uważa za lepszy wybór i7 3770 k i chipset z77 z uwagi na niższy pobór energii, lepsze możliwości OC i nieco niższe temperatury pracy. Wobec sprzeczności opinii postanowiłem poprosić Forumowiczów o pomoc. Jak jest naprawdę z możliwościami OC tych procków, poboru energii i temperatur? I oczywiście który byście polecili? Główne przeznaczenie to gry, obróbka grafiki i zdjęć, być może brat będzie używał go także do renderingu. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambukeria 0 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) 1366 chyba nie obsługuje SATA 3. A i USB 3.0 jest na Z77. Kupuj AsRocka. Edytowane 11 Czerwca 2013 przez Bambukeria Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Zależy mi na tym aby jak najwięcej osób się wypowiedziało, bo ja jestem zielony w temacie informatyki Cytuj Link to post Share on other sites
Bambukeria 0 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Tylko nikt nie chce pisać ): Cytuj Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Duzo by ludzi pisalo,ale tak to napisaleś jakby nie po polsku.a kto by ci tera polecal core extreme lol?podaj budzet na proca i plyte to sie dogadamy,a jak kupujesz caly zestaw to zly dzial Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Duzo by ludzi pisalo,ale tak to napisaleś jakby nie po polsku.a kto by ci tera polecal core extreme lol?podaj budzet na proca i plyte to sie dogadamy,a jak kupujesz caly zestaw to zly dzial Budżet około 800 na płyte maks 1200 na procka. Mam jednego takiego kolegę, który się zakochał w 775. Nienawidzi core i7, a z kolei drugi to jest osoba, która lubi nowości i je sprawdza. On poleca As Rocka. Ok założę nowego posta i już, bo po raz pierwszy jestem na tym forum Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Z uwagi na remont komputera mam pewien dylemat odnośnie wyboru płyty głównej i procka. Zastanawiam się nad DFI LanParty T3EH8 lub AsRock Z77 OC Formula. Co do procesora to moje zainteresuje kieruje w stronę Core i7 950 lub core i7 3770k. Zasilacz jakim będę dysponował to OCZ SLI 650W( jeszcze nie został zakupiony, więc mam możliwość zakupu innego w razie czego), a pamięci RAM jakimi dysponuje to ADATA Gaming Series 1600 mhz CL9 8GB(2x Dual Channel). Karta graficzna GeForce gtx 660. Mam 2 sprzeczne opinie odnośnie tych płyt i procków. Jeden kolega skłaniałby się tylko do chipsetu 1366( uważa on 3 generacje i7 i chipset z77 za badziew, proponował mi zakup core2 extreme z wyższej serii lub cora 950, twierdząc, że oba są bardziej wydajne od i7 3770k, choć żadne zestawienia tego nie potwierdzają), drugi zaś uważa za lepszy wybór i7 3770 k i chipset z77 z uwagi na niższy pobór energii, lepsze możliwości OC i nieco niższe temperatury pracy. Wobec sprzeczności opinii postanowiłem poprosić Forumowiczów o pomoc. Jak jest naprawdę z możliwościami OC tych procków, poboru energii i temperatur? I oczywiście który byście polecili? Główne przeznaczenie to gry, obróbka grafiki i zdjęć, być może brat będzie używał go także do renderingu. koledze, który porównywał c2d extreme do i7 jakiegokolwiek, a co dopiero 3770k to podziękuj za porady, bo widocznie zatrzymał się w rozwoju w 2008 roku, ile masz szmalu i czego oczekujesz? edit, masz 1200 na kloca i 800 na mobo:D stary możesz wszystko, a temu co kocha 775 mozesz polecić 69, albo hiszpana, tez fajnie za takie pieniądze to:https://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__2/id_produktu__4933/__Procesory_Intel_Ivy_Core_i7_3770_QuadCore_64_Bit_3_4GHz_Lga1155_BOX/ https://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__1/id_produktu__4876/__P_yty_G_wne_Asrock_Z77_Extreme4_Lga1155_/ nienawidzić i7 i kochać 775 to tak jak moja babcia, wolała alcatela z wyswietlaczem w 4 pikselach od dotykowego LG, bo nie ogarniała więcej Edytowane 11 Czerwca 2013 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 koledze, który porównywał c2d extreme do i7 jakiegokolwiek, a co dopiero 3770k to podziękuj za porady, bo widocznie zatrzymał się w rozwoju w 2008 roku, ile masz szmalu i czego oczekujesz? edit, masz 1200 na kloca i 800 na mobo:D stary możesz wszystko, a temu co kocha 775 mozesz polecić 69, albo hiszpana, tez fajnie za takie pieniądze to:https://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__2/id_produktu__4933/__Procesory_Intel_Ivy_Core_i7_3770_QuadCore_64_Bit_3_4GHz_Lga1155_BOX/ https://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__1/id_produktu__4876/__P_yty_G_wne_Asrock_Z77_Extreme4_Lga1155_/ nienawidzić i7 i kochać 775 to tak jak moja babcia, wolała alcatela z wyswietlaczem w 4 pikselach od dotykowego LG, bo nie ogarniała więcej Wydawało mi się, że ściemnia Ale bardziej tego 2 kolegę rozbawiło, że tamten wykręcił z i7 940 na powietrznym chłodzeniu i płycie DFI 4,65 ghz na rdzeniu. Chyba nie jest to realne? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts