Skocz do zawartości

Upgrade komputera ~2000zł - montaż filmów

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jest to mój pierwszy post na forum, przy okazji witam wszystkich użytkowników.

Od dłuższego czasu mam zamiar upgrade'ować komputer, w którym doszło do awarii płyty głównej. Postanowiłem więc wydać nieco więcej pieniążków już na ogólną rozbudowę/wymianę podzespołów.

Nie wiem czy nie można czegoś zostawić, zmodernizować, rozbudować dlatego mam nadzieję, że mi Państwo pomożecie.

Niestety od kilku lat nie śledziłem nowinek sprzętowych i jestem szczerze mówiąc kilka lat do tyłu jeśli chodzi o sprzęt komputerowy. Dlatego też nie umieściłem swojej propozycji jeśli chodzi o podzespoły. Kwotę jaką mam do wydania to 1500zł, jednak wchodzi w grę również sprzedaż moich aktualnych podzespołów więc myślę, że przy odrobinie szczęścia kwota zwiększy się maksymalnie do 2000zł.

Aktualnie posiadam:
Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3 GHz
Grafika: Radeon HD 4850 512MB
RAM: Goodram DDR2 4GB
Płyta główna: Gigabyte ep43-ds3 ( do wymiany )
Zasilacz: 450W ( marketowy badziew - jak narazie działa ale pewnie do wymiany )
Monitor: ASUS VW222S 21' - 1680x1080

Zastosowanie komputera: obróbka video, photoshop, gry ( w takiej kolejności )
Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 1500-2000 zł
Czy będziesz podkręcać sprzęt?: Nie
Specjalne wymagania: montowanie filmów, możliwość płynnego streamowania, nagrywania filmów z gier
Których części potrzebujesz?: Płyta główna, RAM, karta graficzna, ewentualnie procesor, chłodzenie

Liczę, że pomożecie mi Państwo w złożeniu czegoś sensownego w tym przedziale cenowym, za co będę niezmiernie wdzięczny.

Edytowane przez marcinos23

Czy dałbyś radę trochę dołozyć do np czegoś takiego:

http://i.imgur.com/EsjE4Ca.jpg?1

składane w esc.pl

Masz tu 4-rdzeniowy procesor, bardzo dobrą płytę na chipsecie B75 (nie umożliwia podkręcania). Chłodzenie powinno wystarczyc te dostarczone z procesorem. Pamięć RAM na razie 8GB w jednej kości i mocno wskazane kupno drugiej takiej kości pod kątem obróbki grafiki i wideo. Karta graficzna z dobrym chłodzeniem WindForce będzie w sam raz do grania i poradzi sobie bez problemu z programami do obróbki grafiki/video. Dodałem też zasilacz, bo na badziewiach marketowych nie można polegać.

A jeśli chcielibysmy tu od razu 16 GB RAMu (nastawienie głównie na grafikę itd) to można by wziąć kartę GTX 650 Ti i kości 16 GB Crucial Spectek:

http://i.imgur.com/wsbohMp.jpg?1

Znowu trochę naciągnięty budżet i pytanie do ekspertów jak się będą sprawowały niechłodzone kości? Chyba powinny dać radę?

Jaką masz obudowę? Może się okazać, że to jakiś piekarnik :) Czy posiadasz dysk twardy (nie napisałeś w rzeczach, które masz)?

Edytowane przez BlueMike

Dziękuję bardzo za propozycje sprzętowe, myślę, że obudowę wypadałoby również wymienić. Piekarnik jest tak jak mówisz :)

Dysk twardy firmy Seagate 1TB  posiadam, korzystam też z dodatkowego laptopa + dysk zewnętrzny

Mam jeszcze pytanie odnośnie procesora Intel Core i7, czy jest to dobry wydatek ? Warto zainwestować ? Jeżeli jest to spory przeskok jakościowy to jestem w stanie jeszcze dołożyć te 500-1000 pln do ogólnego budżetu. Głównie zależy mi na komforcie pracy, płynności przy obróbce video, której obecnie nie mam wogóle :)

Jeśli nie podkręcasz to zamiast i7 zainteresowałbym się tańszym Xeonem (np w wersji E3-1230v2) który oferuje w zasadzie to samo (nie posiada tylko zintegrowanej karty graficznej). Ale ma obsługę Hyper Threadingu, czyli oferuje 8 wątków co może sie przydać w aplikacjach do obróbki wideo. Ale to i nowa obudowa podniosłyby budżet.

Z tym Xeonem taki przyzwoity zestaw mógłby się tak prezentować (+675zł do budżetu):

http://i.imgur.com/bwgmW29.jpg?1

Do tego dysk, który już posiadasz. Karta graficzna do grania jak najbardziej. Oczywiście można tu dokładać do trochę lepszych podzespołów (np do obudowy Gladius M40) czy mocniejszego zasilacza, ale to co jest tu jest wystarczające :) Ogólnie to zalecam poczekać np na naszego eksperta od takich zestawów - Steleka.