homzik 479 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Z mikrofonowym ciężko, model wyżej to Audiotrak Prodigy Cube - http://www.skapiec.pl/site/cat/5/comp/3580991#from1215 1 Cytuj Link to post Share on other sites
hls73 0 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 W takim razie biorę Ultrasone 580 + Prodigy cube, a lepsze źródło dokupię później, jeśli fundusze pozwolą . Wielkie dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 do Prodigy Cube montuj oampa, najlepiej OPA1612 koszt 45zł , brzmienie może być bardzo jasne. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Kotecek Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Mam pytanko jednno, więc nie chciałem tematu zakłdać. Mam integrę + Senheiser HD 201. 90% grania, 10% muzyka MP3. Czy jak bym kupiłe słuchawki w tej cenie, ok. 500 PLN np: Brainwavz HM5 (czytałem, ze są ok, w grach się sprawdzają) czy Ultrasone HFI 580 a do tego wewnetzną k. dźwiękową taka jak Sound Blaster Z lub Xonar DX/XD to zauwazył bym różnicę? Czy warto było by się w to bawić czy nie. Nie jestem audiofilem ale dźwięk z HD 201 nie jest na pewo tym czym mógł by być aczkolwiek za 65 PLN jest super Tak więc czy jest sens doinwestować do PC czy sobie dac luzu? Edytowane 13 Czerwca 2013 przez Kotecek Cytuj Link to post Share on other sites
homzik 479 Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Różnica na pewno będzie, choć nie wiem czy wtedy nie inwestowałbym w dźwiękówkę na USB, zapewnie FiiO. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Kotecek Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Dźwiękówka. Wolał bym zdecydowanie wewnętrzą nawet jak mniej opłacalna jest. No własnie, chciałem znac opinię kogoś kto mial doczynienia z lepsiejszym sprzetem, bo to trochę kasy ale nawet jak wlącze wierzę z lat 80. to ten dźwięk już inny jest niż na HD 201. Pamietam, ze jak się przesiadałem ze starych Philipsów na HD 201 to był spory skok do przodu ale myślę, ze mozna miec lepszy dźwięk jeszcze. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Czy jak bym kupiłe słuchawki w tej cenie, ok. 500 PLN np: Brainwavz HM5 (czytałem, ze są ok, w grach się sprawdzają) czy Ultrasone HFI 580 a do tego wewnetzną k. dźwiękową taka jak Sound Blaster Z lub Xonar DX/XD to zauwazył bym różnicę nie zauważyłbyś, ale z pewnością byś ją usłyszał Sound Blastera Z nie polecam, bo oprócz wzmacniacza ta kata nie jest warta 300zł parę złotych. Xonar DX jest lepszą opcją.Można polecić jakiś przetwornik DAC, ale chyba nie chcesz nic zewnętrznego. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Kotecek Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Nie chce już większej plataniny kabli. Wsadzi się w środek i heja Dlaczego konkretnie Xonar DX jest lepszy od Sound Blastera Z? W jakiejś recenzji było, ze do gier w sam raz. Słabsze stery, jakość dźwięku? Xonar ma wzmacniacz słuchawkowy? Tak myślałem o tych Brainwavz HM5. Ładnie w reckach wypadają. Dźwięk ciemny (mniej więcej kumam o co chodzi) to do gier chyba dobre. Wygląd tez niczego sobie. A tak zauważyłem, ze temat obok Effendi kupił za 60 PLN (jakas promocja chyba) więcej Bayerdynamic DT 770 PRO. To coś zauważalnie lepszego? Zakres dźwięków na papierze jest większy. No ale specem od audio nie jestem Edytowane 14 Czerwca 2013 przez Kotecek Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 300 parę zł Soud Blaster Z nie jest wart, za te cenę dostaniemy lepiej gracy przetwornik. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Kotecek Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Czyli lepiej Xonara. Nawet lepiej, bo z 60 PLN zostanie w kieszeni. A słuchawki? Do gier Brainwavz HM5 by było ok? Warto dołożyć do tych Bayerdynamic DT 770 PRO te 60-70 PLN czy to już sztuka dla sztuki? Trochę durne pytanie. Mogę wsadzić kartę dźwiękową w PCI-E 8x (takie mam dwa sloty pod grafiką) czy lepiej w PCI-E 1x zaraz nad grafiką. GeForce GTX 470 lubi ciepło to nie wiem jak by mu było lepiej. Edytowane 14 Czerwca 2013 przez Kotecek Cytuj Link to post Share on other sites
kosq83 189 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Porównywałem HD201 do DT770 PRO 250Ohm i ATH -A700X i Superlux 668B -nigdy więcej Sennheiserów HD201 nie założyłem na uszy. Miazga totalna. Tylko porównywałem je na zmodowanym STX. Niemniej śmiem twierdzić że nawet na integrze wyjdzie różnica na niekorzyść HD201. Bądź spokojny o nowe słuchawki, które wybierzesz, będzie lepiej bankowo. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Czyli lepiej Xonara. Nawet lepiej, bo z 60 PLN zostanie w kieszeni. według mnie lepszy wybór. A słuchawki? Do gier Brainwavz HM5 by było ok? Warto dołożyć do tych Bayerdynamic DT 770 PRO te 60-70 PLN czy to już sztuka dla sztuki? Za mało napisałeś jakiego brzmienia oczekujesz. Mogę wsadzić kartę dźwiękową w PCI-E 8x Ponoć można, ale ja się na tym nie znam, więc warto się upewnić. Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Nie chce już większej plataniny kabli. Wsadzi się w środek i heja Dlaczego konkretnie Xonar DX jest lepszy od Sound Blastera Z? W jakiejś recenzji było, ze do gier w sam raz. Słabsze stery, jakość dźwięku? Xonar ma wzmacniacz słuchawkowy? Tak myślałem o tych Brainwavz HM5. Ładnie w reckach wypadają. Dźwięk ciemny (mniej więcej kumam o co chodzi) to do gier chyba dobre. Wygląd tez niczego sobie. A tak zauważyłem, ze temat obok Effendi kupił za 60 PLN (jakas promocja chyba) więcej Bayerdynamic DT 770 PRO. To coś zauważalnie lepszego? Zakres dźwięków na papierze jest większy. Też miałem dylemat HM5 czy DT770,wyskoczyłem z pytaniem na Head-Fi,gość do którego pisałem to chyba jeden z nielicznych użytkowników HF którym można jeszcze zaufać(zorientowani będą wiedzieć o co chodzi)jest tam naprawdę bardzo znany,pomógł mi podjąć decyzje kilkakrotnie,możesz sprawdzić jego profil,kolekcja słuchawek jaką posiada naprawdę robi wrażenie,posiada obydwie pary i ma bezpośrednie porównanie,a oto co mi odpisał: http://cdn.head-fi.org/f/f5/38x38px-ZC-f5fc5ba6_LCD2_38.jpeg MalVeauXJun 3, 2013 at 6:30 pm Heya, They're fairly similar headphones. Both are excellent. They both have good isolation (privacy). Both are good full range headphones, with good extension from bass to treble. The DT770 has slightly more mid-bass warmth, and is a touch brighter in treble. The HM5 is a little more neutral, but is not completely flat, it still has a little warmth to it. Overall, I find the DT770 more fun and exciting and more comfortable in general. The HM5 however is a very good deal for it's cost. If budget is a concern, go HM5. If have plenty of cash to burn, then the DT770 would be my first pick. Both will drive perfectly fine from your Xonar DG. Very best, Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Kotecek Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Sting... z tego co podałeś to 770 nieco lepiej wypadają. mają więcej basu. adivxv5... słuchawki do gier głównie. Tak jak Effendi pisał, bas powinien być. Nie pyr tylko dum Taki głęboki dźwięk, pozwalający wczuć się w klimat. Ale tez nie chciał bym aby był tylko bas bez środka i góry. Czesem odpalę jakąs muzykę (różną) ale jednak 90% to granie. HM5 bardziej neutralne więc pewnie lepsze mogły by być względem muzyki. I nie wiem. Cały temat w głowie mi powstał po wizycie w I-Maxie na Iron Manie 3. Dźwięk by konkretny mocny. Jak walnęło to walneło. I tak bym chciał w grach Wrażenie o tyle zrobiło, ze rzadko chodzę do kina. Nie jara mnie seans z obrazem gorszej jakości niz na moim CRT czy PDP z masa innych ludzi więc taki dźwięk rzadko słyszę. Karta dźwiękowa. Xonar DX - 265 PLN + KW nowy ale znalazłem na allegro boxa używanego Xonara D2 za 365 PN juz z KW. Jest to coś warte? Karta na PCI a w przyszłym roku pewnie jakis Haswell zawita. Płyty średniej klasy do Haswella mają PCI jeszcze. D1 był by lepszy od DX w grach czy muzyce? Jest to model wyższy mający inny procesor i chyba więej fukcji ale czy warto dokładać do uzywki? EDIT: Ale łom ze mnie. W starym (innym) kompie jest SB X-Fi eXtreme Music. To jest lepsze od integry. Moze by to wsadził i przczekał do wymiany platformy i wtedy wziłął bym coś lepszego (może używanego), jakiegoś konkretnego Xonara np. A teraz bym tylko niezłe słuchawki kupił. Edytowane 16 Czerwca 2013 przez Kotecek Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 HM5 raczej do X-FI nie nadaje się ,dźwięk taki bez życia byłby dla mnie, tutaj Xonar lepiej się sprawdzi. HM5 to trochę takie ciemne granie, Ultrasone 580 są jasne, z większą ilością góry, dołu, przestrzeni, są tez bardziej detaliczne oraz agresywne w brzmieniu.Nie są neutralne, tak samo jak HM5. Według mnie co nie wybierzesz będziesz zadowolony , pozostaje kwestia komfortu, tutaj bym chyba postawił mały plusik HM5, a dźwiękowy efekt wow byłby dla Ultrasone. Myślę że X-Fi możesz na jakiś czas zostawić, jest tylko trochę gorszy od Xonara DX .D1 i DX to samo, tylko inny slot. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Kotecek Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 To tak... Mam tego X-Fi... lepiej zdecydowanie. Ma wzmacniacz wbudowany to daje czadu az miło. Po ustawieniu w panelu na słychawki dźwięk jest super. Bardzo szczegółowy. W Game Mode w grach z CMSS 3D fajny dźwięk jest, dużo lepsze pozycjonowanie niż na integrze. Teraz jak łupnie to już konkretnie Tak więc poprawa. Pare lat temu miałem z pupy głośniki i słuchawki a karta kupiona była po okazyjnej ceni i w końcu o niej zapomiałem. Tu jest różnica, musze się nacieszyć Też myslałem że 580 nie dla mnie. Chyba nie o to o co mi chodzi. HM5 raczej to by było to ale jak to do X-Fi nie to może zrobie tak, ze się wstrzymam i kupie całość za jednym zamachem: platfoma + k. dźwiekowa + słuchawki. I wtedy moze takiego Xonara D2 czy nawet tego Essense najtańszego. Moze by było cos używanego ale to jeszcze. A taj... HM5 są za 490 PLN. DT 770 można kupić za 555 PLN. Między tymi słuchawkimi różnica duża? 770 tez chyba ciemne. W tej kwestii chyba w ciągu kilku miesięcy rewolucji nie będzie raczej. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 A taj... HM5 są za 490 PLN. DT 770 można kupić za 555 PLN. Między tymi słuchawkimi różnica duża? 770 tez chyba ciemne. W tej kwestii chyba w ciągu kilku miesięcy rewolucji nie będzie raczej.czy różnica duża ? raczej takiego określenia bym nie używał, bo DT770, to nieco inne granie jak na mój gust przyjemniejsze w odbiorze. Tak samo jak w przypadku 580HFI, więcej góry dołu, no i są wygodne, choć trochę ważą. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Kotecek Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 (edytowane) Z tego wynika, ze najsympatyczniejsze były by DT 770 PRO. W sąsiednim temacie tez post chwalebny jest względem nich własnie, ze takie miodne. Z X-Fi będzie ładnie latało z wesrją 80 ohm? Edit: W redconie drożała to licho. Nie chce się teraz bawić w wydatki rzędu 640 PLN. Najwyżej później a jak nie te to MH5 i o Edytowane 19 Czerwca 2013 przez Kotecek Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Z X-Fi będzie ładnie latało z wesrją 80 ohm?synergia taka średnia. Myślę, że tymczasowo może być ,ale w przyszłości warto coś lepszego się zaopatrzyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts