Mr.Morfeusz 0 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Witam, w końcu mam możliwośc na zakup porządnego sprzętu Budżet, jakieś 4 tyś, w cene wliczony jest tylko komputer nie potrzebuje monitora myszki, system operacyjny raczej też nie.Komputer raczej nie będzie podkręcany, sam nie wiem czy to dobre rozwiązanie jak myślicie, ?? Komputer ma służyć przede wszystkim do gier.Mam też pytanie czy na kmputronik.pl można wziąć na raty składaka ??O to co sam na razie sobie złożyłemObudowa: COOLER MASTER 922, ATX (RC-922M-KKN1-GP)Zasilacz: Corsair CMPSU-850TXV2 - 850WDysk: WD Scorpio Black 750 GB (7200, 16MB, Serial ATA II)RAM: Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey EditionGrafika: IGABYTE AMD Radeon HD7950 3072MB DDR5/384bit DVI/HDMI/DP PCI-EProcesor: INTEL Core i7-3770K (BX80637I73770K-920492)Płyta główna: MSI z77A-GD55 (G3) Cytuj Link to post Share on other sites
Belike Blair 18 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Moim zdaniem jak chcesz tylko grać na tym sprzęcie to nie ma sensu pakować się w i7, i5 spokojnie wystarczy a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze dołożyłbym do lepszej karty graficznej. Mógłbyś też napisać w jakiej grasz rozdzielczości.. Zasilacz dużo za mocny na ten zestaw, spokojnie wystarczy coś takiego: http://www.ceneo.pl/11379165. Płyta główna dużo za droga biorąc pod uwagę że nie planujesz jakiegoś dużego OC, spokojnie starczy coś takiego: http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g43-intel-z77-lga-1155-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-459603/ a przy okazji dokupisz jakieś chłodzenie na procesor. Jeśli chodzi o obudowę i dysk to niech się ktoś znający na tym wypowie Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Twój zestaw jest nieoptymalny(za mocna zasiłka, i7 pod gry nie jest konieczne, itd). http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyNkE0OwiAQhe8y68bwMxTwDsalC!OCtCya1taUNkaNd5chkLgxdjHvzXwweYQX3OapXfsF9mdQShuookkbTRpRR2OxUFpMpgpRChNRmDakkPmAW61z!78uFXTDFBoK57Sci$3ov!fNCY0fHQUgEjJJuSxXRJ0Uy8xrkYBKygs22!JyZFivMRKQaUKzW9yxn32IiIsMDp0PnW!e9DaQ2u4Mfe29H1x7GlwYHxEzeH8APXhTzw** Tu masz przykład zestawu na lga 1150 choć bez bicia się przyznam, że nie wiem jak się sprawuje płyta główna bo nie ma jeszcze testów ale nie sądzę by były jakieś problemy. Cytuj Link to post Share on other sites
venedet 34 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) W komputroniku nie kupuj bo za drogo.(Saturion,Techplanet,Esc,Agito tam mają najlepsze ceny) Procka bierz i5 3570k Płyta z77a-g45 Karty bierz dwie gtx660 fwin frozr III Obudowa SilentiumPC Brutus x80 Zasilacz BeQuiet L8 CM 630W Dysk Seagate Barracuda 1TB Cooler Macho 120! Ramy Crucial Ballistix 2x4Gb Napęd jakiś. asus drw Karty kup w Agito bo są po 749zł a reszte w Saturionie. Powinno wyjść około 4000-4100zł Edytowane 9 Czerwca 2013 przez venedet Cytuj Link to post Share on other sites
Mr.Morfeusz 0 Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Przemyslałem troche i przebudowałem mój zestaw co teraz myslicie ?? Obudowa: COOLER MASTER 922, ATX (RC-922M-KKN1-GP)Zasilacz: XFX Core 550W 135mm 80+ SLI PSU (P1-550S-XXB9) Dysk: Seagate Barracuda 7200.14 1TB 64MB Cache S-ATA 3 RAM: Kingston Dual 8GB (2x4GB) 1600MHz HyperX DDR3 Low Voltage Grafika: Gigabyte Radeon HD 7970 GHz Edition, 3GB DDR5 (384 Bit), HDMI, DVI, miniDP, BOX (GV-R797TO-3GD)Procesor: Intel Core i5 3570K Płyta główna: MSI z77A-GD55 (G3)Jak kupuje składaka można brać na raty ?? Edytowane 9 Czerwca 2013 przez Mr.Morfeusz Cytuj Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Proc biezr 3570k, z mobo bierz MSI G45, nie ma co dopłacać do G55, skoro sekcja zasilania w g45 nie będzie ograniczała OC procka. Z kart bierz 770 gtx, albo 2x 660 tf III albo 680 4GB na allegro nowa za 1400zł! O 660 SLI Ja bym się skusił na nową 680 z 4GB ramu. Taniej i wydajniej nie znajdziesz. Powtarzam, nówka. @Down To samo przecież napisalem... Edytowane 9 Czerwca 2013 przez Gwynbleidd Cytuj Link to post Share on other sites
venedet 34 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Gtx 770 jest droższy niż gtx 680 z aukcji więc brałbym albo gtx 680 albo sli z gtx 660. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez venedet Cytuj Link to post Share on other sites
Mr.Morfeusz 0 Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Dobra kolejne poprawki Gitara czy jakieś sugestie ?? Gdzie kupic na raty cały ten zestaw ?? Obudowa: COOLER MASTER 922, ATX (RC-922M-KKN1-GP)Zasilacz: XFX Core 550W 135mm 80+ SLI PSU (P1-550S-XXB9)Dysk: Seagate Barracuda 7200.14 1TB 64MB Cache S-ATA 3RAM: Kingston Dual 8GB (2x4GB) 1600MHz HyperX DDR3 Low VoltageGrafika: Gigabyte Radeon HD 7970 GHz Edition, 3GB DDR5 (384 Bit), HDMI, DVI, miniDP, BOX (GV-R797TO-3GD) czy GeForce GTX 680 (nie chce za bardzo kupować na allegro chciałbym wziąć na raty całośc ta za 1400 nie mam żadnej gwarancij a przydała by sie bo to jednak 1400zł ;/ )Procesor: Intel Core i5 3570KPłyta główna: MSI z77A-G45 Cytuj Link to post Share on other sites
venedet 34 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Zamiast radeona bierz gtx 770 jeśli wolisz jedną kartę, a jeśli dwie to 2x MSI GTX660 TwinFrozr III. Polecam sklepy: ESC.pl, Techplanet, Agito, Saturion Edytowane 9 Czerwca 2013 przez venedet Cytuj Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) za 1400 nie mam żadnej gwarancij a przydała by sie bo to jednak 1400zł ;/ ) Kolega widzę nie był w liceum i nie wie, że gwarancja, którą daje sklep (w przypadku sklepów komputerowych), to de facto bycie pośrednikiem pomiędzy tobą, a producentem? Jedyne co tracisz, to niezgodność towaru z umową, ale i tak tego się bardzo rzadko używa. Pamiętaj, że masz 14 dni (z tego co czytałem, to przedłużyli z 7) od zakupu na zwrot towaru, więc nie ma problemu. Gwarancja producenta, która odpowiednio ileśtam trwa, obowoiązuje, nie ważne, czy kupisz używkę, nówkę, w Polsce, czy w Anglii. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez Gwynbleidd Cytuj Link to post Share on other sites
tad111 14 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Gwarancja producenta wcale nie musi obowiązywać na terenie całej Europy, w końcu istnieją gwarancje międzynarodowe. Zresztą w aukcji nie jest napisane, ze karta posiada jakokolwiek gwarancję - nawet od sprzedającego. Komputer możesz kupić na raty, albo wziąć kredyt gotówkowy na jego zakup - wtedy nie będziesz ograniczony do jednego sklepu. Cytuj Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) tad111 ile masz lat? Serio, bo jeśli tak gadasz, to nie mogłeś skończyć lineum, albo przespałeś lekcję na ekonomii, która akurat dużo uczy. Gwarancja producenta obowiązuje, jeśli nie wierzysz, to poczytaj sobie przepisy. Gigabyte np. daje swoją gwaramcję w zależności od daty produkcji. To, że nie możesz oddać karty do sklepu na gwarancję (która po prostu jest pośrednikiem i wysyła do producenta), to sam wysyłasz kartę do producenta, a jeśli usterka zostanie stwierdzona (bez powodu nikt nie wysyła, więc problemu nie ma), to są oni zobowiązani zwrócić koszty przesyłki. Ewentualnie zawsze jest dobrze napisać/zadzwonić najpierw do ich centrum obsługi klienta. Nieraz słyszałem, że wysyłają własnego kuriera (taniej ich to wyjdzie, jak jeden kurier zbiera kilka przesyłek, niż muszą każdemu potem zwracać koszta). Wyjaśniają kwestię gwarancji producenta: masz kartę, której produkcja zaczęła sie w 2012 roku, zepsuła się tobie np. w 2013, skoro masz kartę, to ją kupiłeś (albo ukradłeś komuś, kto ją kupił, nieważne), więc gwarancja producenta obowiązuje. A odnosząc się dodatkowo do tych słów: Zresztą w aukcji nie jest napisane, ze karta posiada jakokolwiek gwarancję - nawet od sprzedającego. Rzeczy zakupione przez Intenet masz prawo zwrócić w ciągu 14 dni od zakupu (nie otrzymania przesyłki! (durne prawo, ale przesyłka nie idzie tak długo)) i otrzymać zwrot pieniędzy. @Edit Dobra, czas się spiąc i zrobić w końcu zestaw, ja w każdym razie uważam, że za "grosze" (1399zł ) możesz mieć bardzo dobrą kartę, a przy takiej ogromnej rozdzielczości, to 2GB ramu to mało, więc SLI sobie odpuść. Zestaw 2430 zł + 680gtx 4GB 1399 zł = 3829 zł Sprzedaż na allegro kończy się 11 czerwca, 00:26:52, więc zostało Tobie nieco ponad doba rozmyślania. Ja bym się nie zastanawiał. 3570k + g45 + macho = borządne oc + dobre temperatury. Obudowa duża, przewiewna, szybki dysk 1TB WD Blue 7200 RPM 64 MB cache, 550W to sporo za dużo, w tym na styk byś zmieścił drugą kartę (podkręcony 770 bierze nieco ponad 200W). Oczywiście w przyszłości SLI będzie raczej mało opłacalne, jeśli ta karta będzie za słaba, to wówczas będą już dużo mocniejsze, chcę tylko poweidzieć, że 550W udźwignie nawet, jakbyś wymienił intela na (niektóre) procki AMD z TDP 220W Ramki ktoś powie, że nie low profile. Na co wam low profile? Dwa gniazda ZAWSZE będziecie mieli wolne, a różnica pomiędzy dual a single channel wiecie jaka jest w grach? Żadna! Sam na początku miałem dual channel, ale jak mi zwrócili kompa z gwarancji, to trochę bardziej w lewo zamontowali mi performę, a mi się już nie chciało w to bawić i mam teraz ramki (te co tobie podałem) w single channel i nie ma ŻADNEJ różnicy, chyba, że jesteś "benchmarkowym onanistą", ale i tak przy odpowiednim montażu tylko jedno gniazdo ramu będzie zasłonięte, więc dual chanel będzie możliwy. Poza tym, nic nie stoi na przeszkodzeni, aby te mieć "normalne", a jak juz za te x lat 8GB będzie za mało(to zmienisz pewnie cały zestaw ...) to nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieć następne 2x4GB w wersji low profile, gdyż to tylko inne radiatory. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez Gwynbleidd Cytuj Link to post Share on other sites
churaragi 1 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) evga akurat daje gwarancje od momentu kiedy produkt został wysłany z ich magazynu lub od momentu zakupu jeśli jest się pierwszym właścicielem z poprawną fakturą. W każdym razie gwarancja jest na trzy lata i nie jest na osobe tylko na sprzęt, a i jeszcze gwarancja producenta a sprzedawcy to po prostu dwie oddzielne rzeczy. Akurat ta karta na allegro to wersja FTW LE czyli zdownclockowana o jakieś 60 mhz w sumie nie powinno to mieć znaczenia, można zawsze podkręcić. Dual channel faktycznie do gier nie ma wielkiej różnicy ale nie powiedziałbym że nie ma żadnej p; PS. Nie w każdym liceum jest ekonomia... z drugiej strony wystarczy dostęp do google Edytowane 9 Czerwca 2013 przez churaragi Cytuj Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Nie nie nie, dual chanel zauważysz tylko w benchmarku, w grze na wykresie nie zauważysz, bo jest to błąd pomiarowy, tak samo jak 770 vs 680 zegar w zegar, niby wiesz, że 770 powinien być lepszy, ale jest to cały czas zakres błędu pomiorowego. A co do dostępu do googla to się zgodzę. W każdym razie gwarancja jest na trzy lata i nie jest na osobe tylko na sprzęt Czyli to, co powiedziałem. a i jeszcze gwarancja producenta a sprzedawcy to po prostu dwie oddzielne rzeczy No oczywiście, ale w przypadku sprzętu elektronicznego, to tak naprawdę przy GWARANCJI, sklep jest tylko pośrednikiem, masz za to możliwość zgłoszenia niezgodności towaru z umową, to już jest sklep i tylko sklep. To skoro kwestia gwarancji została potwierdzona, to z dumą oświadczam, że nic nie oświadczam, bo nadal zostaje kwestia autora, czy będzie cwany i kupi 680 gtx 4GB ramu (wówczas, kiedy ja wydałem na wersję 2GB ponad 2k ), a jeśli tak postąpi, do będzie miał potężnego PC'ta, zdolnego do mocnego OC za niecałe cztery tysiące. Cytuj Link to post Share on other sites
Mr.Morfeusz 0 Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Złożyłem komputer już tutaj : Obudowa: COOLER MASTER 922, ATX (RC-922M-KKN1-GP)Zasilacz: XFX Core 550W 135mm 80+ SLI PSU (P1-550S-XXB9)Dysk: Seagate Barracuda 7200.14 1TB 64MB Cache S-ATA 3RAM: Kingston Dual 8GB (2x4GB) 1600MHz HyperX DDR3 Low VoltageGrafika: Gigabyte Radeon HD 7970 GHz Edition, 3GB DDR5 (384 Bit), HDMI, DVI, miniDP, BOX (GV-R797TO-3GD)albo http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-680-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-1058-6008-wentylator-directcu-ii-gtx680-dc2-2gd5-514225/ Procesor: Intel Core i5 3570KPłyta główna: MSI z77A-G45 Dalej nie wiem co z kartą graficzną radek czy ten GF ?? ta z allegro za 1400zł kurde kusi mnie ale chce wziaśc całośc na raty. A chyba różnica pomiędzy tym radeonem a GF 680 nie jest duża ?? Jakieś sugestie coś poprawić ?? Doradzicie coś jeszcze bo w tym tyg. chciałbym zamówić komputer Czy zestaw przedstawiony wyżej jest w porządku bo nie wiem czy zamawiać ?? Myślę że ten komputer pociągnie wszystkie nowe gry na wysokich detalach ?? Sory za lekki spam ale po prostu chce się upewnić że jest ok bo 4 tys to trochę kasy Edytowane 10 Czerwca 2013 przez Mr.Morfeusz Cytuj Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Radek jest droższy, ma mniej pamięci (co nic nie znaczy, jeśli masz rodzielczość do 1080p tak naprawdę), AMD nie umie robić sterowników, bierze więcej prądu. Bierz jak chcesz. Twoje pieniądze, twoje prawo postąpić głupio. Cytuj Link to post Share on other sites
churaragi 1 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Daleko nie trzeba szukać http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/nvidia-geforce-gtx-770-test/strona/20190.html? "Jakby jednak nie patrzeć, w segmencie ok. 1600-1800 zł mamy nowego lidera, którym bez wątpienia jest GeForce GTX 770. Polecamy!" źródło nie pewne, jakoś nie kojarze portalu, ale chyba sie znają co nieco. //edit @down Nie no wiadomo gtx 680 za 1400 to wydajność/cena bije wszystko. Edytowane 10 Czerwca 2013 przez churaragi Cytuj Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 A 770 różni się tym, że ma szybsze przed i po oc pamięci o 200/250MHz. Ty możesz mieć 680 z 4GB za 1400zł Po co się zastanawiać. A tutaj, jakby ktoś nie dopatrzył, testy zegar w zegar 680 vs 770 http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/nvidia-geforce-gtx-770-test/strona/20195.html Cytuj Link to post Share on other sites
Mr.Morfeusz 0 Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Radek jest droższy, ma mniej pamięci (co nic nie znaczy, jeśli masz rodzielczość do 1080p tak naprawdę), AMD nie umie robić sterowników, bierze więcej prądu. Bierz jak chcesz. Twoje pieniądze, twoje prawo postąpić głupio. Czyli co mi doradzasz wziąć ?? Tego GeForce GTX 770 ?? http://www.morele.net/karta-graficzna-gainward-geforce-gtx-770-426018336-2944-581710/ ??????????????????????????????????????????????????????????????????????? Edytowane 10 Czerwca 2013 przez Mr.Morfeusz Cytuj Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Polecam brać jak najszybciej (sprzedaż się kończy koło północy, a nie wiadomo, czy znowu wystawi na sprzedaż) 680gtx 4GB pamięci na allegro za 1399zł, tutaj masz link. Gościu ma same pozytywy, jak już będziesz zamawiał, to ludzie polecaja kuriera np. UPS, łap link do komentarzy o nim. Edytowane 10 Czerwca 2013 przez Gwynbleidd Cytuj Link to post Share on other sites
Mr.Morfeusz 0 Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Polecam brać jak najszybciej (sprzedaż się kończy koło północy, a nie wiadomo, czy znowu wystawi na sprzedaż) 680gtx 4GB pamięci na allegro za 1399zł, tutaj masz link. To jest ta karta tak ? http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-670-4gb-superclocked-w-backplate-04g-p4-2673-kr-assassins-creed-iii-pc-506825/ Cytuj Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Kolega widzę nie umie odróżnić siódemki od ósemki. Ty podałeś 670, ja podałem 680. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mr.Morfeusz 0 Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Sorki nie zauważyłem.Kurcze no chyba sie skusze na ta karte graficzną skoro ją tak polecasz i mówisz że gwarancja jest u producenta więc nie ma problemu jest z zagranicy ale z Polsce jak cos gwarancja tez jest ? Napisałem do niego bo nie widzę tam opcji wysyłki tylko odbiór osobisty Edytowane 10 Czerwca 2013 przez Mr.Morfeusz Cytuj Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Gwarancja producenta jest, jakbyś miał problemy, to poszukasz w google serwisu internetowego, aby do nich popisać (ja tak pisałem do gigabyte'a), albo do nich zadzwonisz, na pewno w Polsce mają jakiś punkt. Ale to sobie teraz poszukaj, masz czas do 18:30, potem oglądasz konferencję majkroszitu i wyczekujesz nowego Wiedźmina, a resztę masz w tyłku Jak teraz sam znajdę dokładnie w sprawie ewentualnej gwarancji to napiszę, ale sam też szukaj i daj znać, jak znajdziesz. @Edit http://www.evga.com/support/manuals/files/Manual_POL.pdf strona 15. Osobiście bym pogadał z gościem z allegro, aby dołączył kserokopię dokumentów potrzebnych do ewentualnej gwaracji. Do tego zapytaj się kiedy kupił, bo w ciągu 30 dni od zakupu, gwarancję możesz przedłużyć do 10 lat poprzez rejestrację produktu na ich stronie. Edytowane 10 Czerwca 2013 przez Gwynbleidd Cytuj Link to post Share on other sites
Mr.Morfeusz 0 Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Gwarancja producenta jest, jakbyś miał problemy, to poszukasz w google serwisu internetowego, aby do nich popisać (ja tak pisałem do gigabyte'a), albo do nich zadzwonisz, na pewno w Polsce mają jakiś punkt. Ale to sobie teraz poszukaj, masz czas do 18:30, potem oglądasz konferencję majkroszitu i wyczekujesz nowego Wiedźmina, a resztę masz w tyłku Jak teraz sam znajdę dokładnie w sprawie ewentualnej gwarancji to napiszę, ale sam też szukaj i daj znać, jak znajdziesz. @Edit http://www.evga.com/support/manuals/files/Manual_POL.pdf strona 15. Osobiście bym pogadał z gościem z allegro, aby dołączył kserokopię dokumentów potrzebnych do ewentualnej gwaracji. Do tego zapytaj się kiedy kupił, bo w ciągu 30 dni od zakupu, gwarancję możesz przedłużyć do 10 lat poprzez rejestrację produktu na ich stronie. właśnie pisze z tym goście ale coś podejrzane to jest bo mi napisał tak : "z gwarancja znadzie kolega taka karte z 2x wieksza cene" Pytam się go czy na kartę nie ma żadnej gwarancji to nic nie odpisuje A jaką inna kartę byś polecił ?? Edytowane 10 Czerwca 2013 przez Mr.Morfeusz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts