Skocz do zawartości

Corsair HX 650W czy coś innego do 500 zł?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez blackspez,

Recommended Posts

Przymierzam się do generalnej wymiany kompa i chyba największą zagwozdkę mam z zasilaczem. Najważniejsze cechy zasilacza jak dla mnie:

- moc 600 - 700W

- cichy

- modularny (ostatecznie nie musi)

- cena do 500 zł

Nie pisze o takich oczywistościach jak stabilna praca, najwyższa jakość i najniższa cena :D

Teoretycznie Corsair HX 650W 80 Plus Gold spełnia moje wymagania, ale ma bardzo różne opinie i sporo osób narzeka na wydawane prze niego dźwięki (ćwierkanie?!). Tak wiec postanowiłem zapytać o ten zasilacz na forum no i, oczywiście, o jakieś dla niego ewentualne alternatywy.

Z góry dziękuję za wszelkie porady :)

Ogólnie tak w tej cenie:

1. Fractal Design 600W R3 Newton - piękna jakośc wykonania, ultra cichy (pasywny do 50%), 5 lat gwarancji i bardzo dobre parametry pracy. 

2.Super Flower 600W Golden KING PRO Platinum SF600P14PE - troszkę gorsza jakość wykonania zewnętrznie niż Fractala, ale min. lepiej elektrycznie (ale nie ma opcji abyś odczuł różnice), też 5 lat gwarancji, tak samo pół-pasywna praca do 50% i troszkę droższy (550 zł). 

3.Super Flower 600W Golden Green Modular SF600P14XE - troszkę słabszy od powyższych i nie ma półpaswynej pracy (ale jest bardzo cichy), ale nadal to najwyższa klasa i przy tym kosztuej 450 zł. Niestety ma dla mnie jedną małą wadę - świeci sie w nim wentator. 

Ogólnie HX650 to nic innego jak Seasonic, który niestety ostatnio coraz częściej ma wpadki z piszczeniem. Jak by jeszcze to uznawali na reklamację to problem raczej by nie był odczuwalny, ale niestety tego nie robią:/ 

• Popieram 2

Ogólnie tak w tej cenie:

1. Fractal Design 600W R3 Newton - piękna jakośc wykonania, ultra cichy (pasywny do 50%), 5 lat gwarancji i bardzo dobre parametry pracy. 

2.Super Flower 600W Golden KING PRO Platinum SF600P14PE - troszkę gorsza jakość wykonania zewnętrznie niż Fractala, ale min. lepiej elektrycznie (ale nie ma opcji abyś odczuł różnice), też 5 lat gwarancji, tak samo pół-pasywna praca do 50% i troszkę droższy (550 zł). 

3.Super Flower 600W Golden Green Modular SF600P14XE - troszkę słabszy od powyższych i nie ma półpaswynej pracy (ale jest bardzo cichy), ale nadal to najwyższa klasa i przy tym kosztuej 450 zł. Niestety ma dla mnie jedną małą wadę - świeci sie w nim wentator. 

Ogólnie HX650 to nic innego jak Seasonic, który niestety ostatnio coraz częściej ma wpadki z piszczeniem. Jak by jeszcze to uznawali na reklamację to problem raczej by nie był odczuwalny, ale niestety tego nie robią :/

Dzięki za sugestie - cóż, ten Fractal wygląda ciekawie, a i cena niewiele w sumie wyższa niż HX'a. Super Flower KING PRO - ciut za drogi, a co do tego Green Modulara - to zapomniałem wymienić wśród ważnych dla mnie cech zasilacza: "żadnego (niewyłączalnego) świecenia!" :)

Generalnie do tej pory miałem zaufanie do Corsaira, ale wolałbym nie ryzykować jakichś dziwnych pisków na biurku, dlatego szukam innych opcji...

• Rozwiązanie

Cóż, dziękuję wszystkim za rady - decyzję podjąłem :) Fractal Design Newton R3 już zamówiony (zwłaszcza, że udało mi się znaleźć w dość przyzwoitej cenie - za 110€), pozostaje mi tylko czekać na kuriera :)

• 5 miesięcy temu...

Ogólnie tak w tej cenie:

Ogólnie HX650 to nic innego jak Seasonic, który niestety ostatnio coraz częściej ma wpadki z piszczeniem. Jak by jeszcze to uznawali na reklamację to problem raczej by nie był odczuwalny, ale niestety tego nie robią :/

A możesz napisać jak sie to bedzie odnosić to pasywnego chłodzenia w Super Flower 600 platinum.

Che kupić ten zasilacz i wiem że wentylator włańcza sie jak osiagnie 70 stopni. 

Czy zasilacz 600W szybciej sie bedzie grzal niz 750w lub 1000w?

Zależy mi na ciszy...