Invidiosa 23 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Jesli deusy zaczna padac jak muchy i to w wiekszej ilosci to po firmie silentium pc bo kazdy bedzie obawial sie jakosci. Cytuj Link to post Share on other sites
byob88 0 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Tak .Chińska kontrola jakości dała du..y. Mój stary chieftec pracuje już 6 rok i także robiły go małe rączki z chin Edytowane 11 Czerwca 2013 przez byob88 Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 No no coraz więcej od pałów słyszę z tymi zasilaczami robi się ciekawie Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Oby tylko nie zabierały ze sobą reszty podzespołów do krainy wiecznej ciemności. Cytuj Link to post Share on other sites
igorakowiec 25 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Ja temu zasilaczowi nawet nie dam szansy, żeby zabrał mi któryś z podzespołów, już wystrczy, że chinol SilentiumPC Spartan HE923 zabrał mi kartę graficzną... Odpadł bez powodu ostatni fin, spadł na PCB Radeona, zwarcie i po bólu. Nie wiem jak w ogóle można tego dotykać. Tak samo jak w spartanie odpadaly finy, to tutaj macie luty. Obraz nonszalancji i oszczednosci w każdym calu. Edytowane 11 Czerwca 2013 przez igorakowiec Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 No no coraz więcej od pałów słyszę z tymi zasilaczami robi się ciekawie Ja się bardzo zastanawiam co one robią na liście zasilaczy rekomendowanych. Bo co raz więcej pojawia się takich dziwnych przypadków, zakup trochę 'loteria'. Fakt faktem że recenzenci dostają egzemplarze wyselekcjonowane, stąd poszła w gruncie rzeczy pozytywna opinia. Dobry sprzęt NIE MOŻE posiadać takiej ilości 'odrzutów' wprowadzonej na rynek. No ale jeśli na czymś "producent" ma ponad 100% "przebicia", no to wiadomo ile to warte... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mareczq 422 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Tak bo inne zasilacze nigdy nie padają. Nigdy nie było padniętych chiefteców, ocz-ów czy be-quietów. To takie atakowanie bo to SIlentiumPc - wszystko może trafić się uszkodzone. Po to jest gwarancja. gtxxorTwoje wymyślanie już jest naprawdę denerwujące. Sprawę kierują wyżej bo to już nie ma sensu. Dla reszty. 1. Awaryjność innych marek też występuje, i to że są 2-3 przypadki nie znaczy, że zasilacze są słabe. 2. Masową produkcję chińską ma tak samo Seasonic, OCZ czy inne duże marki. 3. Nie ma żadnych selektów na recenzje, brane z półki pierwsze lepsze sztuki. 4. Zasilacze spełniają założone normy tak jak u innych. igorakowiecProszę o podanie reklamacje i zgłoszenia sprawy do SilentiumPc. Taka usterka może być normalnie zgłoszona i mogłeś wymagać zwrotu pieniędzy za uszkodzoną kartę graficzną. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 1. A czy ja "wieszam psy" tylko na jednej marce? Ode mnie już na tym forum wielokrotnie "obrywały" Asus, NZXT, czy OCZ i nikt jakoś wtedy nie starał się za wszelką cenę udowadniać że jest inaczej. Ja zwyczajnie jako obiektywny obserwator polecam to co jest lepsze, bez patrzenia na naklejone na tym logo. 2. Seasonica to bym akurat do SPC nie porównywał, OCZ też pełno padła firmuje swoim logo (CXS, mega-głośny ZT) --- Jeśli nie masz dostępu do oficjalnych zgłoszeń reklamacyjnych z całej Polski ani nie pracujesz w żadnym serwisie, to proszę nie pisz bzdur z palca wyssanych (miałeś już oficjalne potwierdzenia stanowiska kogoś z oddziału Komputronka więc przestać się znowu kompromitować!) - t.luk \\ jestem bardzo ciekawy kto takowe "oficjalne" potwierdzenie wystosował, kompromituje się bo co? bo krytykuję jakiś produkt? jak krytykuję nzxt, asus, ocz, czy cokolwiek innego to nie pojawia się 2 obrońców pracowników, którzy edytują mi posty. posty są zgodne z regulaminem i rzeczowe i nie masz prawa ich edytować. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Awaryjność innych marek też występuje, i to że są 2-3 przypadki nie znaczy, że zasilacze są słabe. Pewnie, że występuje. Problem polega na tym, że jako osoba śledząca różne fora dość często spotykam się z przypadkami o uwalonych Deus'ach i nie są to niestety pojedyncze egzemplarze. Ilość skarg, jakie ludzie mają w internecie na Seasonic'i (w tym wszelkie ich pochodne np. XFX) jest wyjątkowo niewielka i w ciągu 3-4 lat natrafiłem może na 10, z czego ponad połowa dotyczyła głośności wentylatora w XFX 650W Full Wired. XFX 550W jest raptem 5 dych droższy od Deus'a 600W, więc dla mnie wybór jest raczej oczywisty. Masową produkcję chińską ma tak samo Seasonic, OCZ czy inne duże marki. Święta prawda. Jest to oczywistość dzisiejszego świata. Czym innym jednak jest opracowanie produktu we własnym zakresie i zlecenie jego produkcji na Dalekim Wschodzie, pod ścisłą kontrolą własnych pracowników, a czym innym jest masowe sprowadzanie produktów chińskiej myśli inżynieryjnej, bez jakiegokolwiek wkładu w ich konstrukcję, zmiana loga i sprzedawanie ich jako produkt polski z przebiciem, o jakim producenci, którzy wkładają ogromną kasę w projektowanie własnych wyrobów, mogą tylko pomarzyć. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 @ UP Na forach to można pisać różne rzeczy zaś ludzie od marketingu szemranego po prostu potęgują tego typu zgłoszenia. Cytuj Link to post Share on other sites
Mareczq 422 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 No niestety, ale nie zgadzam się tutaj. Problemów z Seasonicami jest dużo (zwłaszcza z piszczeniem), na pewno więcej niż problemów z Deusami. Z XFX_ami była bardzo duża fala problemów z terkoczącymi łożyskami na forach. Teraz już tego nie ma, ale to nie jest tak, że one też mają zerową awaryjność. Najmniej to jest takich "mniejszych" marek jak Fractal czy SuperFLower - bo realnie sprzedaż jest mała w porównaniu do tych dużych firm. Ja nie mówię, że Deusy się w ogóle nie psują, ale to co niektórzy wypisują, że ma ogromną awaryjność jest po prostu nie prawdą. Fizycznie widzę ile tego wraca i wiem ile się sprzedało, i realnie naprawdę nie ma nawet 3% awaryjności. Nie wiem też jak to ma się % do awaryjności np. XFX_a w Polsce, czy Thermaltake, możliwie, że deusy mają większą awaryjność,a może nie. Według mnie jednak , żadne z nich nie mają dużej awaryjności. Ważne jest jak potem fizycznie serwisy są uznawane. Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Najmniej to jest takich "mniejszych" marek jak Fractal czy SuperFLower - bo realnie sprzedaż jest mała w porównaniu do tych dużych firm. święta prawda Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Panowie Przestańcie juz się kłucić, rebranding to nic nowego i stosuje go większość producentów na rynku. To samo tyczy się masówki w produkcji. Sam miałem problemy z Deus-ami ale temat zakończył się dla mnie pozytywnie, odzyskałem swoje pieniądze. Nawet jeśli gdzieś na jakimś Forum jest sporo informacji, że Dues to, czy tamto, to może to wynikać z faktu, że sprzedaje się tych zasilaczy więcej niż innych 1000 osób kupiło Deusa i 3%=30 osób miało problem, 100 osób kupiło XFX i 3%=3 osoby z problemem Czaicie o co kaman? Pozdro 600 1 Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Który sprzedawca, dystrybutor, handlowiec itp przyzna się na forum publicznym do awaryjności własnego produkty. Takie dane nie mają prawa wyjść z firmy. Zresztą doskonale to akurat rozumiem. Więc podanej takiej informacji o zgłoszeniach jest moim zdaniem mało realne. Takie rzeczy to tajemnica firmy. Edytowane 12 Czerwca 2013 przez omar2033 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Mareczq 422 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Oficjalne dane awaryjności o zasilaczach były podawane w sieci od wielu producentów - kiedyś było nawet takie bardzo duże porównanie (tak Antec był "najmniej" awaryjny z tego co pamiętam). Do tego duże sklepy czasami też takie dane udostępniają (np. dla Xboxów czy PS3). Jednak podanie oficjalnego stanowisko, że awaryjność produktu XYZ nie przekracza wartości n% jest już bardzo możliwa - jeśli wychodzi jakaś informacja , że niby awaryjność jest większa. Oczywiście i tak mało kto w to uwierzy, bo ludzie z zasady przyjmują, że "pesymistyczna" wersja jest prawdziwa - dlatego czarny PR niestety jest bardzo mocną bronią w działaniach marketingowych. Bakak+1000!!!! Wreszcie ktoś to zrozumiał... Edytowane 12 Czerwca 2013 przez Mareczq Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Czym innym jednak jest opracowanie produktu we własnym zakresie i zlecenie jego produkcji na Dalekim Wschodzie, pod ścisłą kontrolą własnych pracowników, a czym innym jest masowe sprowadzanie produktów chińskiej myśli inżynieryjnej, bez jakiegokolwiek wkładu w ich konstrukcję, zmiana loga i sprzedawanie ich jako produkt polski z przebiciem, o jakim producenci, którzy wkładają ogromną kasę w projektowanie własnych wyrobów, mogą tylko pomarzyć. I właśnie tu jest pies pogrzebany, a że boli iż ktoś się do tego faktu "przyczepił", no cóż. Cytuj Link to post Share on other sites
Mareczq 422 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 No szkoda, że zmieniłeś troszkę tutaj kontekst tego postu. Tak samo robi tak mocno polecany przez Ciebie XFX... Co lepsze, Deus ma sporo modyfikacji zleconych przez SilentiumPC na ich pomysłach - to nie jest 100% produktu z katalogu, zmiany są naprawdę spore. Nikt nigdy nie zaprzeczał, że Deus jest robiony w chianach w fabryce SAMA. Czepiamy się do podawania nie prawdziwych danych i naciągania różnych faktów. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 XFX to właściwie 1:1 Seasonic S12 (pomijając wentylator i obudowę). Jest to konstrukcja która przez lata obecności na rynku wyrobiła sobie odpowiednią renomę i mimo że jest bardzo popularna nie słyszy się właściwie o problemach z tym zasilaczem (pomijając dość głośną pracę modelu 650W nie-modularnego). Dlatego polecam produkt renomowany, który przy niewielkiej różnicy cenowej zapewnia dużo lepszą jakość (i 3 lata gwarancji więcej), co pozwala mi sądzić że producent jest pewny tego, co sprzedaje. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
decos20 9 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Mam swojego Deusa G1 500w na i5 2500k@4ghz+ radeon 7870 wszystko na Asrocku p67 Pro B3. Wszystko hula. Zasilacz cichy, i póki co nie było ani jednego problemu. Mam również Gladiusa M40(moim zdaniem najlepsza obudowa do 200zł) i jest bardzo fajna. brak kurzu w środku niezły przepływ powietrza, regulator obrotów, w miarę miejsca na cable managment, rzadkość w tej cenie. Ja z firmą Silentium PC nie miałem żadnych problemów i oby tak zostało:)Btw, miałem jeszcze kupić Fortisa ale w dzień składania zamówienia akurat wyczerpały się zapasy w techplanet:D 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 To fajnie, ale ja dalej nie wiem co ma Gladius M40 / Coolbay VX w związku z Deusem... 4 Cytuj Link to post Share on other sites
igorakowiec 25 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Zupełnie nic, ale na fanboya nic nie poradzisz. Co do tematu to może faktem jest, że słyszy się dużo o awaryjności Deusów, bo jest ich dużo na rynku. W miarę logiczne. Ale nadal nikt mi nie wpoi, że SPC G1 jest najlepsza propozycją w swojej cenie. Są po prostu lepsze zasilacze i tego się trzymajmy. Edytowane 12 Czerwca 2013 przez igorakowiec Cytuj Link to post Share on other sites
Mareczq 422 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 (edytowane) To fajnie, ale ja dalej nie wiem co ma Gladius M40 / Coolbay VX w związku z Deusem... No nie mogłeś się opszeć co? Zupełnie nic, ale na fanboya nic nie poradzisz. Co do tematu to może faktem jest, że słyszy się dużo o awaryjności Deusów, bo jest ich dużo na rynku. W miarę logiczne. Ale nadal nikt mi nie wpoi, że SPC G1 jest najlepsza propozycją w swojej cenie. Są po prostu lepsze zasilacze i tego się trzymajmy. Na czarny-marketing też ciężko coś poradzić Swoją drogą serio, pozytywna wypowiedź i od razu takie słowo jak Fanboy? Nie przesadzasz? Zależy pod jakim względem - nie ma idealnego zasilacza - nie w tej cenie XFX to właściwie 1:1 Seasonic S12 (pomijając wentylator i obudowę). Jest to konstrukcja która przez lata obecności na rynku wyrobiła sobie odpowiednią renomę i mimo że jest bardzo popularna nie słyszy się właściwie o problemach z tym zasilaczem (pomijając dość głośną pracę modelu 650W nie-modularnego). Dlatego polecam produkt renomowany, który przy niewielkiej różnicy cenowej zapewnia dużo lepszą jakość (i 3 lata gwarancji więcej), co pozwala mi sądzić że producent jest pewny tego, co sprzedaje. Jak nie słychać? Sam reklamowałem ok. 20-30 zasilaczy S12 z jednej partii. Piszczenie tych jednostek ciągle sie to tu - to tam przewala. W pewnym momencie było kilka tematów o terkoczących wentylatorach... Do tego polecam przeczytaj sobie recenzję XFX_ów na Johny Guru - tak pozytwynie to on ich nie ocenia , nie jest to wcale SUPER zasilacz (stabilnośc lini 12V troszkę zawodzi, i jest na granicy normy - na JG w jednym teście nawet skoczyła do 12.68V ) . Powiedział bym, że jak na ten portal to lekko je zjechał. To nie jest wcale super kostrukcja jak na nasze czasy... Aby nie było S12 i S12II to też według mnie sprawdzona seria i tak samo chętnie ją polecam. Jednak technicznie to wcale nie jest super zasilacz i jedyne czym się wyróżnia to japońskie kodesatory (co jest dużą zaletą nie przeczę). Edytowane 12 Czerwca 2013 przez Mareczq Cytuj Link to post Share on other sites
decos20 9 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Nie rozumiem co jest dziwnego w tym, że chwalę jakiś sprzęt? Posiadam, używam jestem zadowolony więc piszę o moich odczuciach związanych z danym sprzętem. Ale skoro posiadam więcej niż jedną część jednego producenta i w dodatku nie daj Boże oceniam je pozytywnie to jestem fanboyem. fu*k logic 2 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 @decos... to miało taki sam sens jakbym ja w temacie o zasilaczu Deus G1 napisał... mam obudowę NZXT Switch 810 i jestem zadowolony. Po prostu temat dotyczy zasilacza, inne produkty odkładamy na bok bo robi się bałagan w temacie. Zaraz ktoś napisze że ma sokowirówkę Zelmer i też jest zadowolony... <--- taki sam sens wypowiedzi i wartość wniesiona do tego tematu. @mareczq... czarny marketing? wy za to uprawiacie marketingową żenadę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
decos20 9 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 gtxxor- Twoje porównanie jest bez sensu.Po pierwsze w mojej wypowiedzi zawarłem parę słów o zasilaczu, drugą częścią mej wypowiedzi była opinia o obudowie producenta, który produkuje również omawiany zasilacz. Skoro już temat zszedł na jakość produktów Silentium PC to postanowiłem dodać moją opinię. A że przy okazji napisałem też coś o innym produkcie tego klienta to coś złego? Bez odbioru bo zamiast rozmowy o zasilaczach Firmy Silentium PC zeszliśmy na jakieś sokowirówki:) 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts