Skocz do zawartości

Gigabyte GTX 780 Windforce - wyższe taktowanie rdzenia

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Biafra,

Recommended Posts

Witam,

Zastanawia mnie jedna rzecz. Podbiłem lekko taktowanie rdzenia do 1000MHz - 1052MHz w boost. Pod ociążeniem zegar rdzenia osiąga 1124MHz. Czy ma to związek z funkcją boost 2.0? Sprawdzałem kilkoma programami i zegar pod obciążeniem wciąż dochodzi do 1124MHz. Czy to normalne?

Pozdrawiam.

http://i42.tinypic.com/es9gn5.png

• Rozwiązanie

To jest dziwactwo boostów od czasu keplera. Z kartą wszystko w porządku ale pamiętaj żeby przy OC patrzeć właśnie na ten maksymalny osiągany zegar bo to on będzie determinował maksymalne stabilne OC :) 

• Popieram 2

Dzięki za odpowiedź. Wydaje mi się iż miałem podobne balety z poprzednim zestawem 660ti SLI. Zegary zawsze chodziły wyżej niż powinny ale nie kręciłem bo temperatury i tak były wysokie (górna karta do 82o).

Pozdrawiam.

Edytowane przez walkingtree

Co Cię skłoniło żeby przejść z 660ti SLI na 780 :)

Co Cię skłoniło żeby przejść z 660ti SLI na 780 :)

Mam zamiar zakupić drugą i spiąć w SLI. Lubie mieć minimum 60 kl/s a na tą chwilę żadna jednoorocesorowa karta mi tego nie zapewni. Ale muszę przyznać iż zestaw dwóch 660 ti był naprawdę mocny....

Jak oceniasz sama karte oraz chlodzenie?:)

Karta naprawde wydajna. Przy drobnym OC poleci sobie z tytanem bez problemu. Chłodzenie jest ciche i wydajniejsze jak referenty, przy dromnym OC daje 73 st. Wydaje się mieć spory potencjał przy OC. Jedyne co rozczarowało to brak jakiejkolwiek gry w zestawie za tą kaske ale to pewnie sie zmieni z czasem. Polecam recenzje karty na Techpowerup.

Przy cenie 780 to czy jest gra czy jej nie ma to chyba bez znaczenia:) Ja gram tylko w BF3 a jak wyjdzie BF4 to pewnie tylko w to, głownie robię w Photoshopie CS5 :) Taka praca. Teraz sam nie wiem co kupować 7970 czy 770, nigdzie nie mogę znaleźć informacji która karta lepiej "chodzi" w Photoshopie CS5 (nie 6!).

Edytowane przez ernestpierwszy