Skocz do zawartości

DayZ słaba wydajność

Recommended Posts

Witam

Mam problem z grą DayZ, a mianowicie z jej wydajnością. Na najniższych ustawieniach graficznych przy fullhd mam ok. 25 fps-ów. Moim zdaniem tak nie powinno być, bo wcześniej miałem 50 fps-ów na normalnych ustawieniach graficznych. Jest to Arma 2 i Arma 2 operation arrowhead są oczywiście oryginalne. Używam do nich DayZ Commandera, za pomocą którego zaktualizowałem Arme 2 do najnowszej aktualizacji, a arrowhead zaktualizowałem na stronie producenta do wersji 1.6.2. W DayZ Commanderze mam ściągnięte 2 aktualizacje DayZ: 1.7.6 i 1.7.1 (nie wiem może muszę ściągnąć wszystkie, bo 1.7.1 waży 1 gb, a 1.7.6 waży 100 mb). Podczas włączania gry pojawiają się też errory, jeśli są potrzebne to mogę napisać ich treść, było ich kilka. Czy dałbym radę zwiększyć wydajność? Bo to bez sensu taka gra z 25 fps-ami. Dzięki za odpowiedzi. 

Daję też specyfikację mojego kompa, na wszelki:
CPU: Intel Pentium G840 2.80 Ghz
RAM: 8 gb

GPU: Radeon HD6770

Ej jeszcze jedno pytanie. Czy to na prawdę wina procka? Bo na rozdz. 800x600 przy najniższych ustawieniach graficznych jest wciąż tak samo. Serio ta optymalizacja aż tak ssie? Może czegoś nie zainstalowałem?

Mam problem z grą DayZ, a mianowicie z jej wydajnością. Na najniższych ustawieniach graficznych przy fullhd mam ok. 25 fps-ów. Moim zdaniem tak nie powinno być, bo wcześniej miałem 50 fps-ów na normalnych ustawieniach graficznych

Jak wcześniej miałeś 50 a teraz masz 25 to nie może być wina procka bo co nagle się obraził i stracił wydajność??

Też o tym myślałem, że to bez sensu, ale przypomniałem sobie, że jak pierwszy raz odpaliłem grę to byłem na mapie gdzie nie było zbyt dużo szczegółów tzn. drzew, potem podszedłem do jakichś domów i nagle 30 fpsów. Dalej było gorzej, bo co kolejny serwer to byłem w lesie. 

To nie jest słaba optymalizacja tylko silnik był robiony pod symulator pola wali (AMRA 2) i CPU tutaj odgrywa ważną rolę gdyż oblicza wszystkie algorytmy itd. Grafika jest drugorzędna a CPU z Dwoma rdzeniami w tej grze nie mają racji bytu choćby miał 10GHz ;)

Jest słaba bo jak na początku gry jest 50 fps a w połowie 25 to jest coś nie tak z grą a nie z komputerem ale teraz większość gier tak ma im dalej w grze dojdziemy tym mniej w grze fpsów.

nie było zbyt dużo szczegółów tzn. drzew, potem podszedłem do jakichś domów i nagle 30 fpsów

doszło szczegułów i kompa zajechało.

Grałem na najmniejszych detalach graficznych i najmniejszej rozdzielczości. To już jest kwestia optymalizacji i procka. Tak samo miałem z GTA 4. Zanim nie zainstalowałem patchy to miałem 20 fsp-ów. No nic, kupię nowego procka to jeszcze może w tą alphę zagram : D Myślicie, że i5 3570K uciągnie szanowną Arme 2?

Dodam też, że w WarZ na najmniejszych detalach przy fullHD miałem 60 fps-ów. Dalej spadało o 10 klatek w zależności od ustawień graficznych. No ale trzeba pamiętać o tym, iż WarZ ma o wiele mniejszą mapę i jest to pełnoprawna gra, a nie jakiś mod ze słabą optymką i błędami.

Edytowane przez Ofalo
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...