Skocz do zawartości

Pytanie do 770.

Recommended Posts

Jak to jest z tym GPU Boost 2.0? Im lepsze chłodzenie, tym lepsze taktowania w booscie?

W Zotac 770 AMP! jest zasilanie 2x6pin. Czy jeśli będę chciał podkręcić, to będzie gorzej (bo będzie gorsze zasilanie (?)) od np. Windforce 3x, gdzie jest 6+8pin?

która kupić ?

Gigabyte Windforce 3x vs Zotachttp://s.skimresources.com/img/cbuddy2.png AMP! ?
Czy da radę podkręcić Gigusia do taktować Zotaca?
Czy istotna jest ta 5-letnia gwarancja u Zotaca?
Jak z cenami?
Jak z serwisem u Zotaca i Gigabyte?

Ale w Zotacu jest 5 lat gwarancji. Jak będzie w Polsce Zotachttp://s.skimresources.com/img/cbuddy2.png AMP! to zobaczymy ceny. Jak wyskoczą z AMP!'em 2000zł to wybór jest oczywisty  :)

Edytowane przez dodo24x

Czy da radę podkręcić Gigusia do taktować Zotaca?

Loteria

Czy istotna jest ta 5-letnia gwarancja u Zotaca?

Zależy od sztuki, może Ci się trafić bezproblemowa, a może być zupełnie odwrotnie. Dłuższa gwara zawsze się przyda. 

Jak z serwisem u Zotaca i Gigabyte?

Zotac należy do tej samej firmy co Sapphire, z tego co wiem to u nich serwis jest ok. Gigabyte raczej to samo. 

Gigabyte Windforce 3x vs Zotac AMP! ?

Pełno tego w sieci. Poczytaj o jednym i o drugim.

• Popieram 1

boost 2.0 pozwala wiecej wycisnąć z karty bo stwierdzili ze w poprzedniej wersji zbyt nisko ustawili limit temp do boosta i lekko zwiekszone temp ograniczały boost. W wersji 2.0 limit jest chyba na 80 stopni jeżeli dobrze pamietam gdzie raczej żadne z niereferencyjnych chłodzeń osiagnie czyli można sie cieszyć pełnym boostem

Edytowane przez grbprc

Raczej nie, ale i tak wybrałbym tą z Gigabyte ze względu na lepsze chłodzenie. GPU Boost podnosi taktowania między innymi w zależności od temperatury.

Nie jest tak że GPU boost 2.0 podnosi się w zależności od temperatury. W zależności od progu temperatury to boost spada. Mam u siebie Zotaca 780. Z moich obserwacji wynika że poziom boosta jest ustalony w biosie, jest również zależny od napięcia. Zotac 780 ma rzeczywisty Kepler boost po wyjęciu z pudełka 967 MHz przy napięciu 1.162V. Producent podaje boost 900MHz i działa to tak że kiedy karta osiągnie ustalony limit temperatury, domyślnie jest 80C to wtedy throtluje i zegar leci w dół do wartości 900-954MHz. Czyli ten minimalny zegar będzie 900MHz tyle ile podaje producent jako boost. Natomiast lepsze chłodzenie zagwarantuje nam że karta rzadziej osiągnie po wyjęciu z pudełka te 80C lub nawet wcale przez co będzie rzadziej throtlować lub wcale nie będzie throtlować, tylko tyle, ale nie będzie wyżej boostować. Zrobiłem test w którym ustawiłem wentylator na maksa, grałem w Metro LL ok. 30 minut, maksymalna temperatura wynosiła wtedy 58C. Myślicie że boost poszedł wyżej niż 967MHz? Odpowiedź to nie. Boost cały czas był 967MHz, karta wcale nie boostuje wyżej nawet jeśli temperatura jest cały czas poniżej 60C. Drugi test jaki zrobiłem to podniosłem napięcie o +37mV, więcej się nie da na fabrycznym Biosie. Wtedy napięcie w trybie boost wynosiło 1.189V, co się stało z Kepler boostem? Wzrósł i wynosił 1006MHz. Tak naprawdę to nie ma aż tak dużego znaczenia czy weźmie się kartę z lepszym chłodzeniem, ponieważ limit temperatury można przesunąć jednym kliknięciem na 95C i wtedy karta nie będzie throtlować przy 80C tylko będzie trzymać ten boost 967MHz a i tak nigdy 95C nie osiągnie na fabrycznym profilu wentylatorów, nawet po OC. Plusem autorskiego chłodzenia może być mniejszy hałas, ale referent i tak jest dość cichy oraz niższa temperatura która poprawia stabilność przy OC. Edytowane przez Wooojciech1983
  • Popieram 1
Gość usunięty

To zależy w sumie nie tylko od firmy ale nawet od revizji danego modelu karty. Generalnie Gigabyte ma a Sapphire nie ma. Co do EVGA to nie wiem, nigdy się nie zastanawiałem - ale poszukaj może w Google, tam napewno znajdziesz odpowiedź na ten problem...

Czyli tak naprawdę nie ma różnicy, czy Gigabyte, czy EVGA? Zależy tylko od chipu?

Czy EVGA ma zablokowane napięcia w swojej 770 SC ACX? Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Wiem tylko, że drogi Lighting ma odblokowane, ale jest drogi!

Czy jak mi padnie EVGA i będę musiał wysłać do Niemiec, to czy EVGA zwróci mi pieniądze na paczkę?

12mV czy te 37mV na Tytanie/GTX 780 to śmieszna symboliczna wartość i trudno nazwać to regulacją napięcia, po prostu stockowe napięcie jest nieco obniżone. Np. na 780 na stocku miałem 1.162mV. Te kilka mV to zbyt mały zakres i nie ma co liczyć na jakiś większy wzrost OC przy takim lekkim podbiciu napięcia. Większą regulację napięcia z wstępnego wywiadu umożliwia tylko Lightning 770.

Edytowane przez Wooojciech1983

No ale zawsze coś da :)

Czyli proces podkręcania przebiega tak: ?

1. Podbicie taktowań.

2. Sprawdzenie stabilności.

3. Podbicie taktowań.

4. Stabilność

5. Jeśli nie stabilność to podbijam to napięcie i jadę dalej z taktowaniami do artefaktów?