GluEEE 25 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Jak to jest z tym GPU Boost 2.0? Im lepsze chłodzenie, tym lepsze taktowania w booscie? W Zotac 770 AMP! jest zasilanie 2x6pin. Czy jeśli będę chciał podkręcić, to będzie gorzej (bo będzie gorsze zasilanie (?)) od np. Windforce 3x, gdzie jest 6+8pin? która kupić ? Gigabyte Windforce 3x vs Zotachttp://s.skimresources.com/img/cbuddy2.png AMP! ?Czy da radę podkręcić Gigusia do taktować Zotaca?Czy istotna jest ta 5-letnia gwarancja u Zotaca?Jak z cenami?Jak z serwisem u Zotaca i Gigabyte?Ale w Zotacu jest 5 lat gwarancji. Jak będzie w Polsce Zotachttp://s.skimresources.com/img/cbuddy2.png AMP! to zobaczymy ceny. Jak wyskoczą z AMP!'em 2000zł to wybór jest oczywisty Edytowane 7 Czerwca 2013 przez dodo24x Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Raczej nie, ale i tak wybrałbym tą z Gigabyte ze względu na lepsze chłodzenie. GPU Boost podnosi taktowania między innymi w zależności od temperatury. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Gornik Steve Cytuj Link to post Share on other sites
HajducekHajduk 106 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Czy da radę podkręcić Gigusia do taktować Zotaca? Loteria Czy istotna jest ta 5-letnia gwarancja u Zotaca? Zależy od sztuki, może Ci się trafić bezproblemowa, a może być zupełnie odwrotnie. Dłuższa gwara zawsze się przyda. Jak z serwisem u Zotaca i Gigabyte? Zotac należy do tej samej firmy co Sapphire, z tego co wiem to u nich serwis jest ok. Gigabyte raczej to samo. Gigabyte Windforce 3x vs Zotac AMP! ? Pełno tego w sieci. Poczytaj o jednym i o drugim. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GluEEE 25 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Jak jest z chłodzeniem u Zotaca? Jakiej grubości są te rurki cieplne? Jest głośne? Co inne forum, to testy co innego mówią.. Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil444 360 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 z tym że będzie amp o ok 400 zł droższy masz jak w banku miałem ten sam dylemat między gtx 670 wf3 a amp zotaca gigabyte kosztował 1500 zł a amp 2100 zł tak było Cytuj Link to post Share on other sites
GluEEE 25 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Jeśli tak będzie to opłacalniejszym wariantem będzie dokupienie dodatkowej gwarancji . Cytuj Link to post Share on other sites
grbprc 30 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) boost 2.0 pozwala wiecej wycisnąć z karty bo stwierdzili ze w poprzedniej wersji zbyt nisko ustawili limit temp do boosta i lekko zwiekszone temp ograniczały boost. W wersji 2.0 limit jest chyba na 80 stopni jeżeli dobrze pamietam gdzie raczej żadne z niereferencyjnych chłodzeń osiagnie czyli można sie cieszyć pełnym boostem Edytowane 5 Czerwca 2013 przez grbprc Cytuj Link to post Share on other sites
Wooojciech1983 854 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Raczej nie, ale i tak wybrałbym tą z Gigabyte ze względu na lepsze chłodzenie. GPU Boost podnosi taktowania między innymi w zależności od temperatury.Nie jest tak że GPU boost 2.0 podnosi się w zależności od temperatury. W zależności od progu temperatury to boost spada. Mam u siebie Zotaca 780. Z moich obserwacji wynika że poziom boosta jest ustalony w biosie, jest również zależny od napięcia. Zotac 780 ma rzeczywisty Kepler boost po wyjęciu z pudełka 967 MHz przy napięciu 1.162V. Producent podaje boost 900MHz i działa to tak że kiedy karta osiągnie ustalony limit temperatury, domyślnie jest 80C to wtedy throtluje i zegar leci w dół do wartości 900-954MHz. Czyli ten minimalny zegar będzie 900MHz tyle ile podaje producent jako boost. Natomiast lepsze chłodzenie zagwarantuje nam że karta rzadziej osiągnie po wyjęciu z pudełka te 80C lub nawet wcale przez co będzie rzadziej throtlować lub wcale nie będzie throtlować, tylko tyle, ale nie będzie wyżej boostować. Zrobiłem test w którym ustawiłem wentylator na maksa, grałem w Metro LL ok. 30 minut, maksymalna temperatura wynosiła wtedy 58C. Myślicie że boost poszedł wyżej niż 967MHz? Odpowiedź to nie. Boost cały czas był 967MHz, karta wcale nie boostuje wyżej nawet jeśli temperatura jest cały czas poniżej 60C. Drugi test jaki zrobiłem to podniosłem napięcie o +37mV, więcej się nie da na fabrycznym Biosie. Wtedy napięcie w trybie boost wynosiło 1.189V, co się stało z Kepler boostem? Wzrósł i wynosił 1006MHz. Tak naprawdę to nie ma aż tak dużego znaczenia czy weźmie się kartę z lepszym chłodzeniem, ponieważ limit temperatury można przesunąć jednym kliknięciem na 95C i wtedy karta nie będzie throtlować przy 80C tylko będzie trzymać ten boost 967MHz a i tak nigdy 95C nie osiągnie na fabrycznym profilu wentylatorów, nawet po OC. Plusem autorskiego chłodzenia może być mniejszy hałas, ale referent i tak jest dość cichy oraz niższa temperatura która poprawia stabilność przy OC. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Wooojciech1983 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 No I kwestia mozliwosci oc. 770 lightning w testach deklasuje konkurencje stad jesli miałbym już siadać do 770 to tylko Msi. Potwierdzili ze ich karty w OC są bezkonkurencyjne. Moze sam zapas nie jest duży ale fabryczny boost miazdzy. Cytuj Link to post Share on other sites
ernestpierwszy 0 Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Może ta (cena!): http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-geforce-gtx770-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express-ver-oc,38812.html Cytuj Link to post Share on other sites
GluEEE 25 Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Które firmy mają zablokowane napięcia? EVGA ma? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 To zależy w sumie nie tylko od firmy ale nawet od revizji danego modelu karty. Generalnie Gigabyte ma a Sapphire nie ma. Co do EVGA to nie wiem, nigdy się nie zastanawiałem - ale poszukaj może w Google, tam napewno znajdziesz odpowiedź na ten problem... Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Gdy mam za tą samą cenę 770 ACX, AMP! i Windforce 3x, to którą brać ze względu na przeprowadzanie OC i żywotność oraz chłodzenie? Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 W przypadku 770tek ze wstępnych sygnałów wynika ze odblokowany jest tylko lightning z najnowszym msi ab (beta 10) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 A który model ma najlepszy stosunek OC/wydajność chłodzenia/żywotność ? Tak, wiem, większość zależy od sztuki, jednak niektóre się kręcą lepiej.. (chyba, nie?) Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Windforce znam z Radeona i moge potwierdzić ze to fajne i ciche chlodzenie pod warunkiem ze masz dobrze wentylowana bude. Ja stawiam na lightning - tf iv daje radę, ma wypasione PCB i wysoki boost. Ale i kosztuje. Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 I co z tym Radeonem? Żyje jeszcze? Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Nie - ja akurat trafiłem na wadliwy egzemplarz ale był on wadliwy od początku. Karta to była prawdopodobnie poserwisowka a sprzedawana jako nowa. Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 A jak z EVGA? Dobre to ACX Cooler? Da radę na OC do 1200-1240MHz? Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Pamieci i vrm ma chlodzone, ogólnie wydaje sie byc solidne. Ale czy zapewni OC tego nie zagwarantuje nikt - to kwestia chipu na jaki trafisz. Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Czyli tak naprawdę nie ma różnicy, czy Gigabyte, czy EVGA? Zależy tylko od chipu? Czy EVGA ma zablokowane napięcia w swojej 770 SC ACX? Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Wiem tylko, że drogi Lighting ma odblokowane, ale jest drogi! Czy jak mi padnie EVGA i będę musiał wysłać do Niemiec, to czy EVGA zwróci mi pieniądze na paczkę? Cytuj Link to post Share on other sites
Wooojciech1983 854 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 W kwestii OC nie ma różnicy czy weźmiesz EVGA czy Gigabyte. Tak Evga 770 SC ACX ma zablokowaną regulację napięcia. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Może jestem zielony, ale EVGA odpisała mi, że jest możliwość zmiany napięcia o 12mV w GTX 770 i o 35mV w Titanie i 780-ce Czy chodzi tu o coś innego? xD Cytuj Link to post Share on other sites
Wooojciech1983 854 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) 12mV czy te 37mV na Tytanie/GTX 780 to śmieszna symboliczna wartość i trudno nazwać to regulacją napięcia, po prostu stockowe napięcie jest nieco obniżone. Np. na 780 na stocku miałem 1.162mV. Te kilka mV to zbyt mały zakres i nie ma co liczyć na jakiś większy wzrost OC przy takim lekkim podbiciu napięcia. Większą regulację napięcia z wstępnego wywiadu umożliwia tylko Lightning 770. Edytowane 11 Czerwca 2013 przez Wooojciech1983 Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 No ale zawsze coś da Czyli proces podkręcania przebiega tak: ? 1. Podbicie taktowań. 2. Sprawdzenie stabilności. 3. Podbicie taktowań. 4. Stabilność 5. Jeśli nie stabilność to podbijam to napięcie i jadę dalej z taktowaniami do artefaktów? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts