Skocz do zawartości

Karta graficzna do 1200-1500

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Alroth,

Recommended Posts

Witam

Jak w temacie, przede wszystkim wydajność. Komputer używany do grania. Prosiłbym o podanie kart
w trzech wariantach cenowych: do 1000 zł, do 1300 zł oraz do 1500 zł (dopłata do 200 zł). Chciałbym też wiedzieć jak wygląda cena do jakości w tych przedziałach cenowych. (Czyli że lepiej kupić kartę za 1000 zł bo karta za 1500 ma tylko kilka FPS więcej :) )Dodaje że nie jestem fanem podkręcania. 

Komputer: 

Procesor: AMD Phenom II X6 1090T (3,2 GHz) Black Edition

Płyta główna: M4A89GTD PRO/USB3

Karta graficzna: XFX Radeon 6970 2GB

Zasilacz: be quiet! Straight Power E7 580W CM

RAM: 16 GB DDR3

Edytowane przez Alroth

GTX 670, GTX 680, GTX 770 - w kolejności od najtańszej do najdroższej dla zieolonych :)

7950 , 7970, 7970 GHz Editio - dla czerwonych :)

Ja osobiście mam GTX 670, którego kupiłem jakieś 2 miesiące temu i jestem bardzo zadowolony :) Teraz w tej cenie kupiłbym 770'tkę ale jeżeli miałby tak patrzeć na sprawę i czekać to nigdy bym nic nie kupił :P

Dokładnie o to chodzi, że nie ma na co czekać. Czytałem gdzie indziej że nie opłaca mi się wymieniać mojego Radka, bo jeszcze ma być ok. Ale jest 2013 rok trzeba coś wymienić. Nie chce wszczynać wojny ale chyba nie ma wielkiej różnicy teraz czy czerwoni czy zieloni ? (miałem i jedne i drugie na przestrzeni lat).

Pytanie: zasilacz który mam powinien być ok ? i drugie pytanie jakie firmy brać (czyli Asus itp.) a jakie unikać ? 

Edytowane przez Alroth

Przeglądnąłem trochę internet :). I tak fajna opcja cena do jakości to karta VTX3D RADEON HD 7870 Black Boost Edition - 890 zł (pewny serwis) (użytkownik BartesWZL) a coś lepszego (dodatkowy 1 Gb ram do karty) to XFX RADEON HD 7950 (cena na pewnym serwisie w granicach 1200 zł).

XFX ztego co kojarzę, ma niezbyt udane chłodzenie. Od 7870 w górę, wszystko powinno chodzić bez zastrzeżeń (czasami utniesz kilka wodotrysków), chyba, że grasz w rozdzielczościach wyższych niż 1080p. Zawsze dobrze jest mieć jak najmocniejsze GPU w stosunku do posiadanych środków, więc ja bym polecił 7970 (Szafir, Giguś WF3 tylko wersja TO, bo wersja OC sie fatalnie kręci, Asus DCuII i HIS IceQ) albo GTX 770 - Zotac, ASus, MSI, Gigabyte i ostanio Palit Jetstream zbiera niezłe opinie.

Do XFX się zgodzę że chłodzenie to problem. Ja po kupnie wymieniałem chłodzenie :). Mam obecnie chłodzenie Gelid ICY VISION rev.2

tanie i bardzo dobre. Tak trochę myślę w temacie i powiem że bardziej jestem skłony kupić coś z Radeon 7870 cena ok. A po zatym w grach wyłączasz cienie i grasz na full detalach :). Myślę, że więcej niż 1200 zł nie ma sensu wydawać jak gram na 1 monitorze. 

VTX3D RADEON HD 7870 XT Black Edition mam i żałuje że kupiłem z powodu mega wielkiego hałasu chłodzenia, jeśli już miałbyś kupić to od razu zmieniaj chłodzenie na to swoje GELID ICY VISION rev.2. Jeśli nie, to chętnie kupie od Ciebie to chłodzenie ;)

Edytowane przez BartesWZL

VTX3D RADEON HD 7870 XT Black Edition mam i żałuje że kupiłem z powodu mega wielkiego hałasu chłodzenia, jeśli już miałbyś kupić to od razu zmieniaj chłodzenie na to swoje GELID ICY VISION rev.2. Jeśli nie, to chętnie kupie od Ciebie to chłodzenie ;)

Czyli karty nie żałujesz jeśli chodzi o wydajność ?

• Rozwiązanie