sicwolf 0 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Serwus, mam zamiar zacząć nagrywać tak zwane i szeroko pojęte "let's play". Ażeby Państwu ułatwić zadanie dodam również, że interesuje mnie głównie World of Warcraft na najwyższych możliwych detalach oraz - o ile to możliwe - być może stream z owej gry. Byłoby również cudownie, gdyby udało się odpalić oczywiście produkcje wymagające większego nakładu mocy od maszyny ) Na operację chcę przeznaczyć około pięciu tysięcy złotych. Kwota jest gibka i giętka, nie ukrywam jednakże, że wolałbym w ogóle jej nie przekraczać. Jestem jednakże otwarty na różne propozycje cenowe. Monitor posiadam - 1920x1080. Zastanawiam się również czy podpięcie drugiego takiego samego, na którym wyświetlałbym jedynie przeglądarkę internetową + jakieś głupstwa (nie mam zamiaru grać na dwóch monitorach naraz) obciążyłoby maszynę jakoś znacznie? Wypadałoby zapewne gdybym Państwu wrzucił tu jakąś propozycję zestawu. Nie jestem jednakże ekspertem i z jakiegoś powodu, może właśnie tego, dręczy mnie przeczucie, że te moje zestawy będą kiłą i mogiłą. Mogę jednakże wrzucić specyfikacje dwóch polskich "zagrajmerów", którzy wymienioną powyżej grę "uciągają" bez problemu: 1. Procesor: Intel® Core i7-3770K CPU @ 3.50GHz Karta Graficzna: ASUS Radeon 7970 HD Matrix Platinum Płyta główna: ASUS Sabertooth Z77 Pamięć RAM: Kingston HyperX Genesis 16GB RAM DDR3 2133MHz Zasilacz: Cooler Master M2 Silent Pro 1000W Obudowa: Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Pearl 2. Geforce Gtx 680 2GB I7 2600k @ OC 4.4Ghz 16Gb Ram Corsair XMS 3 1600 Gigabyte P67A-3D-B3 WD Caviar Black 1TB (7200) Corsair SSD 120gb Radiator ThermalTake 39 Zasilacz Corsair 650W ******* Liczę, że będziecie Państwo pomocni. Z góry gorąco dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Podejrzewam, że nie dostarczyłem - o głupi ja - dostatecznej porcji informacji, także na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć. Cześć i czołem. Cytuj Link to post Share on other sites
synn1993 29 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Witam.Zacznę od tego, że WoW-a, na max (detale, rozdzielczość), to obsłuży Panu komputer za połowę podanego budżetu Będzie robione OC procesora, grafiki, czy raczej nie bardzo ? Jeśli tak to: Opcja z jedną kartą graficzną: http://www.arest.pl/konfiguracja-683764 lub http://www.arest.pl/konfiguracja-683765 Opcja z SLI (wydajniej i trochę taniej): http://www.arest.pl/konfiguracja-683777 Jeśli nie, to zamiast procesora z literką "K" , bierzemy zwykłą wersję. Moim zdaniem trochę lepszym wyborem będzie SSD od Samsunga, ten model co podałem, z PRO w nazwie. Obudowa rzecz gustu, wybrałem taką bo osobiście mi się podoba i jest zarazem funkcjonalna. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez synn1993 Cytuj Link to post Share on other sites
sicwolf 0 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Dziękuję za pierwsze propozycje. Wiem również, że do World of Warcraft komputera za pięć kafli raczej nie potrzeba, jednakże jak już mówiłem, chciałbym również pobawić się w coś bardziej wymagającego. Poza tym miło byłoby mieć świadomość, że maszyna ma jakąś moc - trochę jak z samochodem - i można odpalić sporo rzeczy naraz, żeby się nie zakrztusił. Czy warto dokładać do i7? Podobno w grach wydajności specjalnie nie zwiększa, jednakże z jakiegoś powodu ludzie go kupują. Czy procesory z literką "K" stają się lepsze od tych bez niej dopiero po OC, czy może po prostu są droższe? Czy 2x8 ram jest wydajniejsze niż 4x4? I ponawiam swoje pytanie o drugi monitor - nie do grania. Chciałbym grając na jednym móc np. przeglądać internet na drugim. Czy bardzo obciąża to konfigurację? I kolejne pytanie: czy warto dołożyć również trochę do kart, które mają panowie z konfiguracji, które podałem? Albo może do takiego GIGABYTE GeForce GTX670 OC 4GB 256bit? Czy różnica w mocy nie jest wcale tak duża? I czy dwie słabsze karty w podanej przez Pana konfiguracji SLI połączone razem mają aż taką energię, żeby dużo lepszą speckę przebić? Jeżeli zaś idzie o OC, to zawsze lękałem się, że zrobię to źle, ew. OC samo w sobie wypali mi o wiele szybciej sprzęt. Widzę jednakże, że wszyscy to robią. Może jednak warto...? Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że nie wyczerpuję niczyjej cierpliwości Edytowane 5 Czerwca 2013 przez sicwolf Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Czy 1TB na pewno wystarczy na nagrywanie "obszernych let's play " ?? Po drugie po co ci zasilacz 1000w ;0 ?? Cytuj Link to post Share on other sites
sicwolf 0 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Jak pisałem wyżej, są to specyfikacje znanych polskich "zagrajmerów", którzy również grywają w World of Warcraft. Nie wiem czy 1TB wystarczy. Najwyżej dorzuciłbym drugi taki sam. Tak czy siak wyżej zasypałem Państwa górą pytań, które wciąż czekają na odpowiedź Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Ok , rozumiem. Zaraz coś się poradzi Procesor:Intel Core i5-3570K 3,4 GHz 6MB cache s. 1155 Box. Płyta główna:MSI Z77A-GD55 Intel Z77 LGA 1155. Pamięć RAM:Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Grey XMP KHX1600C9D3X2K2/8GX. Karta graficzna:ASUS GF GTX660 2048MB 192bit PCI-E DirectCU II TOP.x2Dysk twardy :SEAGATE 2TB BarracudaDysk ssd :Corsair 2.5'' SSD Force Series 3 120 GBObudowa :Cooler Master HAF 912 PlusZasilacz :XFX Core 650W 135mm 80+ Cena zestawu ok. 4900 zł Za tą stówkę kup sobie chłodzenie do procka np takie SilentiumPC Fortis HE1225 Komputerek powinien sprostać twoim oczekiwaniom co do wymagających gier i nagrywania. Pozdrawiam 1 Cytuj Link to post Share on other sites
synn1993 29 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) 1. Nie, nie warto dopłacać do i7, tzn. w Pana przypadku, jeśli to ma być komputer do gier i od czasu do czasu stream-u to i5 jest należytym wyborem. 2. Procesory z literką "K" charakteryzują się odblokowanym mnożnikiem, a więc możliwościami OC, te wersje bez literki są przeznaczone raczej dla osób mniej znających na tych rzeczach. 3. Procesory z rodziny Ivy Bridge korzystają z kontrolera Dual-Channel, więc teoretycznie lepiej zastosować 2x8, zauważyłem dopiero teraz że dałem 4x4, ale szczerze mówiąc to i tak nie będzie miało znaczenia, gdyż jak wiadomo pamięć ram, znikomo, praktycznie w ogóle nie wpływa na wydajność w grach. 4. Trochę dziwna sytuacja, bo jak się gra to przecież nie będzie się równocześnie przeglądało w neta , ale tak da radę, ale jak to dodatkowo obciąży kartę i procesor to nie wiem w sumie. 5. Nie, raczej nie warto, Tego HD7970 Matrix, raczej ciężko w Polsce dostać, a gtx 680 od Gigabyte w jednym z zestawów jest. Już lepiej wziąć 2 słabsze karty i połączyć je w sli, crossfire, w tym przypadku 2 gtx660 są wydajniejsze od pojedynczego gtx680 o jakieś 20-50% w zależności od gry, a do tego jest taniej(jeśli chodzi o zakup). Załączam filmik przedstawiający 6. Warto, warto, wzrost wydajności po oc procesora i karty jest czasem bardzo duży, a samo podkręcanie nie jest trudne i w dzisiejszych czasach jest wiele poradników jak podkręcać procesor Pozdrawiam Edytowane 5 Czerwca 2013 przez synn1993 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GluEEE 25 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Na Twoim miejscu wziąłbym GTX 770. Wydajność większa od 680 i tańszy... Bez bawienia się w sterowniki z SLI 660... Proponowałbym Haswell'a przy takim budżecie, tylko musiałbyś poczekać z 2 tygodnie na spadek cen MOBO, bo są teraz chorobliwie drogie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Opcja z jedną kartą graficzną: http://www.arest.pl/konfiguracja-683764 lub http://www.arest.pl/konfiguracja-683765 Opcja z SLI (wydajniej i trochę taniej): http://www.arest.pl/konfiguracja-683777 Jeżeli chodzi o zasilacz brałbym powyżej 600w Cytuj Link to post Share on other sites
GluEEE 25 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 OO ta właśnie: http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-geforce-gtx770-oc-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,38748.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Na Twoim miejscu wziąłbym GTX 770. Wydajność większa od 680 i tańszy... Bez bawienia się w sterowniki z SLI 660... Proponowałbym Haswell'a przy takim budżecie, tylko musiałbyś poczekać z 2 tygodnie na spadek cen MOBO, bo są teraz chorobliwie drogie Sli z GTX 660 bardzo dobrze się scalają i jest sens inwestować w podwójne gpu w tym przypadku. Pozdrawiam OO ta właśnie: http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-geforce-gtx770-oc-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,38748.html Tak karta fajna , ale wydajniejsze będzie w tym przypadku GTX 660 SLI Cytuj Link to post Share on other sites
GluEEE 25 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Autorze tematu: nie słuchaj osobnika TikTuck. Poczekaj na wypowiedź kompetentnych ludzi. Wczoraj polecił mATX do SLI... Ludzie, kto miał pomysł na branie GTX 680?! Przecież 770 tańsza i lepsza... Edytowane 5 Czerwca 2013 przez GluEEE Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Sam jesteś osobnik , każdemu mogło się pomylić , konfiguracja jest bardzo dobra. Już mnie hejtujesz , a wcale nie jesteś lepszy. Zestaw jest godny uwagi. Nie zaczynaj tu spamu. Poczekamy z oceną zestawu. Widać , że nie masz za grosz kultury , ten błąd się już nie popełni , a ja staram się pomóc. Zestaw jak dla mnie jest ok , ale chce usłyszeć opinie innych. I jak byś uważnie przeczytał poleciłem mATX do hd 7970 a nie do konfiguracji sli. Więc w tym przypadku nie popełniłem błędu. . Błąd popełniłem wybierając Monitor 3D i MSI MPOWER. To nie jest duży błąd , wersja płyty może okazać się awaryjna lub bez awaryja zależy na jaką sztukę trafisz , a monitor , kto co lubi. Ta wersja płyty , która napisałem autorowi jest bez problemowa , obudowa jest ceniona i na pewno zmieści 2x GTX 660. Oczywiście , że wydajnościowo GTX 660 SLI , przewyższa GTX 770. Dysk jest bardzo ceniony , a procek bez zarzutów. Dysk ssd jest OK , więc dla mnie zestaw idealny. Co do zasilacza , dużo osób właśnie poleca go do GTX 660 SLI. Przepraszam za kolegę z góry , bardzo nie kulturalnie zachował się , wobec mnie. Oczywiście , chcę usłyszeć ocenę zestawu od eksperta a nie od jakiegoś początkującego użytkownika. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
GluEEE 25 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Polecanie HD7970, gdy jest na rynku 770-tka za 1600zł I nawet monitor 3D się trafił! Edytowane 5 Czerwca 2013 przez GluEEE Cytuj Link to post Share on other sites
synn1993 29 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Rzeczywiście, zamiast GTX680, HD7970, można polecić GTX770, ale nadal taniej i trochę wydajniej będzie SLI z GTX660 OC. Poza Tym polecasz Haswall-a, który jest droższy(aktualna nowość), w grach i w normalnych zastosowaniach jego wydajność jest niemal na takim samym poziomie co Ivy Bridge, a do tego płyty główne do owych procesorów, jak sam ująłeś, są drogie.. , więc na co ma czekać ?? Co do zasilacza to sądzę że 600W z 80PLUS bronze wystarczy i w przypadku SLI i w przypadku pojedynczej mocnej karty, ale oczywiście można się z tym nie zgadzać, ale w testach zestawy w takich konfiguracjach pobierają 300-360 W?, a lepiej gdy zasilacz pracuje tak w 50-70% swojej mocy, bo wtedy osiąga największą sprawność Edytowane 5 Czerwca 2013 przez synn1993 Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Tak było minęło , do tego do tej karty poleciłem tą płyte , a nie do zestawu SLI. Skończmy to jak widzisz już uważam na składanie zestawów. Na razie cene jest tak wysoka , bo płacimy za nowość. Można poczekać lub nie , narazie na haswall nie ma za dużo wyboru. Cytuj Link to post Share on other sites
GluEEE 25 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) MSI GeForce GTX770 Lightning 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express 1427.64 zł 1756.00 zł 1 MSI Z87-G43 Intel Z87 LGA1150 BOX 334.15 zł 411.00 zł 1 Samsung SSD 840 PRO 128GB SATA3 (MZ-7PD128BW) 412.20 zł 507.00 zł 1 Western Digital Caviar Green 2TB SATA3 (WD20EZRX) 286.18 zł 352.00 zł 1 SilentiumPC Gladius X80 Pure Black 283.74 zł 349.00 zł 1 Chieftec SPS-650C 650W 302.44 zł 372.00 zł 1 Intel Core i5-4670K LGA1150 BOX 747.15 zł 919.00 zł 1 A-Data DDR3 8GB(2x4GB) 1333MHz Gaming Series CL9 274.80 zł 338.00 zł 2 Bardzo dobra karta graficzna (najbardziej opłacalna). Bardzo podatna na OC. Płyta główna bez zbędnych bajerów. Nowa podstawka. Pozwoli na dobre OC. Najlepszy dysk SSD na rynku. Normalny HDD. (można wziąć 2x1TB Blue i połączyć w macierz RAID 0 (będzie wydajniej)(2x[ http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/western-digital-caviar-blue-1tb-sata3-wd10ezex,33662.html ])). Bardzo dobra i przewiewna obudowa. Zasilacz praktycznie bezgłośny, dobra sprawność. Różnica między i5 a i7 w grach to 0.0001FPS. Masz 16GB ramu. 4x4GB będzie szybsze (mało, ale będzie ). Komputer i tak będzie je widział w Dual Channel, bo tylko 2011 obsługuje Quad. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez GluEEE 1 Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Green do takiego zestawu. W życiu Cytuj Link to post Share on other sites
GluEEE 25 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Różnica między Greenem a Bluem jest znikoma <...>. To jest HDD . Podałem w nawiasie opcję. Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Reszta OK Ale myślę , że GTX 660 SLI , będzie wydajniejsze. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
GluEEE 25 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Ale będzie miało problemy i trzeba inną, droższą płytę główną. Pozdrawiam, Paweł. Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Jeśli chodzi o dyski twarde, to WD Red będzie najlepszym wyborem. A GPU, to nic innego, tylko GTX770. Masz coś dużo lepszego od 680 za mniejszą cenę. Cytuj Link to post Share on other sites
GluEEE 25 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Różnica między dyskami HDD jest naprawdę nie duża (na SATA3 i 7200RPM). Tak jak mówiłem, najwydajniejszą opcją jest RAID 0 z 2x http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/western-digital-caviar-blue-1tb-sata3-wd10ezex,33662.html Cytuj Link to post Share on other sites
Nuze1 0 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Dodam Ci że jestem też graczem WoWa i sli odradzam Ci ponieważ blizzard nie wspiera konfiguracji CF i SLI i czasem są z tym kłopoty z grafiką. Witam.Zacznę od tego, że WoW-a, na max (detale, rozdzielczość), to obsłuży Panu komputer za połowę podanego budżetu Będzie robione OC procesora, grafiki, czy raczej nie bardzo ? Jeśli tak to: Opcja z jedną kartą graficzną: http://www.arest.pl/konfiguracja-683764 lub http://www.arest.pl/konfiguracja-683765 Opcja z SLI (wydajniej i trochę taniej): http://www.arest.pl/konfiguracja-683777 Jeśli nie, to zamiast procesora z literką "K" , bierzemy zwykłą wersję. Moim zdaniem trochę lepszym wyborem będzie SSD od Samsunga, ten model co podałem, z PRO w nazwie. Obudowa rzecz gustu, wybrałem taką bo osobiście mi się podoba i jest zarazem funkcjonalna. Zdziwię Cię ale wow trochę wymaga a szczególnie na raidach Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Duża. Tylko zobacz na testy i wykresy. A co do RAID to ten Red dobrze pracował w NASie, nie wiem jak ze zwykłym PC. Dodam Ci że jestem też graczem WoWa i sli odradzam Ci ponieważ blizzard nie wspiera konfiguracji CF i SLI i czasem są z tym kłopoty z grafiką. Zdziwię Cię ale wow trochę wymaga a szczególnie na raidach Co mają RAIDy do WoWa? Jak będzie mieć dobry procesor, to RAID nic mu złego nie zrobi -.- Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts