Skocz do zawartości

FX 6300 Temperatury

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć ,czy temp. mojego proca są w porządku ,bo jak na moje oko są z lekka za wysokie. W spoczynku temp. oscyluje w granicach 35-45 st. a w stresie potrafi dobić do 62 st .Wszystko to na standardowych zegarach. Moje chłodzenie to Noctua NH-U9B z dwoma fabrycznymi wentylatorami.Czy temperatury nie są za wysokie ? Na forach czytałem ,że ludzie maja po 25 st w spoczynku na BOX'owym chłodzeniu.Wie ktoś, czy są spowodowane te temperatury ?Pasta to Noctua NT-H1.

Pozdrawiam

Edytowane przez Shaux

Od jak dawna masz ten problem? Od 2012-10-23, kiedy to wyszedł ten procek, czy od wczoraj, bo wymieniałeś pastę/chłodzenie? Nie są to normalne temperatury tego procesora ACZKOLWIEK maksymalnie mogą pracować do 70 stopni C. Od kiedy masz takie temperatury, że Cię niepokoją. Coś zmieniałeś, albo po jakimś czasie używania dopiero spojrzałeś na temperatury?

Edytowane przez LeCzarny

Problem prawdopodobnie pojawił się od razu po złożeniu komputera.Komputer pracuje tak już tydzień.Wcześniej na patrzyłem na temp. ponieważ nie miałem takiej potrzeby.Dopiero dziś,kiedy chciałem go trochę podkręcić ,coś mnie tknęło i spojrzałem na temperatury.Pastę nakładam na tzw. ziarnko ryżu.

Jutro założę chłodzenie BOX'owe i porównam temperatury ,z tymi co mam teraz Obejrze dokładnie moje obecne chłodzenie na procesorze.Byc może problem leży po stronie Noctuy

Edytowane przez Shaux

Tak jak wyżej. Zdejmi chłodzenie, przeczyść wszystko i załóż na nowo. Pastę zaaplikuj równomiernie na całej powierzchni, pamiętaj aby nie dać jej za dużo. Dobrym sposobem jest rozprowadzanie jej kartę kredytową albo czymś podobnym. Sprawdź też docisk chłodzenia. Ogólnie aplikowanie pasty na ziarenko nie jest moim zdaniem najlepsze gdyż nie zawsze równo rozprowadzi się pasta, a może też dałeś jej za mało. Wina leży raczej po stronie montowania.. 

Też uważam że problemem jest montaż chłodzenia. Dużo się mówi o tym żeby nie dać zbyt wiele pasty ale można też przesadzić w drugą  stronę. Polecam jednak rozprowadzić pastę równomiernie kartą kredytową. Chwila treningu i zobaczysz że nie ma w tym nic trudnego. Moim zdaniem dałeś zbyt mało pasty. "Ziarenko ryżu" to lekka nieścisłość.

Przed chwila założyłem chłodzenie BOX'owe i temperatury były mniej więcej takie same jak na wcześniejszym chłodzeniu.W stresie temp. ok 66st. ,a w spoczynku około 30-40st.(W zależności co aktuanie robie na komputerze)

Zauważyłem ,że procesor ,tuż przy brzegu jest ciemniejszy.Jest to taka ciemna obwódka wokół procesora.Być może nie jest to jasne , ale po zobaczeniu zdjęć każdy będzie wiedział o co chodzi.Zauważyłem to od razu po wyjęciu z pudełka ,ale nie myślałem ,że może to być ważne.

Zdjęcia:

http://chomikuj.pl/shaux2/Prywatne/AMD+FX

Druga sprawa to to ,że w coolerze blaszki są delikatnie powyginane w różnych miejscach.Czy takie coś może mieć wpływ na temperatury ?Spróbował bym to jakoś wyprostowac ,ale boje się ,że je ułame.

Zdjęcia:

http://chomikuj.pl/shaux2/Prywatne/Noctua

Edytowane przez Shaux

Coolerowi nic nie dolega. Takie wygięcia to nie feler. Skoro na boxowym chłodzeniu masz podobne temperatury to jasno wynika z tego że coś było nie tak z noctuą. Temperatury dla boxa są odpowiednie. Zamontuj noctua ponownie, tym razem rozprowadzając pastę równomiernie po procesorze. Zrób to uważnie z instrukcją i upewnij się że docisk jest prawidłowy. 

U mnie też temperatury nie są za ciekawe. na pokładzie Mugen 2 + AS5 i przy 1,488V 4,7Ghz tempki lecą ponad 73 stopnie, gdzie u ludzi przy 1,5 i słabszych coolerach w Prime95 robią 58 stopni. Dwa razy zmnieniałem pastę, dokręcałem cooler. Nie wiem już sam. Może na dniach go rozkręce i zobaczę, czy IHS jest krzywy, postaram się wymienić pastę na MX-2, aktualnie AS5, która ma około 3 latek.

Ja cześcowo poradziłem sobie z temperaturami ,obniżając napięcie.Teraz procesor działa całkowicie stabilnie na 3.7 GHz i napięciem 1.285. Temperatury na 1300RPM w spoczynku wynoszą ok 38 st ,a w stresie ok 60 st. Wszystko w budzie Gladius M40 ze standardowymi wentylatorami ustawionymi na LOW.

Co prawda nie są jakoś super niskie ,ale myślę ,że nie są tez zbytnio za wysokie. 

Nie mam pojęcia ,ale chyba oddam go na gwarancję ,bo i tak teraz jestem bez dysku ,a mam jakiegoś Athlona pod AM3. Tylko musze mieć pewność ,że to wina procesora.

A tak BTW ,orientuje sie ktoś czy mogę oddać na gwarancję Sapphire Radeon HD 7870XT z powodu piszczenia ,bzyczenia i tym podobnych dźwięków ?