Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. To mój komputer:

Płyta główna: Gigabyte GA-MA790XT-UD4P

Procesor: AMD Phenom II 965 Black Edition 4.1GHz 1.47v

Karta graficzna: Gigabyte Radeon 6970 Windforce x3 OC 

Zasilacz: OCZ StealthXStream 500W SLI

Ram: Corsair DDR3 2x2GB 1600MHz CL9 XMS3 

Obudowa; Antec Gamer Three Hundred Case 

Dysk; Seagate 500GB SV35.5 7200.2

Chciałbym kupić den dysk ssd http://www.komputronik.pl/product/174123/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Samsung_2_5_SSD_840_Series_120GB_Serial_ATA3_Basic_7mm.html

Czy dużo zwiększy się działanie systemu na tym dysku?

Tak, ale możesz być zawiedziony, Wiele osbó doznało takiego gonga w ryj jak widziało SSD. Ale tak naprawde wydajność jest zauważalna tylko na *****anym kompie przez gry smieci itp. Róźnica sekundy przy starcie na zimno mozilli. System uruchamia sie szybciej to fakt. Ale jak masz Win 8 To róźnicy nie odczujesz. No chyba że wyłaczasz kompa wyrywając kabel z gniazdka. A tak to róznica znowu 2-5sekund. Sam tak miałem...SSD.....SSD a teraz juz nie. Photoshop, instalacja gier jest o wiele szybsza ale jak nie jesteś grafikiem czy coś w tym stylu to nie bedzie ci to potrzebne. Chyba że masz kase.  Wolałbym dorzucić do karty jeżeli jestes graczem.

EDIT:

Jeżeli szukasz SSD to znajdz taki który ma najwiekszy odczyt małych plików, bo przecież nie bedziesz korzystał z plików exe o pojemnosci 8GB czy coś w tym stylu.

Edytowane przez michal07901

ja mam windows 8  i to nie zasyfiony , a przesiadka na ssd w codziennym korzystaniu daje więcej niż jaki kolwiek proc czy ilość pamięci , wszystko działa po prostu błyskawicznie , otwieranie jakichkolwiek programów okien exploratora , przegladarek internetowych ,  po jakimś czasie idzie sie do tego przyzwyczaić , ale jak pozbędziesz się ssd dla zwykłego hdd bo większa pojemność to bardzo boli

Autorze, dysk  może być.

ps. system w 10 sekund z programami.

a kolega "michał.." najwidoczniej nie miał jednak dysku ssd, i narzeka. Aczkolwiek próbki 4k są bardzo istotne, ale w tym przedziale cenowym to jedyny wybór ;/ Jeżeli Autor może dołożyć 40zł, to można wziąć Cruciala m4.

zwykła 840stka (bez pro) to taka troche budżetówka, niegodna miana następcy 830stek :P Lepszymi propozycjami wydają się być wyżej wymienione: Crucial i plextor

@ michal07901. Różnica jest i to spora w kazdej płaszczyźnie. Postaram sie na szybko zrobic filmik poglądowy przy użyciu swojego

proszę http://video.anyfiles.pl/Windsows+8+SSD/Gry+i+komputery/video/70223

Edytowane przez Abizer

Tak, ale możesz być zawiedziony, Wiele osbó doznało takiego gonga w ryj jak widziało SSD. Ale tak naprawde wydajność jest zauważalna tylko na *****anym kompie przez gry smieci itp. Róźnica sekundy przy starcie na zimno mozilli. System uruchamia sie szybciej to fakt. Ale jak masz Win 8 To róźnicy nie odczujesz. No chyba że wyłaczasz kompa wyrywając kabel z gniazdka. A tak to róznica znowu 2-5sekund. Sam tak miałem...SSD.....SSD a teraz juz nie. Photoshop, instalacja gier jest o wiele szybsza ale jak nie jesteś grafikiem czy coś w tym stylu to nie bedzie ci to potrzebne. Chyba że masz kase.  Wolałbym dorzucić do karty jeżeli jestes graczem.

Ja bym powiedział, że to właśnie na słabszym sprzęcie różnica po przejściu na SSD jest znacznie bardziej widoczna:

Sam zamontowałem u siebie SSD w starym dziesięcioletnim laptopie i sprzęt działa tak, jakby ubyło mu co najmniej 5 lat.