Skocz do zawartości

Komp za 5000zł z monitorem

Recommended Posts

Witajcie, otóż nadszedł czas kupna nowego peceta :). Stary jeszcze z 2005 roku, więc raczej na złom.

ZASTOSOWANIE: Głównie gry, zastosowania domowe typu internet czy filmy.

MAKSYMALNA KWOTA: 5000zł, ew. 5300 (ostateczność)

CZĘŚCI, KTÓRYCH POTRZEBUJĘ: "buda" + monitor

OC: Tak.

ROZDZIELCZOŚĆ MONITORA: Chciałbym FullHD

SPECJALNE WYMAGANIA: Brak

STARE CZĘŚCI: Brak.

WŁASNA PROPOZYCJA ZESTAWU:

Oto ona:

i5-3570k

Gtx 770 / radeon hd 7950

Seagate 1tb

xfx core 550w

crucial ballstix 1333 cl9 8gb

msi z77A-G43

SilentiumPC fortis he1225

Link do całego zestawu: 

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=73528&s=57461&s=70408&s=74299&s=54407&s=59683&s=70212&s=77274&s=77552

Myślałem o monitorze Eizo Foris FS2333, ew Eizo Foris FS2331. Ale niestety wyjdzie to ponad 5k, czego bym nie chciał. Teraz zastanawiam się czy brać radka 7950 od Sapphire i fs2333 czy może wziąć gtx 770 (duży wzrost wydajności względem tego radka ?) i jakiś słabszy monitor BenQ czy coś. Czyli dopłacić do gtx770 czy zostawić radka i brać spokojnie Forisa FS2333? Ehh, mam dylemat.

Duże będzie te oc , bo jak tak chłodzenie odrazu do wymiany .

Moja propozycja:

Procesor:
Intel Core i5-3570K 3,4 GHz 6MB cache s. 1155 Box.    

Płyta główna:
ASROCK B75 Pro3-M Intel B75 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3/CROSSFIRE) mATX.    

Chłodzenie procesora:
Thermaltake Frio CLP0564.    

Pamięć RAM:
ADATA GAMING V2.0 2x4GB 1600MHz DDR3 CL9 Radiator XPG AX3U1600GC4G9-DG2.    

Karta graficzna:
Sapphire HD7970 3GB 384bit PCI-E DDR5 Vapor-X.    

Dysk Twardy:
Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB.    

Obudowa:
Cooler Master Elite 430 RC-430-KKN1-GP Black.    

Zasilacz:
Seasonic G-Series G-550 SSR-550RM 80Plus Gold 550W.    

Napęd lub nagrywarka:
LiteOn DVDRW+- iHAS122 SATA+PATA (E-IDE) OEM Black.    

Monitor:
Iiyama ProLite E2480HS-B1 23,6" 2ms Black

Dodam , że Iiyama robi świetne monitory. Do tego zasilacz , który ci podałem jest na prawdę z najbardziej cenionej firmy.  Z tym problemem nie do końca się zgodzę bo na komputerze brata są  zainstalowane najnowsze sterowniki do radków i nie ma żadnych problemów.

@GluEEE

Od kiedy radki mają problem ze sterami (większe niż NVidia) ? Czyżby pachniało fanbojostwem ?

@TikTuck

Chłodzenie nie jest do ekstremalnego OC, ale jest dobre w swojej klasie cenowej,a co ważniejsze poleciłeś płytę na B75, która nie nadaje się do OC. Zasilacz z certyfikatem Gold, to chyba żart, po co komu do takiego kompa zasilacz o takiej sprawności ? Nie lepiej wziąć XFX'a/Deusa  I się w dodatku wymądrzasz.

Ja się pytam gdzie jest moderator ?

Edytowane przez tomek_n

Zależy jakie OC , do wymagającego OC polecam coś z MSI MPOWER , lub oc formula.

Procesor:
Intel Core i5-3570K 3,4 GHz 6MB cache s. 1155 Box.    

Płyta główna:
MSI Z77 MPOWER.

Chłodzenie procesora:
Thermaltake Frio CLP0564.    

Pamięć RAM:
ADATA GAMING V2.0 2x4GB 1600MHz DDR3 CL9 Radiator XPG AX3U1600GC4G9-DG2.    

Karta graficzna:
ASUS GF GTX660 2048MB 192bit PCI-E DirectCU II TOP. x2

Dysk Twardy:
Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB.    

Obudowa:
Cooler Master Elite 430 RC-430-KKN1-GP Black.    

Zasilacz:
Seasonic G-Series G-550 SSR-550RM 80Plus Gold 550W.    

Napęd lub nagrywarka:
LiteOn DVDRW+- iHAS122 SATA+PATA (E-IDE) OEM Black.    

Monitor:
LG 21,5 E2251S-BN LED wide.

Proszę wydajnościowo na pewno przewyższy gtx 770

I tak na pewno w przyszłości będziesz musiał wykręcić coś powyżej 4,2 GHZ , więc płytka i chłodzenie powinno spełnić twoje oczekiwania , nawet jak się nie znasz płytka ma auto oc , czyli jednym guzikiem podkręca ci procsor , więc odrazu będziesz miał podkręcony procesor :)

Oczywiście wliczając tu sli , więc na pewno bez oc procka się teraz nie obejdzie.

Co ty gadasz mikro przycięcia to mit , do tego GTX 660 świetnie się scalają z tą konfiguracją nie będzie najmniejszych problemów , procesor spokojnie wyrobi i wykorzysta 100 % potenciał kart po małym oc . Wysokie temperatury nie będą na pewno bo buda jest bardzo polecana i ma dobry obieg powietrza , do tego bardzo dobre chłodzenie procka.

Wyjdź proszę...

O co ci chodzi MSI MPOWER jest bardzo dobrą płytą główną. Jest ceniona i polecana.

Poczytaj sobie recenzje płyty i opinie , wtedy pogadamy :)

Płyta jest bardzo dobra i nie zmienię swojego zdania. Ludzie ją polecają nie wiem o czym gadasz. Pokaż mi te tematy :) Pozdrawiam

Jest to najwyższa półka wśród produktów MSI.

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/msi-z77-mpower-test-cena-opinie.html

http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/4946838_komentarze/

I na innych forach bardzo chwalą tą płytę i jakość jej wykonania , więc nie kituj mi tu.

Ja chcę linki , tak mi tym nie udowodniłeś , ja ci pokazałem jak wiele osób chwali płytę , dodatkowo recenzje tej płty są bardzo pozytywne , płyta jest prawie bez awaryjna nie wiem co oni robili z tą płytą , że doszło do awarii. Przecież nawet awaria może się zadrzyć na płycie za 1,5k , więc nie wiem po co w ogóle te gadanie. Wiesz nie przekonałeś mnie swoim argumentem , dużo osób na wielu stronach i forach poleca tą płytę , więc na pewno jest godna polecenia.

Do tego jak widzę posiadają oni tą płytę i jak najbardziej pozytywnie są do tej płyty nastawieni. Oczywiście jak by doszło nawet do awarii płyty nie ma problemu wymienić ją na nową.

Więc jak na razie najsensowniejszą konfiguracją będzie GTX 660 SLI + i5 3570k z MOBO MSI MPOWER

http://forum.benchmark.pl/topic/82780-z77-mpower-czy-z11a-gd65-gaming/ post #7 to kwintesencja tego co mam na myśli.

http://forum.benchmark.pl/topic/75167-killer-modding/page-6 poczytaj też tutaj.

Nie ma sensu wydawać tyle pieniędzy na płytę, której "zamiennikiem" może być dużo tańszy i mniej awaryjny, a przy tym bardzo dobry, model G45 (lub nieco droższy gd-55). Ogólnie wg mnie zaproponowany przez ciebie zestaw jest bardzo średni a proponowanie takiej obudowy do zestawu za 5 tys. zł tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że chyba się nie mylę. Autor chce wydać pieniądze jak najlepiej a z twoją "pomocą" raczej mu się to nie uda.

http://forum.benchmark.pl/topic/82780-z77-mpower-czy-z11a-gd65-gaming/ post #7 to kwintesencja tego co mam na myśli.

http://forum.benchmark.pl/topic/75167-killer-modding/page-6 poczytaj też tutaj.

Nie ma sensu wydawać tyle pieniędzy na płytę, której "zamiennikiem" może być dużo tańszy i mniej awaryjny, a przy tym bardzo dobry, model G45 (lub nieco droższy gd-55). Ogólnie wg mnie zaproponowany przez ciebie zestaw jest bardzo średni a proponowanie takiej obudowy do zestawu za 5 tys. zł tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że chyba się nie mylę. Autor chce wydać pieniądze jak najlepiej a z twoją "pomocą" raczej mu się to nie uda.

Teraz wogólę zmieniasz teamat  :) Z awaryjności na opłacalność kupna , msi mpower jest dla entuzjastów i specjalnie z myślą oc , nie każe brać autorowi tematu tą płytę , ale zarówno do sli jak i do oc trzeba mieć w miarę przystępną płytę , a ta płyta jest niczego sobie.

Twój komentarz od niczego nie zmierza , więc przeciwnie propnujesz gorszę podzespoły , a lepszą obudowę , tą co poleciłem w zupełności wystarczy chyba , z tego co stwierdzasz dla ciebie obudowa musi posiadać bajery i być z serii big tower .

A dodatkowo zestaw jest bardzo dobry i bardzo wydajny i nie pisz mi tu o awaryjność płyty głównej , dodatkowo sam chcesz udowodnić , że płyta jest awaryjna nie mając na to żadnego dowodu. Z ciebie jest naprawdę niezłe ziółko ;)

Edytowane przez TikTuck