Metropolis 0 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Witam,mam 680tkę od Gigabyte na chłodzeniu WindForce3X.Początkowo temperatura faktycznie wynosila jakieś 63-67 stopni w najnowszych grach oraz poniżej 60 w starszych. Po roku czasu jednak temperatury w najnowszych grach wzrosły o jakieś 5-6 stopni, pewnie wina kurzu. Obudowa NZXT Phantom więc w miare dobrze chłodzona, najnowsze sterowniki grafiki. Jak proponujecie przeczyścić kartę? Czy ktoś ma może tą samą kartę na tym samym chłodzeniu żeby porównać temperatury?Obroty wentylatorów mam ustawione na auto, odczyty z programu GPU-Z. Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Ja do czyszczenia karty używam sprężonego powietrza , ale trzeba na ten środek uważać. Kartę , można również przeczyścić pędzelkiem . Pozdrawiam. Oczywiście jak czyścisz komputer musi być odpięty od zasilania !!! Broń boże , żadnego odkurzacza , co niektórzy na taki głupi pomysł wpadają. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rudnis 2673 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Ja do czyszczenia z kurzu moich Lightning'ów pożyczam sobie czasem od żonki coś takiego: http://www.ladymakeup.pl/sklep/media/catalog/product/cache/1/image/800x600/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/s/i/sigma_-_pedzel_do_pudru_f30.jpg sprawdza się w 100% 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Najtańszy i najlepszy sposób mój to http://www.tv-products.pl/11/img/pompka-nozna-01.jpg za 16 zł,zakładając najmniejszą końcówkę jak depnę to mam większe ciśnienie od sprężonego powietrza za 30zł 2 Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 http://r.twenga.pl/g3.php?pg=VDs3MDE3NjYyNjA0MjE5NTIxMDE4OzUyMTg4NTE7aHR0cDovL3d3dy5pY3BjLnBsLzR3b3JsZC16ZXN0YXctY3p5c3pjemFjeS1pLW9jaHJvbm55LWZvdG8uaHRtbDthYjhkYmM0MWFjZTU4NDhmOTliNjZmN2RlYTMzMWFjYg%3D%3D&dac=0 Ten pędzelek sprwadza się nie zawodnie Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Ja głupi (jak to TikTuck powiedział), używam odkurzacza, od 10 lat. Zamiast pierdzielenia się jakimś pedalskim pędzelkiem, przejeżdżam radiatory odkurzaczem z zamontowaną ssawką punktową i po sprawie. Sprężone powietrze jest dobre do pozbywania się przyklejonego kurzu, albo z trudno dostępnych miejsc. Jednakże jak chcesz na prawdę mieć czysty radiator, to go umyj w wodzie z mydłem... Macie problemy... Cytuj Link to post Share on other sites
kudlatyEOS 301 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Tak samo jak LeCzarny od X lat używam odkurzacza, czy to na 5700LE czy 6600GT nawet przy obecnym HD4890. Fakt karty po gwarancji więc odkręcam chłodzenie, następnie wycieram pastę, po czym odkurzam wszystko z końcówką ( chyba punktową, taką z włosiem ) kilka razy przejadę po płytce i wygląda jak nowa, wentylator czyszczę ręcznikiem papierowym, albo wacikami po czym nakładam nową pastę i wszystko skręcam. Wykonuję taką czynność raz na jakieś 3 miesiące i od ponad 3 lat HD4890 działa bez zarzutów. Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Ja sam nie polecam takiej metody chwila nie ostrożności i może źle się to skończyć. Ze sprzętem trzeba obchodzić się delikatnie , bo to jest elektronika i może szybko się uszkodzić , więc polecam bardziej przyzwoite metody czyszczenia. Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Niekoniecznie skuteczne, nie wyobrażam sobie czyszczenia pędzelkiem zatłuszczonych radiatorów. Metoda siłowa zawsze się sprawdza. Oczywiście przy zachowaniu ostrożności - nie jeżdżę po PCB końcówką ssawki rysując "nowe ścieżki", też nie pozwalam wentylatorowi robić za prądnicę. Z głową, a z odkurzaczem też można się pogodzić Edytowane 9 Czerwca 2013 przez LeCzarny Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts