zieloniutkii 0 Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Zastosowanie komputera : Głownie gry, internet Maksymalna kwota : 2550 zł Których części potrzebuję : Cały sprzęt, oprócz myszki, klawiatury i monitora Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie, nie mam zamiaru Rozdzielczość mojego monitora : 1400x1050 Specjalne wymagania : Wydajny do gier, w miarę niskie temperatury Części z poprzedniego komputera : Monitor Belinea 2025 S1, myszka, klawiatura Własna propozycja zestawu : http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=77508&s=24112&s=73333&s=77392&s=72453&s=73693&s=15240&s=71006&s=72892&s=75830 Inne : Interesuje mnie najbardziej to, czy sprzęt pociągnie lata, i czy będzie wydajny Proszę o wasze opinie, z góry dziękuję Edytowane 2 Czerwca 2013 przez zieloniutkii Cytuj Link to post Share on other sites
Abizer 241 Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Jak nie bierzesz innego chłodzenia to ta pasta jest Ci średnio potrzebna, przy boxowym coolerze to i tak nie wiele zmieni. Na boxie masz już zaaplikowaną na spodzie radiatora. W gierki sobie popykasz spokojnie, choć nie zawsze na wysokich detalach. Ramu nie ma sensu brać CL8, bo i taknie zauważysz róznicy. CL9 wystarczy Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Abizer 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zieloniutkii 0 Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Skoro już mowa o coolerze.. boxowy mi wystarczy, jeśli nie mam zamiaru podkręcać ? Jak nie bierzesz innego chłodzenia to ta pasta jest Ci średnio potrzebna, przy boxowym coolerze to i tak nie wiele zmieni. Na boxie masz już zaaplikowaną na spodzie radiatora. W gierki sobie popykasz spokojnie, choć nie zawsze na wysokich detalach. Ramu nie ma sensu brać CL8, bo i taknie zauważysz róznicy. CL9 wystarczy Ramy od Curciala CL9 i CL8 są w takiej samej cenie, czyli 224 zł, więc czemu by nie brać ? Cytuj Link to post Share on other sites
Abizer 241 Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Wystarczy, przeciez w końcu po to jest, tylko że może być trochę głośno. BTW- nie masz czasem gdzieś takiej przejściówki dvi->vga że musisz kupować? Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Abizer Cytuj Link to post Share on other sites
zieloniutkii 0 Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Wystarczy, przeciez w końcu po to jest, tylko że może być trochę głośno Rozumiem, akurat trochę głośniejszy komputer mi nie przeszkadza, ważne, by się mocno nie grzał Wystarczy, przeciez w końcu po to jest, tylko że może być trochę głośno. BTW- nie masz czasem gdzieś takiej przejściówki dvi->vga że musisz kupować? Niestety nie posiadam, wszędzie szukałem i nie znalazłem ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
Abizer 241 Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Mówisz, że nie bedziesz się bawił w OC- proca wiadomo nie podkręcisz bo sam proc nie do tego a i płyta nie ma opcji podkręcania. Jednak ja bym Cię namawiał do pobawienia się w overclocking karty graficznej. Keplera bardzo łatwo jest podkręcić, za to dosyć ciężko coś popsuć jeśli działamy w miarę rozsądnie. Napięcia są poblokowane tak że nic złego stać się nie powinno a za to masz darmowy przyrost wydajności. Programy do OC to np. MSI afterburner albo EVGA Precision- bardzo prosty i czytelny interfejs. Link do poradnika http://forum.benchmark.pl/topic/79332-poradnik-podkr%C4%99canie-kart-nvidia-kepler/ Co do ram to jakbyś wziął jakieś 1333 mhz CL 9 np te http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/goodram-ddr3-8gb2x4gb-1333mhz-cl9,2055.html (różnicy nie zauważysz w grach między nimi a 1600) to zostałoby Ci parę zł na jakiś wentylator żeby poprawić przewiew w budzie. W brutusie są 2- ja bym osobiście jeden jeszcze wcisnął, nie za szkodzi a temperatury na pewno spadną. Gdzie go umieścisz- czy na górze jako wyciągający czy na dole jako wciągający pozostawiam tobie. Popróbuj metodą prób i błędów w jakiej konfuiguracji temperatury będą najniższe Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Abizer Cytuj Link to post Share on other sites
zieloniutkii 0 Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o OC karty graficznej, to się jeszcze nad tym zastanowię. Kiedy już otrzymam cały sprzęt, czyli pewnie za jakiś miesiąc to się odezwę w temacie Co do o ram to chyba pozostanę przy nim. Zagadam z bratem, więc na pewno się dołoży i 2 wentylatory znajdą się w obudowie. Jeśli już, to mógłbyś mi jakieś polecić ? Jestem dosłownie zielony, więc nie wiem które byłyby odpowiednie. Edytowane 2 Czerwca 2013 przez zieloniutkii Cytuj Link to post Share on other sites
Abizer 241 Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Szczerze polecam Enermax UCTB 12. Mam takich 6 w w budzie i bardzo sobie chwalę. Cena na prawdę przystępna jeżeli weźmiemy pod uwagę jakość wykonania i kulturę pracy. Łożysko twister sprawuje się świetnie tzn nie słychać go w ogóle; brak jakiegokolwiek terkotania czy innych nieporządanych dźwięków. Srebrna perforowana ramka ładnie się prezentuje. Fajna jest ta opcja, że jak chcesz wyczyścić wentyl to poprostu wyciągasz śmigło, bez żadnego rozkręcania. Generalnie cicho i chłodno. Jestem cichofilem i te wentylatory mnie zadowoliły. Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Abizer Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts