Skocz do zawartości

Lekki firewall i anty-virus na 1GB ramu

Recommended Posts

Witam ,

Mam laptop a także ma on 1GB ramu , trochę stary bo procek to Celeron M a system to XP a grafa jakaś tam zintegrowana i właśnie mam z tym problem. Laptop cienki itp ale najgorzej z ramem bo ostatnio po zainstalowaniu najnowszego AVG i Comodo komp tak mulił i się włączał chyba z 20 minut a czasami nawet nie chciał się w ogolę włączyć bo tyle ramu żarło  :(. I teraz pytanie czy może ktoś polecić jakiś lekki firewall i Anty Virus tak żeby komfortowo można było ten laptop używać ? 

Pozdrawiam

http://xubuntu.org/getxubuntu/

proponuje zmienic system na cos nowoczesnego i szybszego. Nie potrzebujesz tu antywirusa a dobry firewall jest wbudowany. Oczywiscie system jest w pełni spolszczony.

Ramu bierze mniej niz XP a interfejs mozesz sobie pod siebie skonfigurowac. Konsoli nie musisz znac, wszystko lacznie z instalacja oprogramowania robisz klikajac.

Utworz 3 partycje. Pierwsza z punktem montowania /

druga jako swap

i trzecia z punktem montowania /home

Pierwsza niech ma z 10 GB

swap daj 2 GB

reszta na home gdzie bedziesz trzymac swoje pliki.

Na linuxie to ja się znam i nie nie zainstaluje go bo chciałbym także w niektóre gierki pograć pod windą w które nie odpalą się pod wine albo innej podobnej aplikacji.

A co myślicie o avira + jakiś lekki firewall ?

Avast to normalnie boki zrywać to już wolę wrzucić s powrotem tego AVG , już nic nie mówiąc że avast pewnie by mi zmulił i zabił swoją kompatybilnością laptopa.

ZoneAlarm do lapka to kiepski pomysł. Popularne są BSOD po każdym wybudzeniu i ogólnie ZA jest bardzo niewygodny.

No to pozostaje comodo firewall. Jak dla mnie ZA jest wygodniejszy od comodo firewall, ponieważ ma bardziej intuicyjny interfejs. Do tego zużywa 30 MB pamięci RAM.

Edytowane przez retigon
  • 4 tygodnie później...

webroot

Minimum System Requirements
Intel®Pentium® /Celeron® family, or AMD® K6/Athlon™/Duron™ family, or other compatible processor
128 MB RAM (minimum)
10 MB Hard Disk Space
Microsoft® Internet Explorer® 7.0 and higher, Mozilla® Firefox® 3.6 and higher (32-bit only)
Google Chrome™ browser 10.0 or higher
Apple® Safari® 5.0.1 or higher
Internet access

nie powinien zamulać ci kompa

jest wersja trial niewiem na ile

najtańsza wersja jest za 40$ i jest dla 1 komputera

a kompletna wersja z wszystkim jest za 80$ i dla 5kompów

• 1 miesiąc temu...