Skocz do zawartości

Luźne rozmowy o urządzeniach mobilnych

Recommended Posts

Połączyli tematy i sie syf zrobił. I jak mierzycie tą waszą jakość wykonania. HOX też niby ma taką super jakość wykonania a odciski zobaczę szybciej na nim niż na Samsungu. Chodzi o to czy jest matowa, świecąca czy o co wam chodzi bo tego nie mogę załapać...

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalk 4

Połączyli tematy i sie syf zrobił. I jak mierzycie tą waszą jakość wykonania. HOX też niby ma taką super jakość wykonania a odciski zobaczę szybciej na nim niż na Samsungu. Chodzi o to czy jest matowa, świecąca czy o co wam chodzi bo tego nie mogę załapać...

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalk 4

A tam odciski, mi w S2 odlazła farba z ramki nawet w bumperze. :D

@UP

Mnie też cyferki nie rajcują, ma płynnie działać i tyle.

Jak to po co - Android 4.4 Kitkat - czy ktoś się łudził, że Andrut 4.4 będzie miał takie same wymaania jak 4.3 ? Od początku wiadomo było, że 3GB RAM i mocniejszy procesor będzie potrzebny. W Nexus 5 wsadzili tylko 4 rdzenie ale taktowane 2.23 GHz.

Czuję, ze moje złośliwości i żarty moga sie spełnić - Android 5 na 16 rdzeniach i 8 GB RAM - serwerowe Xenony przerobimy na Mobile i gotowe :) :)

Google jest bogatsze od Cannonical zatem siłą rzeczy ma inne możliwości. Do tego Samsung tworzy swój oddzielny system o nazwie Tizen - a ta firma również ma więcej kasy. O Microsofcie nie wspomnę... Niemniej każda konkurencja to coś dobrego na rynku, nawet jeśli to słaba, jak Forefox OS, konkurencja (oczywiście - Ubuntu Phone od Firefox OS będzie lepszym systemem mobilnym, tak sądzę).

I dla tego w segmencie tanich smartfonów Android zaczyna przegrywać z kretesem z WP. Nie ma siły - jak do płynnego działania potrzebny jest mocny - czytaj drogi sprzęt - to taka Nokia z L520 czy HTC 8S stają się znacznie lepsze. A na rynkach "ubogich" cena to podstawa. Klient mając kupić za tę samą kase smrtfon z WP, który chodiz płynnie i bez zacięć lub jakiś zacinający się sprzęt z Androidem bez wahania wybierze WP. Widac to w Polsce i wielu innych, krajach - im biedniejsze tym więcej telefonów z WP.

Zreszta Microsoft to dostrzegł i ma zamiar skupić się na tanich smartfonach i na rynkach rozwijających się. Jak zrobią to szybko i z głową - to zdobędą ogromny rynek. Sama Rosja, Indie, Ameryka Południowa to gigantyczny rynek. 

No, a optymalizacja aplikacji na wp8 jest idealna. hhehehe
yyy co ma piernik do wiatraka?.. mówimy o:

To nie google ma się obudzić tylko producenci smartów

ale specjalnie dla ciebie se7enfiy mam wymieniać wady WP8 za każdym razem kiedy coś jest nie tak z androidem albo coś niekorzystnego nt Google idzie?... tak to ma działać? może dla przeciwwagi wymieniać wady iOS, BadaOS, Symbian, Java, i co tam jeszcze jest?.. śmieszny jesteś...

Ale wracając do rozmowy (bo to wyżej to jakaś komedia)... myślicie, że jakikolwiek inny system mobilny ma jeszcze rację bytu na rynku?

IMO z jednej strony ludzi nudzi monotonia - dlatego zmiany - w tym zmiany systemów mobilnych są logicznie uzasadnione...

... z drugiej strony człowiek się przyzwyczaja - zbyt duże zmiany powodują frustrację i generalne niezadowolenie.

Jest jeszcze trzecia strona - nowe systemy są "nowsze" - głupie stwierdzenie, a jednak... im nowszy system tym jego możliwości mogą być większe - mówimy tutaj o jądrze systemu - tym który już żaden z producentów nie może zmienić (MS to zrobił w przejściu WP7 > WP8 i stracił wiarygodność wśród swoich klientów) - taka zmiana wiązałaby się z niekompatybilnością istniejących aplikacji... jednak mogłaby wydajnościowo popchnąć system na wyższy lewel...

...takie tam moje rozważania.

1. To ze Google ma kase nie znaczy ze wypuścić musza cos dobrego - przyklad Windows Vista.

A od kiedy Vista to produkt firmy Google? To dzieło M$, które równie dobrze może popełnić kolejnego "babola" w segmencie urządzeń mobilnych... Zresztą już popełniło - jest nim Windows RT.

specjalnie dla ciebie

Nie odwracaj kota ogonem!

IMO z jednej strony ludzi nudzi monotonia

Monotonia to tylko i wyłącznie M$ i jego kafelki, których niczym nie da sie zastąpić. Google... Android to szeroki wybór możliwości personalizacyjnych telefonu łącznie z zastąpieniem tradycyjnych ikon, skrótów i wingetów kafelkami. Czy w druga stronę się tak da - czy na Windows Phone mogę mieć normalne ikony?

nowe systemy są "nowsze" - głupie stwierdzenie, a jednak... im nowszy system tym jego możliwości mogą być większe - mówimy tutaj o jądrze systemu - tym który już żaden z producentów nie może zmienić

Jądrze? Ha! Jądro typu "Linux", jądro typu "iOS" oraz jądro typu "Windows" - pierwsze można zmieniać jak się chce... no, prawie... ale kolejnych już nie, nieprawdaż? Nawet Firefox OS (swoja droga - dostał aktualizację do wersji 1.1) czy Ubuntu Phone, nie mówiąc o Tizen'ie, to ciągle jądro typu "Linux" 8-)

jednak mogłaby wydajnościowo popchnąć system na wyższy lewel...

Lepsza optymalizacja tego, co już jest może tego dokonać bez takiej "rewolucji" o jakiej piszesz, nieprawdaż? Edytowane przez Igorrodz