BARTOL48 818 Napisano 4 Października 2013 Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Zaraz zaraz, tylko nie demonizujmy tak straszliwie androida Straszliwe demonizowanie? To tylko stwierdzenie, że system nie zabezpiecza użytkowników i trzeba uważać na wirusy. gdyby WP dać nagle taką samą popularność jaką ma andek w przeciągu miesiąca pojawiła by się cała masa wirusów Coś mogło by się pojawić lecz apki są weryfikowane i byle co nie wejdzie do sklepu. Nie zweryfikowanych plików nie da się zainstalować. Druga sprawa to, że większość użytkowników nie jest maniakami i normalnie korzysta z telefonu. Jak wyjęli z pudełka tak korzystają z tego, zainstalują pare programów i tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
WombaT 3 Napisano 4 Października 2013 Udostępnij Napisano 4 Października 2013 To, że aplikacje są weryfikowane nic nie zmienia tak na prawdę. Bo co z tego? Znajdą się dziury w samych aplikacjach i systemie, a do zarażenia dojdzie np po otwarciu zainfekowanego pliku czy witryny www. Instalacja aplikacji to nie jedyny sposób na atak. Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 4 Października 2013 Udostępnij Napisano 4 Października 2013 (edytowane) To, że aplikacje są weryfikowane nic nie zmienia tak na prawdę. nie chodzi czy są czy nie są... chodzi o to JAK są weryfikowane. Znajdą się dziury w samych aplikacjach i systemie zawsze... pytanie czy podamy je programistom na tacy czy nie. Instalacja aplikacji to nie jedyny sposób na atak. wymień kilka innych sposobów - napisz jaki jest twoj ulubiony i dlaczego. Edytowane 4 Października 2013 przez ArioX Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 4 Października 2013 Udostępnij Napisano 4 Października 2013 wymień kilka innych sposobów Ot choćby podczas przeglądania strony internetowej, która jest niebezpieczna. @Dla fanów HTC - czy firma zostanie jednak sprzedana? http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,HTC-wycofa-sie-z-rynku-smartfonow,wid,16040760,wiadomosc.html Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 4 Października 2013 Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Czytałem, że Microsoft chce pomóc HTC - bo planują się wycofać z z telefonów WP - MS ma obniżyć cenę licencji lub nawet zrezygnować z opłat. Chodzi o to, by jedynym producentem nie została Nokia czyli sam MS - co by znacznie utrudniło popularyzację WP na świecie. Nie zdziwił bym się jak by MS dofinansowal HTC lub wręcz go wykupił. :) Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Ot choćby podczas przeglądania strony internetowej, która jest niebezpieczna. kolega napisał kilka. Chciałem je poznać a żeby się przed nimi na moim pieknym Nexus(7)ku bronić Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 http://blog.gsmarena.com/almost-all-android-makers-cheat-on-benchmarks/ I jak to jest oszukiwanie? Powinno to być w każdym benchmarku że wskakuje na max taktowanie. Bo albo bateria trzyma 3h bo trzymamy ciągle 2000MHz albo 30h bo jest oszczędzanie energii i gdy nie potrzeba to zwalnia. A w benchmarkach sprawdzamy wydajność czyli jak procek działa na 2000MHz a nie jak dobre jest oszczędzanie energii... 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Kiciuk 45 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Ot choćby podczas przeglądania strony internetowej, która jest niebezpieczna. a to nie tak że żeby coś takiego zadziałało to musi być atak typu drive-by-download gdzie exploit zainstalowałby aplikację/certyfikat ? na WP nie zainstalujesz niczego z poza sklepu=może se pobrać ale sie nie zainstaluje Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Da się - trzeba pokombinować ale się da. Niemniej jednak zwykły użytkownik np. Konta Developerskiego i odblokowanego telefonu mieć raczej nie będzie. :) Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 (edytowane) Da się - trzeba pokombinować ale się da. Niemniej jednak zwykły użytkownik np. Konta Developerskiego i odblokowanego telefonu mieć raczej nie będzie. ale tu nie o to chodzi - mówimy o normalnych użytkownikach - z resztą nawet mając konto developerskie nie wiem czy nie masz do tego stopnia okrojonego zakresu ingerencji, że takie coś jest możliwe. Zobacz sobie, że właśnie dlatego nie ma klawiatury Swype na WP8 - MS nie daje dostępu do czegokolwiek co może czytać twoje informacje. (poza aplikacjami pochodzącymi od nich samych) http://www.windowsphone.com/pl-pl/store/app/slydr/cdf7517e-ec98-e011-986b-78e7d1fa76f8 Slydr /kontekst: odpowiednik Swype/ nie może zastąpić klawiatury systemowej (Windows Phone na to nie pozwala). Jestem strasznie śpiący - jeśli moja wypowiedź jest stylistycznie niepoprawna to wybaczcie. Edytowane 5 Października 2013 przez ArioX Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 może se pobrać ale sie nie zainstalujeNie trzeba instalować żadnej aplikacji, aby otrzymać z sieci wirusa / trojana etc który narobi nam szkód przecież, co nie? Wystarczy tylko surfować po niebezpiecznych wodach i zbyt wysokich falach... Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 6 Października 2013 Udostępnij Napisano 6 Października 2013 (edytowane) Tekst godny... Ciebie... Mówimy o tym do czego dostęp daje system mobilny i jakie to niebezpieczeństwo może za sobą nieść - to nie PC... Nie cytuj całych postów // jg Edytowane 7 Października 2013 przez jacekgothic Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 6 Października 2013 Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Niby nic nowego,ale warto spojrzeć http://www.anandtech.com/show/7384/state-of-cheating-in-android-benchmarks Cytuj Link to post Share on other sites
14r33k 272 Napisano 6 Października 2013 Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Lista połówek (Other Half) do Jolli http://jollatides.com/2013/10/03/other-half-lets-prioritise/ Cytuj Link to post Share on other sites
WombaT 3 Napisano 7 Października 2013 Udostępnij Napisano 7 Października 2013 wymień kilka innych sposobów - napisz jaki jest twoj ulubiony i dlaczego. Otwarcie zainfekowanego pdfa/doca/jpg/whatever w podatnej aplikacji; Wejście na stronę www która załaduje szkodliwy kod wykorzystując dziury w zabezpieczeniach przeglądarki; Błąd zabezpieczeń w obsłudze np nfc czy blutututu; Błąd w aplikacji sms/mms pozwalający na prawie wszystko; Można sobie tak gdybać. We wszystkim może być błąd i tylko kwestia czasu kiedy komuś się będzie chciało i coś takiego znajdzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 7 Października 2013 Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Właśnie tak. Zatem nie znany jest dzień ani godzina kiedy jakiś ktoś to wykorzysta do swoich niecnych celów. Przeczytałem informację, jakoby HTC było nakłaniane przez M$ do stworzenia smartfona ze swoistym dual boot czyli user miałby decydować przy uruchamianu telefonu czy ma mu sbotować się Android czy Windows Phone 8. Niech sobie M$ chce ale nie sądzę aby Google się zgodziło to raz a dwa musiałby to być dwurdzeniowy smartfon bo na czterordzeniowym jak na razie WP8 nie działa. No i zasoby pamięci wbudowanej byłyby dzielone co nie wróży nic dobrego gdyż wtedy albo niewiele zostanie albo będzie musiało tej pamięci wewnętrznej być dużo, co zwiększy cenę takiego urządzenia... http://www.telix.pl/artykul/czy-htc-stworzy-urzadzenie-dual-boot?-3,57269.html Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 7 Października 2013 Udostępnij Napisano 7 Października 2013 (edytowane) Highly unlikely... Niepotwierdzone przez MS czy HTC informacje rodem z pudelka... http://wpworld.pl/30229/trwaja-rozmowy-pomiedzy-microsoftem-a-htc-ktore-rozwaza-rezygnacje-z-wp/ Mówi się też o tym, że obecny EVP oddziału systemów operacyjnych w Microsoftcie, Terry Meyerson, namawia HTC do tego by Windows Phone obecny stał sie w ich urządzeniach jako „drugi system.” Nie wiadomo czy mowa tutaj o sytuacja, w której użytkownicy do dyspozycji mieliby po prostu dual/multi-boot czyli dwa systemu na jednym urządzeniu, czy też produkowano by dwie wersje tego samego smartfona zarówno z WP jak i Androidem. Edytowane 7 Października 2013 przez ArioX Cytuj Link to post Share on other sites
14r33k 272 Napisano 7 Października 2013 Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Koniec Symbiana jednak trochę szybciej: http://www.symbianmobile.pl/nowosci/nokia-zamyka-sklep-od-1-stycznia-dla-aktualizacji-oraz-nowych-aplikacji-symbian.html I jeszcze petycja: http://www.change.org/Petitionen/nokia-corporation-microsoft-corporation-release-symbian-source-code-make-it-open-source-release-latest-update-builds-save-the-environment http://www.change.org/petitions/nokia-keep-nokia-store-open-don-t-stop-symbian-meego-developers-from-creating-new-applications-updates Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 7 Października 2013 Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Miałem symbiana przez kilka ładnych lat i ani razu nie korzystałem ze sklepu 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 7 Października 2013 Udostępnij Napisano 7 Października 2013 W końcu muszą zakończyć - przecież wiedomo było, że taki dzień nadejdzie. Nie wiem co co taki krzyk. Android 1.5 też nie jest juz wspierany MS-DOS czy Windows 3.x lub 95 też nie. Każdy produkt ma okreslony cykl życia. Tez miałem pare telfonów na Sybianie i nie pobrałem ani jednaj aplikacji ze sklepu Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 7 Października 2013 Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Lumia 920 jest porównywana z iPhone jeśli chodzi o jakośc wykonania. Plastik w Lumi to zupełnie inna bajka. Spasowanie i jakość jest genialna. Tu nie ma się do czego przyczepić. Samsung nie słynie z jakości wykonania - moja Lumia 720 jest lepiej wykonana i z lepszych materiałów niż Galaxy S4 - mam oba więc mogę porównać. Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Lumia jest 100x lepiej wykonana od iPhone. Dlatego moja żona swojego iP5 na L720 wymienila No i z powodu baterii Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) 100x lepiej? Nie przesadzaj. To jakbym powiedział że HTC One X jest tyle razy lepiej wykonany. iPhone 5 jest wykonany perfekcyjnie, a jak masz jakieś wady to zgłaszasz na gwarancji i mają to naprawić, proszę nie pisać takich bzdur. W każdym modelu zdarzają się sztuki wadliwe. Edytowane 8 Października 2013 przez Salem Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 @up przecież tak się tylko mówi '100 razy lepiej'. A może 56x? Nie chodzi też o wady fabryczne bo to może się zdarzyć ale o całą konstrukcję i użyte materiały (nie twierdze ze w iPhone użyto złe materiały). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Figure of speech Salem. BARTOL48 ci wyjaśnił o co mi chodzi (dziekuję). Next time będę pisał specjalne tłumaczenie dla tych którzy przenośni nie rozumieją A teraz reasumując. iP5 jest kapitalnym smartfonem, tyle ze mojej żonie bardziej podoba sie 720tka ponieważ ONA (w sensie: moja żona) uważa, że L720 stwarza wrażenie solidniejszej i smuklejszej. Do tego bateria wg niej lepiej trzyma. No i sam fon jest bardziej elegancki, twarzowy i ogólnie ładniejszy. Czy ta odpowiedź jest satysfakcjonująca Salem? Edit: a dodam jeszcze że moja żona jest osobą niepodatną na namowy innych. Po prostu sama wzięła do ręki 720-tkę i tak stwierdziła Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts