Skocz do zawartości

różnica między B960 i i3-2310m

Recommended Posts

Witam. Posiadam Acera E1-531g z procesorem Pentium B960, i grafiką 620m

Zastanawia mnie, czy moge włożyć do lapka procesor i3 2310m, wg. tego wykresu jest to osgiąglane http://www.cpu-world.com/Sockets/Socket%20G2%20(rPGA988B).html Jednak na stronie intela są jakieś róznice w nazwach socketu.

I również czy róznica w grach, jak i surfowaniu po internecie będzie widoczna ? Czy może nie warto wydawać pieniędzy na i3 tylko dołożyć do i5 ?

http://allegro.pl/intel-i5-3210m-sr0mz-i3290844923.html

Edytowane przez Beznogi

Ty, a po co chcesz zmieniać? Te procki to praktycznie to samo pod wzgledem wydajnosci z czego pentium ma przewage w zadaniach jednowątkowcyh. Już lepiej wziąć tego i5, wtedy bedzie lepiej chociaz wątpie zebys odczuł znaczny skok w działaniu systemu. Chyba, że konwertujesz muze, obrabiasz zdjecia czy edytujesz filmy to taka zmiana jak najbardziej ma sens. Gier też to za bardzo nie przyspieszy bo porównywałem dzisiaj z rana b970 z i5 3210m i wydajność przy gf 620 była nieznacznie wieksza na korzysc i5. B970 jest odrobine lepszy od b960. Przykład na 3DMark Vantage - P Result no PhysX 1280x1024

b970 - 3550 pkt

i5 - 3960 pkt

Edytowane przez pocio
Nadużycie argumentu
No to taką odpowiedź właśnie mi chodziło,

Nie wiem czy wiesz, ale brakuje mi tutaj istotnej uwagi. 

Między mobilnymi prockami można łatwo zauważyć:

Pentium 2c/2t 

i3 2c/4t

i5 2c/4t +boost.

To zastanowie się nad Ivy i5. Słyszałem również że mobilne i5, są bardzo dobrymi procesorami, porównywalne do tych deskoptowych.

W takim razie zweryfikuj to z powyższą ściągawką. Mobilne i5 to mobilne i3 z opcjonalnie zwiększanym taktowaniem, które i tak odstaje od desktopowego i3 (a gdzie tutaj mowa o i5...). 

Powiem tak.. Jeżeli nie uzywasz lapa do autocadów itd to nie ma sensu zmieniać. P b960 ma wydajność na poziomie destkopowych c2d e7600, a zadaniach jednowątkowcych bije quada q6600. Dopiero i5 przyniesie Ci zmiane, ale jezeli nie robisz nic konkretnego to nie zmieniaj.

To żeś się kolego popisał... Rdzeń jest delikatnie wyżej taktowany z tąd ta różnica ( na poziomie błędu pomiarowego). To tak jak testując jeden rdzeń wygra i3 2120 w stosunku do i5 2300. Takie porównanie nie ma sensu i przy np. grach czy programach nie ma żadnego przełożenia( większość wykorzystuje 2< rdzeni) . I o to tutaj chodzi. Idiotyczne porównania trzeba tępić i moim zdaniem Walker zrobił to co powinien.

Edytowane przez R-Koniu
  • Popieram 2

Przy gf 620m różnica względem i5, a b960 jest praktycznie żadna jeżeli chodzi o gry. Przeczytaj temat od początku. Sytuacja zmieniłaby się gdyby autor w lapie miał jakieś 660m, albo 740m.

Siedzę teraz na bieżąco w testach bo sam teraz chce wyrwać tanio coś na b960 jako zabawkę.

Edytowane przez pocio