Skocz do zawartości

Podkręcanie C2D E7500

Recommended Posts

Panowie eksperci od O/C mam do was prośbę?

Jak podkręcić E7500 na płycie ASUS P5Q pro żeby praca była stabilna,o/c interesuję mnie 3,7GHz chciałby żeby mi któryś z kolegów pomógł w ustawienia

BIOSU,wiem że każdy procesor typu E7500 jest inaczej podatny na O/C dlatego chciałbym dopasować swoją częstotliwość do takiej granicy żeby praca jego była stabilna przy maksymalnym obciążeniu

Dane techniczne mojego kompa

C2D E7500

Geil ultra 2x2GB DDR2 800mHZ CL4

zasilacz tagan 600W

ASUS P5Q-Pro

Wentylator na CPU-Frezer 7 Pro

Masz wystarczające chłodzenie do kręcenia tego procesora. :)

Za niecałe 200 zł jest Scythe Mugen 2 - jedno z najwydajniejszych i najcichszych chłodzeń, potem coolery Noctua o podobnej wydajności, ale cichsze, a na końcu Polimatech Megashadow. Lepsze chłodzenie może zapewnić już tylko woda i ciekły azot. :o

Żeby uzyskać 3,7GHz ustaw FSB na ~333MHz i ustaw dzielnik FSB-RAM tak, żeby taktowanie RAMu było jak najbliżej nominalnych 800MHz, najlepiej ciut więcej, ale timingi mogą tego nie wytrzymać. Zajmij się kręceniem "jutro", a teraz się wyśpij, żebyś nic nie popsuł. :menda:

witam dzisiaj takie wyniki

11x355=3905mhz1,40000v ram taktowanie 853mhz temperatury nie przekraczały 60 stopni chłodzenieThermalright Ultra-120 eXtreme Rev. A Fander Edition moge zamontowac z drugiej strony wiatrak 120x120 cooler master czy to cos da prosze o wasze zdanie

http://img52.imageshack.us/img52/5637/t ... ghz14v.png

http://img32.imageshack.us/img32/743/zdjcie009mz.jpg

• 4 tygodnie później...

Ja mam tego samego proca mobo też p5q, chłodziwo coolermaster hyper tx3 za 60zł:wariat: Procek na co dzień 400x10 na 1.3v, a max jakie uzyskałem to 4455mHz przy fsb 405x10 i 1,4v. Na benchItcie są screeny więc nie będę wklejał;) Wyłącz te wszystkie zjeżdżacze mnożników itp. napięcie fsb 1.2v, nb 1,2, sb 1,5 na ramie ustaw strap 400 i najniższy dzielnik. jaki masz zasilacz? Duże skoki napięć na vcore??