stasimon 4 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Witam, Poskładałem ostatnio komputer i mam z nim same problemy! Najpierw okazało się, że zasilacz jest uszkodzony a teraz zauważyłem coś podobnego z kartą graficzną. Gdy komputer nie jest wykorzystywany na maxa w grach lub benchmarkach wszystko jest ok. Jeśli uruchomie jakąś grę, occt (tryb gpu) lub 3dmark11 i użycie karty graficznej wzrasta, słychać z niej takie jakby syczenie/szumienie. Słychać jakby przepływ prądu, coś jakby stanąć pod kablami wysokiego napięcia (to samo miałem w zasilaczu tylko w grafice jest ciszej) Nie jest to szum wiatraków bo je zatrzymałem palcami. Czy to jest normalne? Włożyłem kartę kolegi - gtx260 i nie słyszałem żadnych podobnych dźwięków! Dodatkowo czasami 1 wiatrak zaczyna jakby stukać, po zatrzymaniu go działa chwilę normalnie i stukanie wraca. Zdarza się to raz na jakiś czas - mowa o wiatraku, ten dźwięk karty jest zawsze gdy jest ona obciążona. Pytanie czy to jest normalne czy powinienem kartę reklamować? Mój sprzęt to: Asrock 970 Extreme 3, Amd Phenom II 965, 8GB DDR 3 Patriot, Gigabyte Gtx660, zasilacz Fragtal Integra R2 750W Cytuj Link to post Share on other sites
polish95 80 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Skoro takie cuda się dzieją to bez zastanowienia oddaj na gwarancje. Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Czasem pod obciążeniem syczą kondensatory ale powinno to być ledwo słyszalne Cytuj Link to post Share on other sites
stasimon 4 Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 To nie jest takie bardzo głośne w przeciwieństwie do zasilacza. Jak było obciążenie mocne w grach to zasilacz było słychać siedząc przy biurku. Z grafiką jest tak, że słychać ją jak się schylę pod biurko i będę nasłuchiwał przy bocznej klapie. Wtedy ją słyszę mimo 8 wentylatorów i jednego na tej bocznej klapie. Kupiłem sprzęt 1,5 tyg temu na amazon.co.uk (mieszkam w właśnie w UK) i jakby co mogę go odesłać do 15 czerwca. Tylko czy jako powód reklamacji mogę podać syczenie kondensatorów jeśli nie jest bardzo głośne? Zdziwiło mnie to, że na kolegi Gtx 260 wszystko działało ciuchutko (no może poza wentylami bo te działały jak odkurzacz), nie było słychać żadnego syczenia. Cytuj Link to post Share on other sites
Lipton 517 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Mam ten sam problem z tą samą kartą. Dłuższy temat o tej sprawie poruszyłem na forum laba. Nic nie daje zmiana kabli itp. Syczenie dobiega, albo z lutowania sekcji zasilania, samej sekcji lub lutów kostki 6-pin. Sam zastanawiam się nad odesłaniem karty, po prostu boję się zwarcia Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 jak kupiłeś na amazonie, nie wiem jak jest w uk ale na amazon.com USA dział gwarancyjny to wzór do naśladowania! niema żadnych kłopotów z reklamowaniem czegokolwiek więc spokojnie możesz podać powód syczących kondensatorów Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts