matmax95 0 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Witam, kieruje szybkie pytanie do was: Czy opłaca mi się sprzedać tego laptopa: Core 2 Duo T5750 2GHz 2 GB Ram 320 GB Dysk geforce 9300m 256 Vram ekran 15,4 cala model: Asus X53S i kupić nowego, ponieważ w powyższym laptopie popsuła się bateria i ogólnie niejestem zadowolony z pracy na nim - mianowicie mocno hałasuje i przegrzewa się. Jakie jest wasze zdanie? Dziekuje za odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
graficzek 0 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Zdecydowanie tak, skoro niewygodnie się pracuje Hałas związany jest z przegrzewaniem się "środka", a im starszy laptop, to ma w sobie więcej kurzu. Polecam wyczyścić ten boczny radiator (czasami dziwniej umiejscowiony). Teoretycznie można oddać do "specjalisty", jednak najszybszy jest domowy sposób z odkurzaczem... Ew. można też wymienić pastę termoprzwodzącą. Mi też niestety baterie padały jak muchy. Po modelu obstawiam, że już jest bardzo ciężko dostać nową i oryginalną baterię, a w związku z tym zapewnie będzie droższa niż korzyści z niej. Z drugiej strony jak lapek nie jest "zajechany" to można mu dać drugą szanse. Edytowane 30 Maja 2013 przez graficzek Cytuj Link to post Share on other sites
matmax95 0 Napisano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 A gdybym zdecydował się sprzedać to ile pieniędzy bym dostał i jaki laptop najlepiej za tą kwotę kupić? Mógłbym dołożyć do jakiegoś laptopa za 1200 zł. Jaki model proponujecie? Cytuj Link to post Share on other sites
graficzek 0 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Niestety nie wiem, nie znam się na używkach, ale z tą nieszczęsną baterią (mogę sie mylić) to od 350 do 500 PLN. Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 za 1250-1300 dostaniesz coś z pentiumem dual core. za 1100-1200 dostaniesz cośz celeronem dual core, który ma podobną wydajność do twojego laptopa Cytuj Link to post Share on other sites
matmax95 0 Napisano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 http://www.ceneo.pl/19854668 a co myślicie o tym wyborze, jest na niego fajna promocja a ten procek jest bardzo dobry w testach Cytuj Link to post Share on other sites
graficzek 0 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Mam nadzieję, że masz świadomość, że os-em na tym lapku jest Linux, kwestia przyzwyczajenia i wyobru, znajomości wad i zalet, jak nie jest przeciwskazaniem to nie jest żadnym problemem. Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Procesor amd a4-3305 ma wydajność na poziomie celerona dual core, z tym, żę ma szybszą znacznie grafikę zintegrowaną. Jednak w tej cenie można dostać laptopa z celeronem i jeszcze wydajniejszą grafika dedykowaną http://www.x-kom.pl/p/137790-notebook-laptop-15-6-lenovo-ibm-g580-1000m-4gb-500-dvd-rw-gf710m.html?ref=100421822&sm12=MzA=&ts=1369929786&token=98fac30f478175dba1291e66dfa8d22c albo jesli nie zależy ci na wydajności grafiki to cośz pentiumem dual core @down nic przecież nie dopłacasz bo są w tej samej cenie co lapki z a4-3305 Wycenić ci lapka nie potrafię. Zgubiłem kryształową kulę, w której mógłbym sobie go obejrzeć. Edytowane 30 Maja 2013 przez Synergia Cytuj Link to post Share on other sites
matmax95 0 Napisano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 lenovo są dobre laptopy ale niechce za dużo dopłacać ile mogę realnie dostać kasy za mojego lapka, posiada on jeszcze rok gwarancji lecz niema baterii Cytuj Link to post Share on other sites
michalschulz1 210 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Skoro jest jeszcze na gwarancji, to dlaczego go nie oddasz? Baterię wymienią, z kurzu wyczyszczą. Cytuj Link to post Share on other sites
matmax95 0 Napisano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 w sklepie w którym kupowałem mówią że na baterie jest oddzielna gwarancja do pół roku Cytuj Link to post Share on other sites
miglanc 9 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 z baterią się zgadza. w większości przypadków okres gwarancji baterii trwa 6 miesięcy. Co hałasu i przegrzewania. Czy występowało to jak był nowy?Przez przegrzewania rozumiesz że jest ciepły czy następuje wyłączenie? Jak się wyłącza to do serwisu - jest to winna kurzu który osłabił chłodzenie, wyczyszczą i będzie dobrze.Jak się nie wyłącza to możesz reklamować że jest głośny - ale nie wiem jak to rozpaczą. mogą powiedzieć że się mieści w graniach głośności i tyle. Zakurzenie komputera nie wiem jak jest traktowane na gwarancji. Moim zdaniem tak czy siak - gwarancja. Nawet jeżeli wyczyszczenie z kurzu nie wchodziłoby w zakres gwarancji , przedstawią Ci opcję odpłatnego wyczyszczenia, kwoty niewielkie rzędu~120 PLN. Bateria nowe na allegro do Twojego modelu są w przedziale 130-170 PLN - sugeruję zakup. Mógłbym dołożyć do jakiegoś laptopa za 1200 zł. Jaki model proponujecie? Wartość Twojego laptopa obecna to około 1000 zł za sprawny model. Moim zdaniem sprzedaż go i kupno innego nie jest opłacalne. Kupisz sprzęt bardzo podobny do obecnego. Oddaj na gwarancję, zakup nową baterię i sprawdź jak będzie. Jak dalej źle to go sprzdaj - za sprawny laptop< raczej go wyczyszcza w serwisie > i z nowa baterią cenę uzyskasz wyższa aniżeli sprzedając niejako niestabilny egzemplarz bez baterii 1 Cytuj Link to post Share on other sites
matmax95 0 Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 wielkie dzięki za rzetelną odpowiedź, teraz wiem co zrobić - kupie baterie a w przyszłości także podstawkę chłodzącą a z wymianą modelu się wstrzymie dopóki niebęde miał dość kasy żeby dołożyć do znacznie wydajniejszego Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts