Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

kieruje szybkie pytanie do was:

Czy opłaca mi się sprzedać tego laptopa: 

Core 2 Duo T5750 2GHz

2 GB Ram

320 GB Dysk

geforce 9300m 256 Vram

ekran 15,4 cala

model: Asus X53S

i kupić nowego, ponieważ w powyższym laptopie popsuła się bateria i ogólnie niejestem zadowolony z pracy na nim - mianowicie mocno hałasuje i przegrzewa się.

Jakie jest wasze zdanie? Dziekuje za odpowiedzi.

Zdecydowanie tak, skoro niewygodnie się pracuje ;)

Hałas związany jest z przegrzewaniem się "środka", a im starszy laptop, to ma w sobie więcej kurzu. Polecam wyczyścić ten boczny radiator (czasami dziwniej umiejscowiony). Teoretycznie można oddać do "specjalisty", jednak najszybszy jest domowy sposób z odkurzaczem... Ew. można też wymienić pastę termoprzwodzącą.

Mi też niestety baterie padały jak muchy. Po modelu obstawiam, że już jest bardzo ciężko dostać nową i oryginalną baterię, a w związku z tym zapewnie będzie droższa niż korzyści z niej.

Z drugiej strony jak lapek nie jest "zajechany" to można mu dać drugą szanse.

Edytowane przez graficzek

Procesor amd a4-3305 ma wydajność na poziomie celerona dual core, z tym, żę ma szybszą znacznie grafikę zintegrowaną. Jednak w tej cenie można dostać laptopa z celeronem i jeszcze wydajniejszą grafika dedykowaną

http://www.x-kom.pl/p/137790-notebook-laptop-15-6-lenovo-ibm-g580-1000m-4gb-500-dvd-rw-gf710m.html?ref=100421822&sm12=MzA=&ts=1369929786&token=98fac30f478175dba1291e66dfa8d22c

albo jesli nie zależy ci na wydajności grafiki to cośz pentiumem dual core

@down  nic przecież nie dopłacasz bo są w tej samej cenie co lapki z a4-3305

Wycenić ci lapka nie potrafię. Zgubiłem kryształową kulę, w której mógłbym sobie go obejrzeć.

Edytowane przez Synergia

z baterią się zgadza. w większości przypadków okres gwarancji baterii trwa 6 miesięcy.

Co hałasu i przegrzewania. Czy występowało to jak był nowy?
Przez przegrzewania rozumiesz że jest ciepły czy następuje wyłączenie?

Jak się wyłącza to do serwisu - jest to winna kurzu który osłabił chłodzenie, wyczyszczą i będzie dobrze.
Jak się nie wyłącza to możesz reklamować że jest głośny - ale nie wiem jak to rozpaczą. mogą powiedzieć że się mieści w graniach głośności i tyle. Zakurzenie komputera nie wiem jak jest traktowane na gwarancji. Moim zdaniem tak czy siak - gwarancja. Nawet jeżeli wyczyszczenie z kurzu nie wchodziłoby w zakres gwarancji , przedstawią Ci opcję odpłatnego wyczyszczenia, kwoty niewielkie rzędu~120 PLN.

Bateria nowe na allegro do Twojego modelu są w przedziale 130-170 PLN - sugeruję zakup. 

Mógłbym dołożyć do jakiegoś laptopa za 1200 zł. Jaki model proponujecie?

Wartość Twojego laptopa obecna to około 1000 zł za sprawny model.  Moim zdaniem sprzedaż go i kupno innego nie jest opłacalne. Kupisz sprzęt bardzo podobny do obecnego. Oddaj na gwarancję, zakup nową baterię i sprawdź jak będzie. Jak dalej źle to go sprzdaj - za sprawny laptop< raczej go wyczyszcza w serwisie  > i z nowa baterią cenę uzyskasz wyższa aniżeli sprzedając niejako niestabilny egzemplarz bez baterii :) 

• Popieram 1