Rakoth 5 Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 No cóż komp jak w sygnaturce. Odpalam kompa wszystko ładnie windows startuje, mam już hasło wpisywać i pojawia się błąd keymode... Nie pierwszy to raz z tym błędem ale tym razem, komp robi reset i gaśnie. Próbuję włączyć słyszę "kopnięcie prądu" i po tym już nie startuje Gdy wyłączę zasilacz to po chwili lampka na p. glównej gasnie a gdy go włączę to się zapala(ta przy CLRTC) więc sądzę, że to raczej nie zasilacz, nie wiem czy plyta główna, karta czy może dysk. Z płytą główną juz byly problemy bo często nagle klawa albo mysz przestawały działać, to gdy odłączałem i podłączałem z powrotem to wyskakiwał bluescreen a może to coś z dyskiem. Vertex ktorego mam nie miał najnowszego oprogramowania przez co raz na miesiąc może dwa wyskakiwały bluescreeny ale to olałem. Co robić, żeby zlokalizować źródło problemu?? Nie brałem jeszcze procka pod uwagę ale chłodzenie ma dobre więc raczej to nie on Proszę o pomoc Wyłączyłem zasilacz, odczekałem chwile, włączyłem i gdy próbuję odpalić kompa to słychac spięcie, wentyle karty próbują zaskoczyć Cytuj Link to post Share on other sites
csMKJP 12 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Clear CMOS tzn - otwórz obudowę, znajdź ( z pomocą manuala od płyty) zworkę od RESETU (czyszczenia - CLEAR ;-) ) biosu - przełącz ją na trochę w pozycję reset, przełóż ponownie na stare miejsce - uruchom komputer ponownie. Edytowane 30 Maja 2013 przez csMKJP Cytuj Link to post Share on other sites
Doktorek 27 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Sprawdź napięcia miernikiem na zasilaczu ja tak swego czasu miałem na jakimś Fortonie niby zaskakiwał komp zakręcił wentylem i kapa. Po podpięciu miernika na linii 12v miałem 9 na 5v 3 i tak dalej po wymianie zasilacza komp działał jak nowy Edytowane 30 Maja 2013 przez Doktorek Cytuj Link to post Share on other sites
Rakoth 5 Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Clear CMOS zrobiłem, nic nie dało. Odpiołem karte graficzną i dalej nie zaskakuje tzn. wentyle probuja sie zakrecic ale nic nadal slychac spiecie. Spięcie słychać przy zasilaczu Proszę, pomóżcie zlokalizować źródło problemu. Ja sam stawiam na zasilacz ale nie chce tracić czasu, odeślą mi go bo okaże się że z nim wszystko ok. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts