furiousek 0 Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 (edytowane) Witam, Posiadam monitor 24cale HP LP2465. Matryca PVA o ile sie nie myle. Chce teraz zmodernizować sobie sprzęt. Monitory sa mi potrzebne do tekstu, kodowanie itd. Nie gram kompletnie.. chyba ze pasjans 2x na rok sie do grania wlicza. Troche grafika sie bawie ale w stopniu amatorskim, 2d, glownie layouty stron. Mam dylemat jak rozbudować, czy zabrac kolejne 24cale i w pion postawic, czy 24cale jakis ultra wide i normalnie obok wstawic, albo 24 cale ale nie fullhd tylko 1920x1200 cos znaleźć. Może coś podpowiecie ciekawego z własnego doświadczenia i/lub z ogolnych informacji. Budżet do 1500? Budzet plynny, standardowo jak najtaniej jak najlepiej Widzialem 24 cale z LG.. no nigdy bym z tej firmy nie wybieral, ale na matrycy AH-IPS za 700zł, podstawka do kosza bo badziew straszny ale ma mocowanie na VESA, wiec dokupilbym jakas podstawke albo zainwestowal w jakis uklad ramieniowy do sciany czy do blatu na 2/3 monitory. Jakość na szybko w sklepie dobra, kolega kupil, ale nie wiem czy zle ustawiony ale jakos literki takie rozmyte moim zdaniem. Ogolnie prosilbym o idee co wybrac dla zwiekszenia wydajnosci pracy i jakie konkretnie monitory wybrac. Dziękuje Pozdrawiam Edytowane 29 Maja 2013 przez furiousek Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 a w końcu chcesz jeden porządniejszy czy dwa typowo tekstowe? w tym pierwszym przypadku polecę NEC EA244WMi w drugim... najbardziej pasowałby tu 2x NEC E222W Cytuj Link to post Share on other sites
furiousek 0 Napisano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Chce jeden dobry do wspolki z tym co mam. 3 monitorow na chwile obecna raczej nie potrzebuje, tak wywnioskowałem. Czyli do tego HP jeden dobry. Moje pytanie lepiej jeden szeroki w poziomie czy cos innego i na pion postawic? Jakies inne propozycje niz NEC ? Z Hp jestem bardzo zadowolony ale nowego takiego samego juz nie kupie a uzywki nie chce. Czy taki tani LG da sie ustawic? czy to shitt jest i nic z tym nie zrobie? Wiem, ze do grafiki potrzebny jest dobry monitor.. a do samego tekstu nie mam bladego pojecia. Nie chce placic 1,5 -2k za monitor jesli za 700+ tez na moje potrzeby bedzie w sam raz. Tu jest problem, ze nie wiem jaki do tekstu wybrac. Moze ktos koduje i... z wlasnego doświadczenia cos podpowie. NEC widze, ze by pasowal, nie wiem jak na zywo, ale parametry i firma na plus. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 ten NEC to najlepsza rzecz jaką możesz dostać w zakładanym budżecie 1,5k jest niby konkurencyjny Eizo EV2436W ale IMO zarówno budżetowo, jak i sprzętowo NEC jest fajniejszy do tekstu co ważne to duża plamka, zresztą poczytaj, jak chcesz wiedzieć więcej: http://forum.benchmark.pl/topic/26242-faq-co-i-jak-czyli-co-trzeba-wiedzie%C4%87-kupuj%C4%85c-monitor/ a na LG, BenQ czy innym szajsungu niee, to nie to Cytuj Link to post Share on other sites
furiousek 0 Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 @drachenfeles - dziekuje z link do WIEDZY. ...a co bys powiedzial o: 1. HP 24'' LED LA2405x 2. Dell U2412M 3. Dell U2410 4. Dell U2413 5. HP LCD ZR2440w 24'' LED S-IPS 16:10 wide Ogolnie o konstrukcjach - opinie. A moze jakis 27 cali w lekko wyzszej cenie? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 1. HP 24'' LED LA2405x2. Dell U2412M 5. HP LCD ZR2440w słabizna w porównaniu do EA244WMi 3. Dell U2410 niezły, ma szeroki gamut, ale już wycofany plus ma parę wad nic nie znaczących dla zwykłego użytkownika, ale poważnych dla kogoś, kto myśli o bardziej profesjonalnym wykorzystaniu go 4. Dell U2413 następca powyższego, nie miałem w rękach, ale afaik naprawili w nim to, czego brakowało "dziesiątce", także już dobry sprzęt, tylko zastanów się nad jednym, po co ci szerokogamutowy monitor? Cytuj Link to post Share on other sites
graficzek 0 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 W przypadku Dell-a U2410 dobrze trafić na matrycę WU4-SLB1 (potem zmieniono na gorszą niestety), bo jest po prostu lepsza. Istnieją jeszcze ekonomiczne wybory typu Iiyama XB2485WS (lub droższa z pivotem to XB2485WSU). Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 W przypadku Dell-a U2410 dobrze trafić na matrycę WU4-SLB1 (potem zmieniono na gorszą niestety) tylko, że rewizja A01 jest praktycznie nie do dostania a iiyamy... serio? Cytuj Link to post Share on other sites
graficzek 0 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Wiem, też chciałem zakupić ten monitor pod lapka i niestety dlatego go nie kupiłem. Ale jak się uda, to czemu nie. Iiyama jest jakoś mega tragiczna? Cenowo są dobre, gorzej z wykonaniem, ale nie są tak tragiczne ... Wiadomo są lepsze monitory, ale czy tańsze? A co jak ktoś chce 400 PLN w kieszeni...? Edytowane 31 Maja 2013 przez graficzek Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 tragiczne nie są ale jakoś specjalnie nie odstają od "koreańsko-tajwańskiego" poziomu także IMO średnia oszczędność, na monitor będziesz patrzył codziennie przez parę godzin, nie warto na nim oszczędzać, jeżeli nie musisz Cytuj Link to post Share on other sites
mtree 0 Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 (edytowane) a w końcu chcesz jeden porządniejszy czy dwa typowo tekstowe? w tym pierwszym przypadku polecę NEC EA244WMi w drugim... najbardziej pasowałby tu 2x NEC E222W Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat jako że również poszukuję monitorka do tekstu. Oczywiście 16:10. Docelowo chce mieć dwa ekrany mocowane układem ramieniowym do biurka. Czy warto naprawdę wydać prawie 800 zł na e222w? Istnieją może jakieś tańsze opcje z podobnymi parametrami + dvi i hdmi? Niestety ze względów finansowych opcji z 1920x1200 nawet nie biorę pod uwagę. Edytowane 3 Czerwca 2013 przez mtree Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 AS221WM Cytuj Link to post Share on other sites
uppersilesian 9 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Drachonfeles, teraz trochę mi namotałeś w głowie swoją opinią o Dell 2412M - "słabizna w porównaniu do EA244wmi". A to tylko 400 zł różnicy. Jeśli dodać do tego twoje drugie stwierdzenie o patrzeniu na/w monitor przez kilka godzin dziennie (i kilka lat!-dodam od siebie), to człowiek zaczyna się zastanawiać, czy nie zacząć od porządnego monitora, a zakup nowego zestawu komputerowego odłożyć na jakiś czas. Albo nie jeść przez dwa miesiące. Czy ta różnica na korzyść EA244wmi jest aż tak duża? Różnica w cenie to ok.40 proc. A w jakości, rozumianej pod kątem obrabiania(ale słowo!)zdjęć, też. Drugi mój dylemat to wspomniany przez Was Dell 2413, posiadający Wide Colour Gamut-99proc. Adobe RGB, czyli idealnie do obróbki zdjęć, jak sądzę. Choć to kolejne 400zł. A jaki procent przestrzeni Adobe RGB wyświetla EA244wmi; szukałem, ale bez powodzenia. Edytowane 4 Czerwca 2013 przez uppersilesian Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Drugi mój dylemat to wspomniany przez Was Dell 2413, posiadający Wide Colour Gamut-99proc. Adobe RGB, czyli idealnie do obróbki zdjęć, jak sądzę. Choć to kolejne 400zł. on taki idealny tylko na papierze, niestety, idealny do zdjęć to będzie NEC Reference 241 czy Eizo CG241W ale to inny kaliber ten dell jest ok w swojej kategorii wagowej, znaczy się cenowej A jaki procent przestrzeni Adobe RGB wyświetla EA244wmi; szukałem, ale bez powodzenia. nie patrz na to, czysty marketing, wszyscy tak robią to i lepsi producenci muszą ma standardowy 8 bitowy gamut (czyli ~sRGB), co ważne siedzi tam faktycznie 8 bitowy panel bez żadnych "sztuczek" niestety nie wiem jak ze sterowaniem, LUT itp bo to nowość, ale sądząc po pierwszych opiniach niczego - za przeproszeniem - nie spieprzyli i jest do dobry produkt za tą kasę tu trochę o nim mówią: http://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=1033 Cytuj Link to post Share on other sites
uppersilesian 9 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) ... idealny do zdjęć to będzie NEC Reference 241 czy Eizo CG241W ale to inny kaliber ten dell jest ok w swojej kategorii wagowej, znaczy się cenowej Zajrzałem, tak z ciekawości i ... to zdecydowanie inny kaliber. tu trochę o nim mówią: http://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=1033 Czyli został NEC EA 244WMi Po raz kolejny, dziękuję. Edytowane 4 Czerwca 2013 przez uppersilesian Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts