DoritosUK 1 Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 (edytowane) Witam , W domu mamy kilka komputerów i na jednym z nich co jakiś czas znika internet gdyż w pozostałych nadal on jest. Oczywiście wyłączenie i włączenie karty lan w menadżerze urządzeń pomaga ale to się zdarza tak często że krew mnie zalewa. Myślę że może być problem ze zintegrowana kartą sieciową w płycie głównej Asus. Jeszcze jedno pytanko na koniec co to jest te DHCP w routerze i kiedy to się przydaje ? Ma ktoś może pomysły jak rozwiązać ten problem ? Pozdrawiam Edytowane 28 Maja 2013 przez DoritosUK Cytuj Link to post Share on other sites
nad30 35 Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Karta sieciowa na płycie Asusa, też miałem podobny problem z przesyłaniem plików po sieci. Zainstalowałem tanią sieciówkę na pci i problem rozwiązałem. Cytuj Link to post Share on other sites
Aciej 7 Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 (edytowane) DHCP jak z samego skrótu wychodzi jest to dynamiczne konfigurowanie sieci. Urządzenia w takiej sieci nie potrzebują recznego konfigurowania ustawień na pojedyńczych urządzeniach. Urządzenie wysyła zapytanie DHCP wraz z swoim numerem mac. Router sprawdza czy dany mac jest w jego bazie jeśli nie nadaję mu pierwsze wolne IP z dostępnych adresów i wysyła pakiet danych konfiguracyjnych do urządzenia. W taki spósób urządzenie jest wpełni gotowe do pracy w takiej sieci.Co do rozłaczania. To sprób pokombinować z sterownikami. Możliwe, że jest też włączona któraś z opcji oszczędzania energi w sterowniku sieciówki. Edytowane 28 Maja 2013 przez Aciej Cytuj Link to post Share on other sites
DoritosUK 1 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Spróbuje z tą energią ale myślę że mam to wyłączone. Co do karty sieciowej to chyba myślę że zakupie ją ponieważ asus ma do du*y płytki główne , głównie problemy z tymi wbudowanymi kontrolerami lan. Gdybym musiał zakupic już tą kartę to taka tania za 10 funtów styknie -> http://www.ebay.co.uk/itm/PCI-Gigabit-Ethernet-LAN-Network-Card-10-100-1000-NIC-/350251637080?pt=UK_Computing_NetworkCards_RL&hash=item518c9fd958 czy lepiej coś droższego kupić ? Co do virusów to nie sądzę żeby to było to ponieważ przeskanowałem kompa anty-virusem jak i anty-malware i nic nie wyryło , czyli czysto. Co do tego dhcp to czy te dhcp w domowym zaciszu się przydaje jak jest np kilkadziesiąt komputerów w sieci ? Cytuj Link to post Share on other sites
palmall 3 Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Może i to głupio zabrzmi, ale poszperaj za innymi sterownikami do twojej karty sieciowej. I co ważniejsze, nie instaluj nowszych bo zapewne będziesz miał najnowsze zainstalowane, ale pobierz i zainstaluj starsze sterowniki. Minus taki że musisz je zainstalować ręcznie, czyli z menadżera urządzeń -> karta sieciowa -> aktualizuj sterownik ręcznie. W paru przypadkach u mnie pomógł taki zabieg. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts