Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ,

W domu mamy kilka komputerów i na jednym z nich co jakiś czas znika internet gdyż w pozostałych nadal on jest. Oczywiście wyłączenie i włączenie karty lan w menadżerze urządzeń pomaga ale to się zdarza tak często że krew mnie zalewa. Myślę że może być problem ze zintegrowana kartą sieciową w płycie głównej Asus.

Jeszcze jedno pytanko na koniec co to jest te DHCP w routerze i kiedy to się przydaje ?

Ma ktoś może pomysły jak rozwiązać ten problem   :D ? 

Pozdrawiam 

Edytowane przez DoritosUK

DHCP jak z samego skrótu wychodzi jest to dynamiczne konfigurowanie sieci. Urządzenia w takiej sieci nie potrzebują recznego konfigurowania ustawień na pojedyńczych urządzeniach. Urządzenie wysyła zapytanie DHCP wraz z swoim numerem mac. Router sprawdza czy dany mac jest w jego bazie jeśli nie nadaję mu pierwsze wolne IP z dostępnych adresów i wysyła pakiet danych konfiguracyjnych do urządzenia. W taki spósób urządzenie jest wpełni gotowe do pracy w takiej sieci.

Co do rozłaczania. To sprób pokombinować z sterownikami. Możliwe, że jest też włączona któraś z opcji oszczędzania energi w sterowniku sieciówki.

Edytowane przez Aciej

Spróbuje z tą energią ale myślę że mam to wyłączone. Co do karty sieciowej to chyba myślę że zakupie ją ponieważ asus ma do du*y płytki główne , głównie problemy z tymi wbudowanymi kontrolerami lan. Gdybym musiał zakupic już tą kartę to taka tania za 10 funtów styknie -> http://www.ebay.co.uk/itm/PCI-Gigabit-Ethernet-LAN-Network-Card-10-100-1000-NIC-/350251637080?pt=UK_Computing_NetworkCards_RL&hash=item518c9fd958 czy lepiej coś droższego kupić ?

Co do virusów to nie sądzę żeby to było to ponieważ przeskanowałem kompa anty-virusem jak i anty-malware i nic nie wyryło , czyli czysto.

Co do tego dhcp to czy te dhcp w domowym zaciszu się przydaje jak jest np kilkadziesiąt komputerów w sieci ? 

Może i to głupio zabrzmi, ale poszperaj za innymi sterownikami do twojej karty sieciowej. I co ważniejsze, nie instaluj nowszych bo zapewne będziesz miał najnowsze zainstalowane, ale pobierz i zainstaluj starsze sterowniki. Minus taki że musisz je zainstalować ręcznie, czyli z menadżera urządzeń -> karta sieciowa -> aktualizuj sterownik ręcznie.

W paru przypadkach u mnie pomógł taki zabieg.