Skocz do zawartości

Podkręcanie 8800GT a vMody

Recommended Posts

Cześć

Gram praktycznie tylko w jedną grę - GTA IV i oczywiście chcę, żeby rozgrywka była jak najbardziej płynna. Dlatego podkręciłem procesor (Core i3-530 )z 2.93GHz do 3.6GHz, przy 3.74GHz różnica była mała w stosunku do 3.6GHz więc zostawiłem na 3.6GHz (mam BOXowy coolerek ;)).

Mój 8800GT jest na domyślnych taktach (600/900/1530) i wiem że potencjał OC jest całkiem duży.

Opłaca się modować tą kartę? czy jechać na domyślnym napięciu i szukać granicy taktowania karty? Dużo będę jeszcze mógł podkręcić po zmianie napięcia?

BTW tempy mam dobre, nigdy powyżej 60st w grze nie miałem (i to przy 40% obr.wiatraka)

W gta 4 w mieście czasami potrafi zejśc do 20fps :D

No to tak raz dorwałem vmoda, który ma 1,2v i można na nim było podjechać do stabilnych 800mhz na rdzeniu 2000shadery, pamiątki do około 1950 niestety, ale to już ich tylko wina. Takie OC daje sporego kopa w grach w porównaniu ze standardowymi taktami tej tudzież karty, co do vmoda 1,1 to jedzie około 750-765rdzeń 1850shadery

Edit:

bios edytowałem nibitorem a wgrywałem go przez program xtreme tuner od galaxy, ale raz rozwaliłem bios i tylko cudem udało mi się odzyskać kartę

Ja bym się w vmody nie bawił a tylko znalazł maksymalne stabilne taktowania i zjechał ze wszystkim o parę mhz dla pewności ;)

Oczywiście nie bronie ci zabaw z dovoltowaniem ale na pewno taka karta pochodzi krócej niż normalnie, nawet jak będzie miała dobre temperaturki :oops:

Poza tym akurat w GTA 4 nie zyskasz zbytnio fps-ów na OC karty, oczywiście jakiś plus będzie ale ta gra potrzebuje bardziej porządnego 4 jajowca i nic na to nie poradzimy :D