Skocz do zawartości

Ocz vertex4 vs samsung 840pro vs plextor m5p

Recommended Posts

Osobiście poleciłbym SSD od OCZ :D posiadam blisko rok i nie narzekam. Działa tak jak powinien, a update firmware'u zwiększa znacznie prędkości.

Ich ceny są zbliżone do siebie również okresy gwarancji są takie same. 

Biorąc po uwagę właśnie renomę, Samsung stoi na szczycie, a pozostałe dwa wybory też nie powinny Cię zawieść ;)

Nie prawdą jest, że w każdym zastosowaniu jest szybszy. Widzę, że powoli na tym forum szerzy się dyskryminacja SSD firmy OCZ. Na labie już dawno była rozmowa o tym, że problemy tej firmy zniknęły od momentu odejścia od SandForce.

http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/wielki_test_30_dyskow_ssd_120_gb_jaki_ssd_kupic?page=0,6

http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/wielki_test_30_dyskow_ssd_120_gb_jaki_ssd_kupic?page=0,7

Jeśli spojrzymy na średnią wyników, to Vertex 4 okazuje się wydajniejszą propozycją. Tutaj jednak zastrzeżenie - różnice są tak iluzoryczne, że takie porównanie absolutnie nie ma sensu. 840 PRO wybieramy tylko dlatego, że jest w tym momencie tańszy od OCZ!

Tak samo byłoby z M5P, gdyby ten był tańszy od Samsunga. Perełką jest natomiast możliwość wyrwania używanego 830.

• 3 tygodnie później...

Ja na twoim miejscu brałbym samsunga. Wierz mi lub nie, ale miałem podobny dylemat zastanawiając się nad dyskiem dla siebie. Z tym że ja postanowiłem zrezygnować z HDD ponieważ jest mi on zbędny i zakupić jakiś pojemniejszy ssd. Koszty też były znacznie większe więc chciałem jak najmądrzej je ponieść. Długi czas rozważałem za i przeciw, plusy i minusy, aż w końcu dokonałem wyboru. Wziąłem samsunga z sygnatury i do dziś mam banana na twarzy patrząc na szybkość działania kompa. Nie zmienia to jednak faktu, ze twoja kasa- twój wybór.

Edytowane przez Abizer