Slim666 0 Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam Mam kilka pytań związanych z podkręcaniem proca. Mam Athlona x3 435 i chciałbym go podkręcić, ale nie wiem jak. Mam pytania: Czy ktoś mógłby podać jakiś link do strony jak podkecać takiego proca? (ewntualnie może jakiś krótki opis tutaj ) Co to jest HTT i jak to zmienić? Jak spróbować odblokować czwarty rdzeń i dodatkową pamięć L3? Dlaczego jak przeglądałem różne strony, to tam ten procesor miał napięcie 1.250V a u mnie ma 1.488V bez podkęcania? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
nazaropeth 9 Napisano 22 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 HTT można opisać jako FSB, gdyż jest to częstotliwość zegara bazowego, po przemnożeniu którego uzyskujemy szybkość CPU i HyperTransport. Odblokowanie czwartego rdzenia może odbyć się na płycie posiadającej funkcję AAC, trzeba tą funkcję przełączyć na Enbaled lub Auto. Dla tych procesorów napięcie normalne to około 1,4V. Prawdopodobnie na stronach, które widziałeś procesor akurat oszczędzał energię i pracował z niższym napięciem. Co do podkręcania, to procedura nie różni się od tej dla starszych Athlonów 64, wątków masz całą masę na forum, wystarczy poszukać Cytuj Link to post Share on other sites
reenstix 12 Napisano 22 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Nominalne napięcie dla tego procesora to 1.325v i mi działa na takim napięciu z odblokowanym rdzeniem i 3ghz. Podkręcasz w biosie podnosząc właśnie taktowanie HTT, najlepiej przełączyć na async, żeby nie podkręcało szyny pci. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts