Pieczarka_cal.PL 4 Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Witam, chciałbym nauczyć się grać na perkusji i jakoś nie wiem od czego zacząć. Na razie kupie sobie pada i jakieś budżetowe pałeczki i będę trenował rytm, potem pomyśle nad jakąś tanią perką i gdyby ktoś mógłby mi coś polecić to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Ja bym zaczął od prostego werbla i pałeczek. Jak ogarniesz rytmikę rąk to wziąłbym się dopiero za stopy. Cytuj Link to post Share on other sites
entuzjasta789 0 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) witam. Gram już na perkusji od około pół roku. Wiele zależy czy wolisz akustyczną czy elektroniczną. O akustycznych się nie wypowiem ponieważ jakoś w domu nie mam warunków do grania na niej więc w związku z tym za wiele o nich nie wiem, natomiast o elektronicznych mogę się trochę więcej rozpisać jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zakupić perkusje elektroniczną tutaj jedyny słuszny wybór to: albo Roland albo Yamaha. Unikaj chińczyków za 1000zł-1500zł. Nacieszysz się chwilę, usłyszysz bądź pograsz na czymś markowym i chiński sprzęt odstawisz w kąt szybko się zniechęcając- dotyczy to także "markowego" alessisa:) w zasadzie mam tutaj na myśli słynną dm6. Alessis DM10 jest dobrym sprzętem ale pady z naciągiem naturalnym są baaadzo głośne i wiele osób uważa ze nie ustępują perkusji akustycznej pod względem wydawanego hałasu choć mimo to moduł dm10 jest naprawdę przyzwoity. Ale wracając do zakupu: polecam dig drum (polski producent padów,nowy=1600zł) +modłuł rolanda, yamaha i masz zestaw który napewno będzie spełniał Twoje oczekiwania. Jeśli chodzi o pełny zestaw w zasadzie roland wygrywa pod względem padów-> są gumowe i siateczkowe(w niższych modelach tylko werbel siateczkowy ) natomiast yamaha ma pady gumowe lub silikonowe,guma nie jest zła ale głośna i małą ma czułość natomiast o silikonowych się nie wypowiem ale podobno są też bardzo dobre-szkoda ze występują tylko w wysokich modelach Ja posiadam zestaw rolanda td3kw i jestem mega zadowolony, co prawda nie ma wielu opcji i ogromnej bazy sampli(próbki dźwiękowe) ale te które są w zupełności mi wystarczają i do tego mega rozbudowana funkcja trenera. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam Edytowane 30 Maja 2013 przez entuzjasta789 Cytuj Link to post Share on other sites
Pieczarka_cal.PL 4 Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Wczoraj byłem w sklepie muzycznym i posłuchałem jak brzmi perkusja akustyczna z odległości grającego. To chyba jest ze 150 dB, mniejsza o dokładną ilość ale hałas jest stanowczo za mocny, więc właśnie zacząłem się rozglądać za elektryczną, więc dzięki za odpowiedź. Cytuj Link to post Share on other sites
Olimpia_00 0 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Elektryczne perkusje faktycznie są cichsze, ale takie klasyczne mają według mnie duszę i to coś Ważną rolę odgrywają pałeczki - i tu mam takie pytanie - co sądzicie o pałeczkach od Vic Firth? Znalazłam w dobrej cenie te pałeczki na http://drumcenter.pl/pol_m_Palki_vic-firth-156.html i się zastanawiam czy są godne uwagi czy nie Dzięki za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts