Skocz do zawartości

Perkusja dla początkującego

Recommended Posts

Witam,

chciałbym nauczyć się grać na perkusji i jakoś nie wiem od czego zacząć. Na razie kupie sobie pada i jakieś budżetowe pałeczki i będę trenował rytm, potem pomyśle nad jakąś tanią perką i gdyby ktoś mógłby mi coś polecić to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam!

witam. Gram już na perkusji od około pół roku. Wiele zależy czy wolisz akustyczną czy elektroniczną. O akustycznych się nie wypowiem ponieważ jakoś w domu nie mam warunków do grania na niej  więc w związku z tym  za wiele o nich nie wiem, natomiast o elektronicznych mogę się trochę więcej rozpisać ;) jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zakupić perkusje elektroniczną tutaj jedyny  słuszny wybór to: albo Roland albo Yamaha.  Unikaj chińczyków za 1000zł-1500zł. Nacieszysz się chwilę, usłyszysz bądź pograsz na czymś markowym i chiński sprzęt odstawisz w kąt szybko się zniechęcając-  dotyczy to także "markowego" alessisa:) w zasadzie mam tutaj na myśli słynną dm6.  Alessis DM10 jest dobrym sprzętem ale pady z naciągiem naturalnym są baaadzo głośne i wiele osób uważa ze nie ustępują perkusji akustycznej pod względem wydawanego hałasu :rotfl: choć mimo to moduł dm10 jest naprawdę przyzwoity.  Ale wracając  do zakupu: polecam  dig drum (polski producent padów,nowy=1600zł) +modłuł rolanda, yamaha i masz zestaw który napewno będzie spełniał Twoje oczekiwania. Jeśli chodzi o pełny zestaw w zasadzie roland wygrywa pod względem padów-> są gumowe i  siateczkowe(w niższych modelach tylko werbel siateczkowy ) natomiast yamaha ma pady gumowe lub silikonowe,guma nie jest zła ale głośna i małą ma czułość natomiast o silikonowych się nie wypowiem ale podobno są też bardzo dobre-szkoda ze występują tylko w wysokich modelach  :)  Ja posiadam zestaw rolanda td3kw i jestem mega zadowolony, co prawda nie ma wielu opcji i ogromnej bazy  sampli(próbki dźwiękowe) ale te które są w zupełności mi wystarczają i do tego mega  rozbudowana funkcja trenera. Dziękuję za uwagę  i pozdrawiam :D  

Edytowane przez entuzjasta789

Wczoraj byłem w sklepie muzycznym i posłuchałem jak brzmi perkusja akustyczna z odległości grającego. To chyba jest ze 150 dB, mniejsza o dokładną ilość ale hałas jest stanowczo za mocny, więc właśnie zacząłem się rozglądać za elektryczną, więc dzięki za odpowiedź.

• 2 lata później...

Elektryczne perkusje faktycznie są cichsze, ale takie klasyczne mają według mnie duszę i to coś :) Ważną rolę odgrywają pałeczki - i tu mam takie pytanie - co sądzicie o pałeczkach od Vic Firth? Znalazłam w dobrej cenie te pałeczki na http://drumcenter.pl/pol_m_Palki_vic-firth-156.html i się zastanawiam czy są godne uwagi czy nie :) Dzięki za pomoc!