Skocz do zawartości

Który z trzech monitorów wybrać?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Konwik,

Recommended Posts

Witam. :)

Mam zamiar kupić monitor do gier, filmów, praktycznie wszystkiego. Przeglądając fora zdecywowałem się na IPS, 16:9, w okolicach 700-800zł. Trafiłem na 3 modele, które mi się spodobały:

Iiyama ProLite X2377HDS-B1

AOC i2367fh

LG IPS237L

AOC jest mało popularny, jest mało recenzji ale ładnie się prezentuje i ma teoretycznie wszystko czego szukam, ale pewnie się myle :) O LG jest dużo podzielonych opinii a Iiyama wydaje się trochę "przestarzały" w porównaniu do reszty porównywanych. Co o tym myślicie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc :).

niespecjalnie się wychyla na tle konkurencji, chyba że w smużeniu, co nie jest w cale pozytywne

pomijając już fakt, że to MVA, a nie IPS

przejrzyj sobie te tematy

http://forum.benchmark.pl/topic/64117-chc%C4%99-monitor-za-chc%C4%99-monitor-do/

http://forum.benchmark.pl/topic/26242-faq-co-i-jak-czyli-co-trzeba-wiedzie%C4%87-kupuj%C4%85c-monitor/

• Popieram 1

Ta iiyama to IPS. Przejrzyj sobie sklepy. Jeżeli byłaby to inna matryca, ludzie by się burzyli, a tak nie jest. Monitor zbiera przyzwoite oceny, a smużenie da się zmniejszyć za pomocą jakiejś tam opcji (nie pamiętam dokładnie jakiej).

• Popieram 1

czy Twoje przeoczenie?

tak przeoczenie, dotychczas iiyama trzymała się z daleka od paneli LG, a cała seria X oparta była o MVA, sorki za wprowadzenie w błąd

także o smużenie nie musisz się martwić

A co myślisz o Aoc'u?

chyba już lepiej iiyamę 

• Popieram 1

Zrozumiałem, że i iiyama, i lg są dla mnie odpowiednie więc wybiorę się do jakiegoś sklepu obejrzeć je trochę. Niech chociaż wygląda dobrze i był dość stabilny. A co do stabilności, widziałem raz jakiś model iiyamy przy ktorym ciezko bylo sie ruszyc żeby się nie ruszał na wszystkie strony :)

Monitory z niższej półki mają to do siebie, że producenci tną co popadnie. W tym przypadku to np. obudowa. Mało który monitor z takiej półki nie będzie robił wygibasów, ale dla mnie to nie problem, bo monitor ma działać i mieć dobrą jakość obrazu. To że czasami jak uderzę przez przypadek w biurko "zatańczy" nie będzie większym problemem :)

• Popieram 1

Tak jak mówią koledzy, wio do sklepu i zobacz sobie monitorki. Ja skłaniałbym sie ku Iiyamie, bo kilku znajomych ma moniotry tego producenta, plus jeden z nich ma właśnie ten model i sobie chwali :)

• Popieram 1

Byłem dziś w sklepie w Krakowie oglądać monitory, niestety mieli jedynie LG. Wyglądał ładnie i w miare stabilnie. Iiyamę widziałem gdzie indziej, ale tylko inny model, który niestety od byle ruchu "zgrzytał" i gibał się na wszystkie strony. Co ciekawe w owym sklepie monitor LG kosztował 700zł, czyli mniej niż na Agito czy Morele, a w dodatku zagwarantowali, że do około 3 tygodni można go wymienić w razie wystąpienia martwych pikseli. Wszystko potęguje fakt, że mam bardzo blisko do sklepy, mogę go wziąć nawet dziś i w razie konieczności wymienić od ręki w ten sam dzień :). Wydaje mi się, że to może przeważyć nad wyborem monitora, bo mimo wszystko patrzę pod względem wygody, a jakość prawdopobonie i w LG, i w iiyamie nie jest rewelacyjna oraz dość podobna. Wodotrysków nie oczekuję od monitora za tę cenę.

Uważa ktoś, że model od Iiyamy jest na tyle lepszy, że warto go zamówić gdzie indziej i w razie czego trochę bardziej się pomęczyć z reklamacją?

• 2 tygodnie później...
  • Rozwiązanie

Wczoraj kupiłem LG IPS237L-BN i chce się podzielić wrażeniami.

Nie wiem czy trafiłem na dobrą sztukę, ale podświetlenie jest wyjątkowo dobre! Porównując do mojego Sharpa (też z krawędziowym LED'em), podświetlenie jest o klasę lepsze! Czernie są słabe, trzeba przyznać, ale ogólnie kolory wypadają całkiem okej. Smużenia nie ma żadnego, kompletnie najmniejszego. Nachylenie jest regulowane góra-dół, szału nie ma ale tyle mi było potrzebne. Ergonomia średnia, troszkę się trzęsie jak poruszę blatem, ale za to wygląda bardzo ładnie - pasuje idealnie, troszkę plastikowy.

Jestem bardzo zadowolony i jak ktoś się zastanawia nad kupnem to śmiało polecam, mi przypadł do gustu :)