Skocz do zawartości

Wybór odpowiedniego zasilacza + parę pytań.

Recommended Posts

Witam,

Złożyłem kompa parę dni temu i okazało się, że dostałem padnięty zasilacz, nie oddawałem go na serwis tylko zwróciłem do sklepu. Muszę wybrać nowy i zastanawiam się czy kupić taki sam model czy pomyśleć nad mocniejszym i tu mam parę pytań:

1) Czytałem trochę o zasilaczach ale nie rozumiem jednej rzeczy, jeśli zasilacz 500W ma sprawność 80% to oznacza to, że przy 100% obciążeniu komp dostanie 400W czyli te 80% (z gniazdka bierze 500W) a reszta stratna czy że dostanie 500W (owe 80%) a z gniazdka weźmie 625W?  :)

2) I tu rodzi mi się kolejne pytanie, czy zatem zasilacz 650W weźmie z gniazdka tyle samo prądu co zasilacz 500W zakładając, że sprawność obu jest na poziomie 80%?

3) Na mój sprzęt wystarczy zasilacz 500W (płyta Asrock 970 Extreme 3, procesor Phenom II 965, grafa GTX660, jeden dysk 500GB i DVD) to lepiej brać właśnie dobry 500W czy dobry mocniejszy, np. 650W z myślą o późniejszej modyfikacji sprzętu?

Mam do wyboru następujące zasilacze:

Zalman ZM500-GS 500W

FSP Hexa 500W

Corsair Builder CXM 500W

OCZ ZS550 550W

Corsair Builder CX750 750W

Corsair Gaming 2013 GS 700W

Fractal Design Integra R2 650W

Te są w moim zasięgu finansowym i mogę je w miarę szybko mieć (te 3 ostatnie to już dla mnie duży wydatek).

Pzd.

Witam

1/2

dajmy na to :85% sprawności, oznacza, ze pozostałe 15% pójdzie na straty w wydzielanym cieple, jakości elementów itp.

W prostych słowach: zasilacz o sprawności 80% generuje 20% stratę. Zatem wyższa sprawność zasilacza to nas realna korzyść, w postaci niższego rachunku za energię elektryczną. Dodatkowo, taki zasilacz pracuje często dużo ciszej, ma podwyższoną trwałość, a przez to niższą awaryjność.

Zasilacz weźmie tyle W ile musi.

Z tych wszystkich wziąłbym Fractala ale nie potrzebne ci aż 650w / z wymienionych zobacz na FSP/CXM 500w

Fractal Integra R2 przypadł mi do gurtu ale w miejscu gdzie będę kupował nie ma 500W. A czy będzie różnica w poborze prądu między Fractalem Integra R2 650W a 750W? Chodzi mi o to czy posiadając ten mocniejszy będę miał wyższe rachunki za prąd? Różnica w cenie między 650W a 750W to 15zl więc może opłaci mi się kupić mocniejszy tak pod przyszłą rozbudowę kompa?

A czy będzie różnica w poborze prądu między Fractalem Integra R2 650W a 750W? Chodzi mi o to czy posiadając ten mocniejszy będę miał wyższe rachunki za prąd?

nie to nie takiej zasadzie działa że jak masz zasilacz 750w to ci ciągnie z gniazdka tyle (watt) bierze ci tylko tyle ile pc potrzebuje w twoim przypadku nie całe 300wat.

1) Czytałem trochę o zasilaczach ale nie rozumiem jednej rzeczy, jeśli zasilacz 500W ma sprawność 80% to oznacza to, że przy 100% obciążeniu komp dostanie 400W czyli te 80% (z gniazdka bierze 500W) a reszta stratna czy że dostanie 500W (owe 80%) a z gniazdka weźmie 625W? 

Zasilacz pobiera z gniazdka tyle ile potrzebuje komputer.

Jeżeli zasilacz może oddać 500W i tyle ciągnie komputer, to przy 80% sprawności z gniazdka pociągnie 625W.

Jednak jeśli komputer potrzebuje 100W to ile by watów nie miał zasilacz, to dokładnie tyle + straty będzie brał z gniazdka.

2) I tu rodzi mi się kolejne pytanie, czy zatem zasilacz 650W weźmie z gniazdka tyle samo prądu co zasilacz 500W zakładając, że sprawność obu jest na poziomie 80%?

Niekoniecznie, bo jak pokazują testy 80 plus sprawność nie jest taka sama w całym zakresie.

Załóżmy, że oba mają sprawność 85% przy 50% obciążenia, dla 500W jest to 250W, a dla mocniejszego 325W.

Może się okazać, że dla obciążenia poniżej 40% (czyli 250W) zasilacz 650W ma sprawność 80%.

Wtedy dla obciążenia 250W korzystniejszy będzie zasilacz słabszy, bo pobierze on 294,1W, a mocniejszy 312,5.

Dlatego przy tworzeniu energooszczędnego komputera należy odpowiednio dobrać zasilacz.

3) Na mój sprzęt wystarczy zasilacz 500W (płyta Asrock 970 Extreme 3, procesor Phenom II 965, grafa GTX660, jeden dysk 500GB i DVD) to lepiej brać właśnie dobry 500W czy dobry mocniejszy, np. 650W z myślą o późniejszej modyfikacji sprzętu?

Przy Twoim sprzęcie nawet 500W się będzie nudzić :)

http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp

Edytowane przez Pawel7

Starczyłby do SLI ale faktycznie lepiej wtedy mieć zapas.

Taki komp przy SLI z GTX 660 i i5 3570K pobiera około 400W w max stresie.

To już twoja decyzja - jeśli będziesz robił SLI.

Zobacz tutaj ile pobiera taki zestaw - około 390W

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-660/strona/18257.html

Tyle, że procesor to i7 2600K @4,0GHz

Dobry 550-600W wtedy będzie rozsądnym wyborem.

Edytowane przez omar2033

Zamówiłem tego Fractala 750W, mocniejszy zasilacz mi nie zaszkodzi a różnica w cenie była bardzo mała. Kto wie na jaki sprzęt będę zmieniał za 6-12 miesięcy, przynajmniej zasilacz zostanie taki jaki jest.

Edytowane przez stasimon

Tak to już jest jak człowiek był "pokrzywdzony" przez poprzedni zasilacz. Sam miałem kiedyś chieftec gps-450aa-101a czyli 450W na C2D + GTX 460 niby spoko dawał rade ale czasami był blue screen i reset.... a to wynikało z jego dwóch lini 12V 168W + 180W.

Myśle że lepiej jest jak jest jedna mocna linia 12V.

Dlatego później zakupiłem XFX 750W pomimo tego iż mój zestaw pobiera ok 350W. Obecnie mam 660Ti ale kto wie czy nie będzie SLI albo zakup nowej karty....