Skocz do zawartości

Asrock P67 Pro3- Uszkodzona ?

Recommended Posts

Witam. Dzisiaj grając na kompie w pewnym momencie zrobił mi się niebieski ekran, po czym zresetowałem kompa. Dwa razy uruchomił się ponownie(durne zbieranie powiadomień przez win 8) po czym przestał wyświetlać się obraz. Nacisnąłem clear_CMOS z tyłu płyty po czym ta zaczęła świrować. Włączać się tylko na sekundę i zaczęła wpadać w taką pentlę. 3 sec działania, reset i tak w kółko. Teraz nie wiem czy uszkodzona jest grafika czy płyta a może jedno i drugie? Dodam, że grafikę(7870) podkręcałem i miała ona rozsądne temperatury rzędu 69 stopni w OCCT. Ewentualnie macie jakieś wskazówki co mogło się zmascić?

Zakupiłem 2 miesiące temu tego asrock-a i okazało się że był uszkodzony, w ogóle nie chciał uruchomić systemu a przy przejściu do biosu po paru sekundach się zawieszał. Oddałem ją do reklamacji, po miesiącu otrzymałem nową, tym razem udało się uruchomić system lecz po paru minutach automatyczne wyświetlał bluescreena i restartował komputer, wypróbowałem inne porty sata oraz inny kabel i przez pewien czas wszystko działało normalnie. Dwa tygodnie temu postanowiłem zmienić chłodzenie na fortisa i po zainstalowaniu go na płycie (robiłem to bez wyjmowania płyty więc żadnych kabli nie odłączałem), ponownie zaczęły pojawiać się problemy z bluescreen-ami zwłaszcza przy graniu, myślałem że to wina zasilacza lub dysku, bo takie pojawiały się problemy na ekranie. Postanowiłem zrobić sprawdzanie dysku (chkdsk) i wszystko było z dyskiem w porządku ale bluescreeny były coraz częściej aż na płycie wyświetlił się problem 0xB6 czyli Clean-up of NVRAM, oddałem ją ponownie do sklepu i kupiłem msi MSI Z77A-G45, działa bez zarzutu, a wszystkie problemy wynikały z wadliwych płyt asrock-a.

Mój procek to: i5 2500k

Zasilacz 600w NOX