decosv2 1 Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Witam. Dzisiaj grając na kompie w pewnym momencie zrobił mi się niebieski ekran, po czym zresetowałem kompa. Dwa razy uruchomił się ponownie(durne zbieranie powiadomień przez win 8) po czym przestał wyświetlać się obraz. Nacisnąłem clear_CMOS z tyłu płyty po czym ta zaczęła świrować. Włączać się tylko na sekundę i zaczęła wpadać w taką pentlę. 3 sec działania, reset i tak w kółko. Teraz nie wiem czy uszkodzona jest grafika czy płyta a może jedno i drugie? Dodam, że grafikę(7870) podkręcałem i miała ona rozsądne temperatury rzędu 69 stopni w OCCT. Ewentualnie macie jakieś wskazówki co mogło się zmascić? Cytuj Link to post Share on other sites
Aciej 7 Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Podaj konkretnie jaki masz sprzęt. płytaprocek,grafa, i co najważniejsze zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
decosv2 1 Napisano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Asrock P67 PRO B32500kHIS radeon hd 7870Deus G1 500w Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 jaki masz ram? spróbuj wyjąć ram i na innym odpalić kompa, ew jak masz 2 kostki, to najpierw jedną potem drugą, i w różnych slotach, pobaw się ramem, bo właśnie mi to nim śmierdzi Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Sprawdź ten zasilacz, bo Deusy lubią robić "niespodzianki". Jeżeli potwierdzisz na 100% sprawność zasilacza, to problem może leżeć zarówno po stronie mobo jak i gpu, ale priorytet to sprawdzić zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
szymonworld 0 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Zakupiłem 2 miesiące temu tego asrock-a i okazało się że był uszkodzony, w ogóle nie chciał uruchomić systemu a przy przejściu do biosu po paru sekundach się zawieszał. Oddałem ją do reklamacji, po miesiącu otrzymałem nową, tym razem udało się uruchomić system lecz po paru minutach automatyczne wyświetlał bluescreena i restartował komputer, wypróbowałem inne porty sata oraz inny kabel i przez pewien czas wszystko działało normalnie. Dwa tygodnie temu postanowiłem zmienić chłodzenie na fortisa i po zainstalowaniu go na płycie (robiłem to bez wyjmowania płyty więc żadnych kabli nie odłączałem), ponownie zaczęły pojawiać się problemy z bluescreen-ami zwłaszcza przy graniu, myślałem że to wina zasilacza lub dysku, bo takie pojawiały się problemy na ekranie. Postanowiłem zrobić sprawdzanie dysku (chkdsk) i wszystko było z dyskiem w porządku ale bluescreeny były coraz częściej aż na płycie wyświetlił się problem 0xB6 czyli Clean-up of NVRAM, oddałem ją ponownie do sklepu i kupiłem msi MSI Z77A-G45, działa bez zarzutu, a wszystkie problemy wynikały z wadliwych płyt asrock-a. Mój procek to: i5 2500k Zasilacz 600w NOX Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts