lunatic 0 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Witam Podczas gry w Metro Last Night na max ustawieniach graficznych ilość klatek na sekunde spada do 15, mimo że zużycie karty graficznej jest na poziomie 60-80% a procesora na poziomie 50%. Wie ktoś jaka może być tego przyczyna? Chyba nie powinno być czegoś takiego Podaje specyfikacje: Radeon 7950 Phenom X4 965 4 GB Ram Cytuj Link to post Share on other sites
HajducekHajduk 106 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Zacznijmy od tego, że komputer jest tak słaby jak jego najsłabszy komponent (czyt. procesor) i niska liczba klatek jest właśnie powodem słabego procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Zmniejsz teselacje i wyłącz wygładzanie oraz podkręć cpu. Płyta gł jaka? Cytuj Link to post Share on other sites
Skaciu 10 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Taki procesor do takiej karty graficznej? Do 7950 pasuje co najmniej 8 GB Ramu. Widać, że komputer leciwy z wymienioną jedynie 7950-torpedą. Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Tylko w Metro są takie spadki? Cytuj Link to post Share on other sites
JohnWoo 64 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Zrób OC procesora, bo może ograniczać tą kartę i spróbuj dał power limit na 10-20% w msi afterburner lub w sterownikach. Zainstaluj najnowsze sterowniki 13.5_beta2 i wgraj najnowszego patcha do metro, jeśli tylko w nim tak się dzieje, sprawdź też temperatury i wyłącz C&Q w biosie. Cytuj Link to post Share on other sites
lunatic 0 Napisano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Nie rozumiem , gdyby rzeczywiście procesor był tego przyczyną i nie dawał rady podczas gry to jego zużycie byłoby na 100% na nie na 50, chyba ze zle rozumiem? najdziwniejsze jest to że jak obniżyłem ustawienia grafiki do minimum to zużycie procesora skoczyło na 80%, karty spadło na 40 a liczba klatek była tak samo mała Cytuj Link to post Share on other sites
shae6666 110 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Nie macie racji w metro wpływ procesora na liczbę klatek jest znikomy poczytajcie http://www.benchmark.pl/aktualnosci/metro-last-light-pierwsze-testy-kart-graficznych-i-procesorow.html i http://pclab.pl/art53386-6.html Cytuj Link to post Share on other sites
lunatic 0 Napisano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 o co chodzi z tym power limit? płyta główna taka sobie - msi 760 GM-p21 (fx), tylko w metro tak jest, chociaż w innych grach też jest tak że jest dana liczba klatek a nigdy zużycie ani karty ani procesora nie jest na max po obniżeniu parametrów grafiki na min i wyłączeniu teselacji jest tak samo, z tym, ze nie wiem czemu zuzycie procesora podnosi sie do 80% a grafiki spada do 40% Nie rozumiem jednej rzeczy, moglby mi to ktos wyjasnic, gdyby rzeczywiscie procesor ograniczal karte to musialby byc chyba obciazony w 100% a nie w 50 czy 80, tak? jezeli procesor podczas gry nie ma zuzycia 100% to wydaje mi sie na logike ze chyba nie powinien niczego ograniczac skoro ma jeszcze niewykorzystana rezerwe mocy, czy zle to rozumuje? Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Kto doradził ci tą płyte do tego cpu ? http://www.msi.com/product/mb/760GM-P21--FX-.html#/?div=CPUSupport 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lunatic 0 Napisano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 moze ta gra ma takie wymagania ze tak slabo wszystko chodzi? na tym wykresie na max ustawieniach radeon 7970 za 1500 zl osiaga 20 klatek, to ile trzebaby dac na karte zeby w to pograc na max detalach, chore to jest nikt, była w zestawie, a co z nia jest nie tak? przecież obsluguje phenomy a nawet fx-y, co zreszta pisze na tym zestawieniu ktore przeslales Cytuj Link to post Share on other sites
Anoizm 13 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Co z tego, że obsługuję, jak ona ma strasznie słabą sekcję, w dodatku niechłodzoną. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Jestem po 2 piwach ale naprawde tego nie widzę .Mówisz w zestawie a skąd ten zestaw? Sprawdziłem przed chwilą i faktycznie miejscami twój procesor nie wyrabia ale to nie jest twój jedyny problem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian69 682 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Ja jestem po 3 i też tego nie dostrzegam zestaw allegro Cytuj Link to post Share on other sites
lunatic 0 Napisano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 rzeczywiście masz racje, nie ma tego modelu phenoma w tym zestawieniu, to jakim cudem działą mi komputer w takim razie? chodzilo mi o zestaw na allegro, wiedzialem ze plyta jest slaba ale nie myslalem ze to ma jakis duzy wplyw na prace procesora czy grafiki, a ma? Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 W tym wypadku ma .Nie dośc że procesor może działać z niepełną wydajnością to jeszcze może być niestabilny a w skrajnej sytuacji może spalić sie płyta główna a z nią teoretycznie część podzespołów . Nie wiedziałem że na allegro robią takie wałki Cytuj Link to post Share on other sites
lunatic 0 Napisano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 nie zwróciłem na to uwagi wcześniej, w specyfikacji było napisane ze obsluguje phenomy i fx-y, ale jak to mozliwe ze ta sama plyta obsluguje na przyklad mocniejsze fx-y a z tym phenomem moze byc problem? Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Nie rozumiem , gdyby rzeczywiście procesor był tego przyczyną i nie dawał rady podczas gry to jego zużycie byłoby na 100% na nie na 50, chyba ze zle rozumiem? Dobrze rozumiesz, ale nieładnie jest dublować tematy Generalnie ta gra bardzo mocno siedzi na GPU i nawet 2-jajowe procki daja sobie z nia nieźle radę http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2013/05/metro/metro_cpu_vhigh_1920_7970ge.png Ogólnie rzecz biorąc coś Ci hamuje kompa, tylko co? Bo w tym przypadku nie jest to procesor. Obwiniał bym płyte główną, która się przegrzewa i aby sie nie spalic ogranicza papu dla CPU, a w efekcie ten zbija taktowanie zegara Sprawdz w OCCT test Power Supply czy rzeczywiście jest tak jak mówie i procesor zbija taktowanie pod obciążeniem. chore to jest nie... to się nazywa postęp zawsze przychodzi taki moment, że nawet najwydajniejsze GPU bedzie miało problem z jakąś GRĄ. Pamiętam te czasy gdy pojawił się pierwszy Crysis i GTX 8800 Ultra za około 3000zł nie był w stanie uciągnąć tej gry w max detalach i rozdzielczości 1280x1080, dopiero 1024x768 było grywalne Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Obsługuje procesory 95w a twój ma 125w. Bodajże p23(fx) ma obsługe 125w cpu .Jakim cudem ta płyta się znalazła w tym zestawie to nie wiem. Cytuj Link to post Share on other sites
lunatic 0 Napisano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Dobrze rozumiesz, ale nieładnie jest dublować tematy Generalnie ta gra bardzo mocno siedzi na GPU i nawet 2-jajowe procki daja sobie z nia nieźle radę http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2013/05/metro/metro_cpu_vhigh_1920_7970ge.png Ogólnie rzecz biorąc coś Ci hamuje kompa, tylko co? Bo w tym przypadku nie jest to procesor. Obwiniał bym płyte główną, która się przegrzewa i aby sie nie spalic ogranicza papu dla CPU, a w efekcie ten zbija taktowanie zegara Sprawdz w OCCT test Power Supply czy rzeczywiście jest tak jak mówie i procesor zbija taktowanie pod obciążeniem. jesli rzeczywiscie jest tak jak mowisz to w jaki sposob powinien to pokazac ten test, tzn jaki wynik ma wyjsc zeby to potwierdzil? napisalem podwojnie bo nie wiedzialem gdzie ktos cos odpisze a co do tej plyty jeszcze, w innych grach nie ma tego problemu, wiec plyta bylaby winna tylko przy jednej grze? Cytuj Link to post Share on other sites
lunatic 0 Napisano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Obsługuje procesory 95w a twój ma 125w. Bodajże p23(fx) ma obsługe 125w cpu .Jakim cudem ta płyta się znalazła w tym zestawie to nie wiem. już rozumiem, dzięki za wyjaśnienie, czyli co, płyta do wymiany? Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Puść test w OCCT. Myślę że procesor na tej płycie działa mało stabilnie Przerabiałem to ze swoim 955 BE i starą płytą Asus M4A78. Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 monitorowanie procesora mozesz sprawdzac w CPU-z, a najlepiej w CoreTemp, który pokazuje wszystkie rdzenie i ich taktowanie. Włacz tes obok niego odpal CoreTemp i obserwuj Jeszcze może być taka opcja, że niewyrabia zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Ta gra może być używana jako OCCT albo Kombustor, bo optymalizację ma do du*y Romana. Cytuj Link to post Share on other sites
lunatic 0 Napisano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 ok zrobie ten test, polecilibyscie jakas dobra plyte do tego procesora w rozsadnej cenie? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts