stasimon 4 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) Witam, Ostatnio wreszcie poskładałem mojego PC, zestaw wygląda następująco: Płyta: Asrock 970 Extreme 3 Procesor: AMD Phenom II x4 965BE (Revision RB-C3) Chłodzenie: Noctua NH-U12P SE2 Pamięć: 2x4GB DDR3 Patriot Viper 3 Mamba (1866MHz) Grafa: Gigabyte GTX660 GB DDR5 Dysk: Seagate Baracuda Sata 3 500GB Obudowa: Zalman Z9+ Zasilacz: Zalman ZM500-GS 500W Poczytałem trochę o OC na różnych forach i przystąpiłem do działania ale zastanawia mnie parę rzeczy. W biosie po kilku testach podkręcania i testowania programem OCCT (testy po 30 min.) doszedłem do ustawień mnożnika x20 bez podnoszenia częstotliwości. Napięcie standardowo ustawione było na 1.4V ale przy tym wywalało błędy w OCCT i/lub komp się wywalał. Podniosłem napięcie do 1.4125V i poszło bez problemu w OCCT. Bios jak i CPU-Z pokazuje mi Vcore 1.424V - 1.448V. Czy są to dobre i bezpieczne ustawienia? Czy próbować podnieść częstotliwość? Ewentualnie jak dalej podkręcać? Dodam, że nic innego poza mnożnikiem i napięciem nie zmieniałem. Czy przy podkręcaniu opcja C&Q powinna być wyłączona? Pzd. Edytowane 24 Maja 2013 przez stasimon Cytuj Link to post Share on other sites
xprzemcio 102 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Sorry ale jest milion poradników jak podkręcać na AM3. Zapoznaj się z nimi i dopiero zadawaj pytania bo popełniasz podstawowe błędy OC i mylisz pojęcia. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Poradników jest mnóstwo na ten temat dobrze by było że byś się chociaż z jednym zapoznał , ale od siebie dam ci kilka fundamentalnych zasad odnośnie oc tego procka więc zacznijmy od bezpiecznego napięcia które wynosi dla tego procka 1,5v [ można nawet ustawić 1,52v i nie powinno się nic stać ja tak mam na co dzień od 2 lat i nic się nie dzieje ] bezpieczna temperatura to 62 stopnie ] u mnie ten procek śmiga na 4320mhz Cytuj Link to post Share on other sites
stasimon 4 Napisano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) Gdybym nie czytał poradników to bym się za to nie zabierał. Tyle, że niektóre rzeczy są tam dla mnie mało zrozumiałe, dlatego pytam. Uzyskałem stabilne 4.0 podnosząc tylko mnożnik na 20 i nie wiem czy tak zostawić czy robić coś jeszcze. Mnożnik x20,5 już nie przechodzi (nie chcę przesadzać z napięciem) Nie wiem czy starać się podbić HTT przy aktualnym mnożniku czy też obniżać mnożnik podbijając HTT? Bym zapomniał, temperatury mierzone OCCT lub HWMonitor mam jak na razie max 46oC w stresie. Edytowane 24 Maja 2013 przez stasimon Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 No to masz spory zapas temperatur jakie masz chłodzenie ? mnożnik zostaw w spokoju teraz spróbuj zwierzyć częstotliwość nb to daje niezłego kopa w grach nie powinieneś mieć problemu z uzyskaniem 2400-2600mhz możesz podbić lekko napięcie nb +0,1-0,2V , a to czy dalej podkręcać to zależy już od ciebie tak jak pisałem bezpieczne napięcie jakie możesz ustawić to 1,5V na takim napięciu nie ma prawa ci się nic stać pod warunkiem jak będziesz pilnował temperatur że by nie przekraczały 62 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
stasimon 4 Napisano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Jakie maksymalne napięcie mogę dać na NB? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts