aleksiejs 52 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Hej, W ciągu kilku najbliższych miesięcy będę kupować laptopa dla żony, prawdopodobnie jakiegoś ładnego i kolorowego Sony Vaio z matrycą 13" albo 15". Wygląd w tym wypadku ważniejszy nic stosunek ceny do mocy Zastanawiam się nad wrzuceniem do niego jakiegoś dysku SSD zamiast HDD, żona nie ściąga ani nie instaluje sama nic, lapka używa do przeglądania stron w internecie, facebook i czasem zagra w jakąś niewymagającą grę typu The sims 3. Tak naprawdę wystarczyłoby jej 120GB miejsca na dysku bo nie syfi kompa żadnymi śmieciami, dużymi grami itd. Magazyn plików też jest tam zbędny bo ja mam PC gdzie można wrzucać wszystkie foty itd. Pytanie tylko czy taki dysk nada się do tego na dłuższą metę jako jedyny? Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Zadaj to pytanie żonie. Jeśli nie potrzebuje dużej powierzchni i 120gb jej wystarczy to taki dysk znacząco poprawi komfort używania laptopa. z 13 calówke zastanów się nad ultrabookiem jakimś. Małe, ładne, zgrabne cudeńka w droższych wersjach właśnie z dyskami SSd. Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Masz jakieś konkretne propozycje odnośnie takiego ultrabooka? Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Trudno mi wróżyć jak nawet fusów nie mam. Budżet wypadało by chociaż podać. Cytuj Link to post Share on other sites
xprzemcio 102 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Podzielę się swoim doświadczeniem. Mam della D830. Wsadziłem jako systemowy SSD 60GB. Do tego dołączyłem dysk HDD w adapterze zamiast CD -ROMu HDD robi za magazyn, SSD jest systemowym. Czy widać różnicę w szybkości działania systemu?? Tak, bardzo dużą Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) Budżet taki jaki musi być im mniejszy tym lepszy, te ładniejsze i kolorowe laptopy raczej najtańsze nie są. Budżet załóżmy do 3k, ale jeśli znajdzie się coś za 2k to tym lepiej. Nie musi w nim być super mocy i wydajności. Fajnie by było jakby bateria trzymała w miarę długo, ładny design i możliwość wybrania jakiegoś koloru. Bajery typu podświetlana klawiatura, dobre gpu, wypasiony procesor nie są potrzebne bo i tak nikt ich nie wykorzysta Edytowane 24 Maja 2013 przez aleksiejs Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) No to taki lapek powinien was zadowolic. Ultrbook od samsunga z i3 niskonapięciowym i bardzo pojemną baterią. BDB wykonany. W sklepie wyjęli dysk i wpakowali do środka SSD 120 gb a klasyczne hdd dali w zewnętrznej obudowie. Bardzo lekki i bardzo cienki. Powinien się spodobać. http://www.x-kom.pl/p/120949-ultrabook-13-3-samsung-530u3c-i3-3217um-4gb-12050024-win8.html?ref=100421822&sm12=NDk=&ts=1369398851&token=c9795de2ac8af94680fcedf4aaaeb538 e: chociaż wypadalo by się skontaktować ze sklepem bo System jest chyba na partycji recovery zapewne na tym dysku 500gb.... a nie na ssd. Coś dziwnie ten sklep to wykombinował Edytowane 24 Maja 2013 przez Synergia Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Jesteś świadom że The Sims 3 i wszystkie dodatki to minimum jakieś 40GB instalka ? (sądzę po rozmiarach nielegalnych instalek) Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) Wszystkich na raz dodatków chyba się nie laduje :-P no i instalek na dysku nie będzie trzymać. Miejsca starczy spokojnie ;-) ten lapek z góry wygląda całkiem nieźle, nie podoba mi się tylko obowiązek kupienia zbędnego mi dysku zewnętrznego i win 8 Edytowane 25 Maja 2013 przez aleksiejs Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) Ty go nie kupujesz tylko dostajesz. Sklep na własną rękę dokłada SSD więc dorzuca też HDD, który był w standardzie. Dostałęm odp ze sklepu. "Witam serdecznie,W poniższy notebooku system został przeniesiony na zamontowany wewnątrz urządzenia dysk SSD. Dysk zewnętrzny może służyć jako przenośny magazyn.W razie dalszych pytań służymy pomocą. " Edytowane 25 Maja 2013 przez Synergia Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts