Skocz do zawartości

Odpowiednie dobranie zasilacza

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Mareczq,

Recommended Posts

Witam, ostatnio spalił mi się zasilacz w komputerze paremetry: 
- AMD 2 rdzeniowy chyba 3000+
- płyta główna asus a8n

- ram ddr 4x1gb
- 2 dyski 3,5
- karta graficzna palit 9500gt
- napęd optyczny

Teraz miałem fell'a III 400w, planuje kupić jakiś dobry zasilacz który mógłbym również wykorzystać w razie czego w nowym komputerze, gdyż mam podejrzenia, że mogła wraz z zasilaczem spalić się płyta główna. Z tego co sam planowałem to strzelałbym w stronę OCZ, Corsair, XFX,... i ok.500-600W. Budżet max.250zł (chyba, że byłoby warto to 300zł). Również kiedyś czytałem, że lepiej kupić mocniejszy względem komputera zasilacz dzięki czemu zasilacz posiada większa sprężystość i żywotność pracy przekładając się również na delikatnie mniejsze zużycie prądu na ile to prawda? Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedź    :)

Edytowane przez mart3112

Cześć, zobacz na :

Deus 500/600

XFX CORE 550W

SeaSonic M12II-520 / Seasonic S12II-520

OCZ ZT 550w

Be Quiet L8 530

Fractal Design Integra R2 650W

Jesli obciazysz zasilacz to tez nie wróży to dobrze ponieważ będzie chodził na maksa, a tym idzie żywotność i głośność, lepiej mieć trochę mocy na zapas, ale to wsio zależy jakie podzespoły chcesz podłączyć.....Jeśli nie planujesz SLI/cross to te zasilacze starcza a starcza

• Popieram 1

Dzięki za odp. 06radcho :) Popatrzyłem na to co poleciłeś, ale niektórych nie mogłem znaleść inne nie mieściły się w budżecie. Szukając tych znalazłem inne podobne tych samych firm 
- XFX Core 550W (ten znalazłem)
oraz te co wyszły w praniu:
- OCZ ZS 650W

- OCZ ZS 550W

Czyli te zasilacze gdybym chciał pozmieniać inne części w komputerze to spokojnie mi wystarczą? Patrząc na to, że nie wrzucę kosmicznej karty graficznej za 2k.

• Rozwiązanie

Tak ZS mocy na 12V nie ma wielkiej. Jednak to jest na bazie EP od Sirtec-a, czyli masz niezależną regulację napięć. Daje to troszkę lepsze wyniki w stabilności niż w S12II (Core 550). 

Jednak ZS są troszkę za drogie. HighPower EP500/600W są tańsze od ZS_ów, a realnie nie ustepują im niczym (mają nawet lepsze wentylatory). 

Oczywiście Core 550 to też bardzo udany zasilacz i nie pożałujesz wybierając go. Pamiętaj tylko o zarejestrowaniu go na stronie po zakupie. Bez tego masz 2 lata gwarancji. 

• Popieram 1

Szczerze to wątpie by te zasilacze byłyby i tak głośniejsze od tego co miałem teraz zwłaszcza w ostatnich chwilach jego życia którego hałas mi nie przeszkadzał przez cały czas użytkowania. Co do zasialczy HighPower EP500 porównując z OCZ ZS 550W mówiąc szczerze cena ta sama może wachania 10-20zł zależnie od sklepu. Również zastanawia mnie z tych co podał 06radcho czy opłaca się dopłacać prawie 100zł z XFX Core 550W do OCZ ZT550W jeżeli obydwa polecasz, jeżeli tak to jak duże zalety ma OCZ?

ZT ma odpinane kable przede wszystkim i jest na troszkę wyżej klasie platformie zrobiony. Różnice nie są wielkie, ale są. Co do głośności to nie jest tak, że każdy ZT jest głośny. To troszkę loteria, dobra sztuka jest nawet w miare cicha, problem w tym, że one lubią wydawać elektroniczne dźwięki. 

Ogólnie teraz sprawdziłem i masz rację, OCZ_ty ZS spadły z ceną. Więc to jest niezły wybór. 

W tej cenie masz jeszcze całkeim ok Thermaltake Smart i Smart SE. 

Fractal Design Integra R2 650W

O tym nie myślałeś? Jak za drogi to wersja 500W? Zdecydowanie bije na głowę wszystko o czym teraz rozmawiamy ;) Gold, DC-DC, Cichy, 3 lata gwarancji w Sklepie i do tego naprawdę bardzo "elegancki". Składałem już na nim kilka kompów i zawsze jestem zachwycony tym zasilaczem ;) 

Poczytałem trochę o XFX Core 550W i natknąłem się, że w stresie z prockami takimi jak phenomy x4 czy i5 oraz ze średnimi grafikami zmienia się zasilacz w suszarkę. Byłem na niego chyba najbardziej przekonany, ale jeżeli będe zmuszony zmieniać resztę podzespołów to czy on będzie wystarczający na tyle by nie wyciskał z siebie ostatnich potów? Co do OCZ'ów to odpinane kable to dla mnie zbędność, jedyne co to zastanawiają mnie te ''elektroniczne dźwięki''. Pisząc jeszcze o Fractal Design Integra R2, to szczerze dla mnie zasilacz ma dobrze zasilać, a nie ładnie wyglądać ;) szukając o nim info znalazłem recenzje wersji 650W i trochę ostudziła mnie po twoim komentarzu, gdyż wypada mało epicko na tle konkurencji, a na dodatek posiada bardzo wysokie tętnienia na linii 12v. Więc chyba wybór między OCZ'ami ZS i ZT oraz XFX, bo z OCZ ZS 550W  XFX Core 550W który wypada lepiej pytam się, gdyż są w dokładnie tej samej cenie.

Oj nastąpiła pomyłka z mojej winy, źle przeczytałem co polecał 06radcho. 

Chodziło mi oczywiście o Tesla R2 500W, a nie Integra. Integra to zupełnie inna znacznie słabsza kostrukcja (Integra nie ma DC-DC, ani GOLD, co już w poprzednim poście sugerowało, że mówiłem o czymś innym). 

Teslę kupisz za ok. 310-320 zł, i oferuje to co pisałem. Cisza, stabilność i jakość. Tam masz znacznie wyższe osiągi niż w Core czy ZS, i tak samo lepiej niż w ZT. Jedyne co w nim nie jest super to szumy na lini 3,3 i 5V, nie przekraczają normy oczywiście, ale nie są rewelacyjne. Jednak według mnie to nie ma takiego znaczenia, jak stabilność i szumy na lini 12V, które są na bardzo wysokim poziomie. 

Jak jednak cena za wysoka, to wybór między ZS a Core jest mocno osobisty. ZS ma niezależną regulację napięć, więc pod czystym względem stabilności powinien wypaśc min. lepiej. Ma jednak na pewno realnie słabszą moc na lini 12V (i z tabilczki, i takową jaką można wymusić). Core do tego ma lepsze okablowanie (4x PCI-E). 

Co do głośnej pracy Core to tak jak mocno obciąży potrafi te 1600-1700 obr. osiągnąć. Jednak ten kto pisze , że to suszarka przy średniej klasy sprzęcie to mocno przesadza. Sam go obciążałem 2500K@OC + 7950 i z tego co pamiętał w stresie miał 1100 obr., ale na 100% pewności nie mam (ale na pewno nie więcej niż 1200 obr.). Jest to słyszalne, ale na pewno nie jest to suszarką, i nawet dla większości nie jest to nawet głośne. Tutaj jednak jest to już sprawa osobista. 

Ja bym chyba wybrał Core i ich 5 lat gwarancji. OCZ niestety ostatnio ma duże problemy finansowe, więc z czasem może byc i problem z serwisem. 

• Popieram 1

Dzięki Mareczq wszystko ujełeś lepiej nawet niż sam bym chciał ;) Więc pewnie wybiore XFX Core 550W 80+ chociaż zastanawiam się czy nie szarpnąć się na Fractal Design Tesla R2 500W bo lepiej kupić raz dobry zasilacz, a później w razie potrzeby zmieniać tylko inne podzespoły co jednak wyjdzie ostatecznie taniej :) Więc w zasadzie temat do zamknięcia chyba, że ktoś ma jeszcze inne lepsze propozycje? Dziękuję wszystkim za pomoc :)