Skocz do zawartości

Odblokowanie dodatkowych rdzeni a utrata gwarancji

Recommended Posts

Hej,

Czy to prawda że w przypadku procesorów AMD jeśli odblokujemy (co zresztą nie jest trudne i ogólnie już dostępne) dodatkowe rdzenie w procesorze to tracimy na niego gwarancję?

Trochę mnie to zbiło z tropu jeśli chodzi o kupno np takiego Phenoma II x2 550 BE, którego kupował bym wyłącznie z myślą o odblokowaniu rdzeni... i kręceniu!

Wg. mnie chyba jednak utrata gwarancji zachodzi... :) ale z drugiej strony AMD powinno w przypadku produktów BE, które są z założenia przeznaczone dla entuzjastów OC stosować gwarancję która uznaje uszkodzenie w wyniku odblokowania rdzeni, lub poprzez wysokie OC :>

Kolejna sprawa jest taka że taki chwyt z wypuszczeniem procesorów X2, X3 które bez problemu działają jak X4 ma na celu wykończenie Intela i zyskanie sporej rzeszy klientów. Bo szczerze wątpię że po raz kolejny AMD zrobiło "wpadkę" i wypuściło na rynek tysiące procesorów X4 sprzedawanych w cenie X2... dla zyskania rozgłosu.

Druga sprawa jest taka że już nie trzeba mieć wypasionej płyty aby te rdzenie odblokować z powodzeniem... Producenci płyt nie kryją już że ich konstrukcje to umożliwiają podając jedynie że ich biosy posiadają odpowiednie opcje :)

Lol. Dla mnie i dla większości klientów AMD bardzo zyskało. Szala zwycięstwa bardzo mocno poszła na stronę AMD jeśli chodzi o rynek mainstream bo Intel ze swoimi wypasionymi procesorami rządzi jedynie w kategorii power user ze swoimi core i7.

Ostatnia opinia z komputronika:

Odblokowując cztery rdzenie tracicie gwarancje na procesor i jak wam nawali to procek na złom. Według mnie procesor osiąga sporą wydajność przy 2 rdzeniach i niema co kombinować stracicie gwarancje bo to idzie łatwo sprawdzić czy ktoś korzystał z tych pozostałych dwóch rdzeni i będziecie żałować swej decyzji. Polecam procek 10/10 super wydajność dzięki 6mb pamięci cache super:)

jak idzie to sprawdzić :) ?

Gość DANNY_79

Mi się wydaje, że odblokowanie to nie ma żadnego wpływu na gwarancję CPU. Niech mi ktoś powie, gdzie w CPU zostanie zapisany jakiś bit o tym !!!? Nie i nie da się tego stwierdzić (chyba, że się coś w architekturze zmieniło i o tym nie wiem) oddając sam procesor do serwisu.

Jeśli będą się pytać " Podkręcał pan? ". To trzeba udawać cieniasa i odpowiedzieć " Wszystkie śruby były dokręcone " ;D

xD stary zniszczyłeś system tym postem xD

swojego czasu jak robiłem na serwisie komputerowym to wykańczało się płyty główne pstryczkiem z zapalniczki po tranzystorkach a dyski działające magnesem takim konkretnym ;D robiło się tak jak zostawało miesiąc gwarancji żeby tam powymieniali co trzeba naprawili i żeby starczyła na dłużej.

miałem pierwszego 4850 sapphire z tym czerstwym chłodzeniem kartę przekręciłem dzwoniąc do serwisu udawałem głupa no jakie oc ja nie wiem w simsy grałem panie całe wakacje pracowałem wymienili na Glaciator ASUSA :)